Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
SUBMARINUL GALBEN

SUBMARINUL GALBEN(2198)

După ce, cu totul întâmplător, l-am descoperit pe Septimiu Bourceanu pe o poziție retrasă în PNL Constanța, m-am întrebat de ce oare conducerea acestui partid își marginalizează oamenii de valoare?

Partidul sau cineva din partid, știut fiind faptul că și la nivel central sunt destui frânari! Căci, întreb, nu acesta este subiectul bocetelor de zi cu zi? Lipsa oamenilor de valoare! Nu ne plângem tot timpul că nu avem oameni de valoare pe măsura aspirațiilor noastre capitaliste?

Am zis capitaliste? Greșeală.
Nu scâncim, în fiecare zi, de dorul specialiștilor români plecați definitiv din țară? Nu noi ne lamentăm că promovăm persoane care nu sunt conectate la realitatea politică actuală? Sunt ei, puținii oameni de valoare pe care îi avem, marginalizați cu adevărat? Sau, în contul unei modestii exagerate, au preferat să nu facă un pas în față. Poate chiar din comoditate! Și ce este mult mai grav, din această comoditate nu au vrut să își asume nici o responsabilitate...

Este uneori mult mai simplu să chibițezi de pe margine, să joci rolul moraliștilor, să faci pe deșteptul. La teorie, am mai zis chestia asta, nu ne bate nimeni. Suntem țara cu cei mai mulți teoreticieni pe cap de locuitor.

Cât privește partidele, acestea mustesc de specialiști în bătutul apei în piuă. Se transferă unii, în funcție de propriile lor interese de la un partid la altul. Și nu oricum, ci pe funcțiile cele mai înalte. Vezi cazul lui Victor Ponta, mai nou, președintele PRO ROMÂNIA! Adică, pesediștii l-au abandonat ca pe o mașină depășită din toate punctele de vedere și PRO l-a luat de nou și performant! Nici măcar nu l-au vopsit precum leopardul gardul! Ce afacere este asta?

Dacă, la Constanța, până la schimbarea gărzii, PNL a bătut pasul pe loc, e și vina lor, a valorilor discrete, precum Bourceanu. Că doar asta i se reproșează. Că a fost prea discret în partid...

E ca și cum, aflându-te îmbarcat pe un submarin, vezi că te scufunzi, dar nu intervii să astupi găurile! Este una dintre chestiunile pe care i le reproșez și eu lui Septimiu Bourceanu. Starea de pasivitate generatoare de lipsă de responsabilitate. De ce?

Cu toate calitățile sale de necontestat, lui Septimiu Bourceanu i se poate imputa lipsa de reacție în momentele în care submarinul galben al PNL risca să se scufunde. Capul de acuzare: discreția nocivă, care a dăunat grav stabilității din PNL Constanța.

Sau, întreb din nou, fugă de răspundere?
Preferă unii să pozeze în dizidenți. În loc să acționeze la momentul oportun, fac pe prețioșii! Decât să stai ascuns în cochilia ta, mai bine acționezi. Pentru că, la un moment dat, s-ar putea să te scufunzi și tu cu submarin cu tot!

În toate partidele, am observat, cei mai nocivi sunt conducătorii iubiți. Dacă nu le plac ochii tăi... Am o listă de sacrificați pe bază de lentilă de contact...

Și PSD Constanța are oameni de valoare marginalizați pentru că nu fac parte din gașca “generalului”!
Alții păcătuiesc prin pasivitate. De pildă Țuțuianu.

În ALDE, Banias a fost dat afară, ca în Obor, pentru că era prea competent. Unui reputat profesor de la Liceul Mircea, i s-au închis ușile în nas fără nici o explicație din partea PSD! Ca și în cazul marginalizaților Lucian Băluț, Mariana Cojoc, George Vișan și chiar a consilierilor Marin și Pârvulescu...

În PMP, singurul om “stat în stat”, nu-i așa?, este Claudiu Palaz, care a acaparat toate funcțiile! În cazul său, nu discreția este caracteristica sa de bază, ci lipsa de modestie și de caracter, vezi alianța nășită de el cu PSD....

Pentru ceilalți și toți, dominantă, însă, la capitolul păcate, rămâne lipsa de responsabilitate, valabilă și vizibilă pentru toate partidele.

Poate e prea mult spus în privința lui Septimiu Bourceanu, pentru că realizările sale sunt deosebite. Dacă nu ar fi vizibile calitățile sale de bun strateg și neînfricat luptător, aș fi tentat să cred că cineva l-a ținut premeditat cu capul la cutie.

Dar aflu cu stupoare că discreția, adică, în opinia mea, modestia nejustificată, în exces, l-a ținut la distanță de scena politică. Scena fiind singurul poligon unde pot fi testate experimentele sale strategice menite să țină partidul în viață.

După doi ani de discreție totală, ceea ce contrazice catacterul unui luptător, Septimiu Bourceanu a ieșit la bătaie, în sensul bun al cuvântului.

De ce abia acum, după ce au trecut atâtea furtuni peste PNL Constanța?! E drept, s-a aflat tot timpul, cu compasul în mână, în cabina secundului, dar partidul avea nevoie de el în față, în prima linie!

Noi, cei care urmărim evoluția sa, colegii de partid, noua conducere,cu toții, așteaptă un răspuns.

De ce și-a făcut apariția după doi ani de tăcere?
De ce a ieșit acum la suprafață călare pe submarinul galben? Ca să încurce? Ca să dezbine?

De aceea, unii dintre contestatarii săi vor cataloga gestul său ca fiind un prim pas făcut înainte, la plăcinte! Așa se întâmplă când, fiind prea discret, îi lași pe trepăduși să își facă de cap!

Dușman declarat al incompetenței, Septimiu Bourceanu are propria sa grilă de valori. După ea te scanează. De aici și tendințele sale spre o oarecare conduită cazonă, motiv pentru care unii se plâng că este arogant. Se prea poate să aibă dreptate criticii săi. Dintre cei care nu suportă să fie criticați.

Reamintesc că polemicile dintre Septimiu Bourceanu și o parte dintre liberali au izbucnit după ce Mohammad Murad și-a anunțat intenția de a candida la Primăria Constanța. Așa percep unii disciplina de partid! Acum, nu că vreau neapărat să-l apăr, dar știu eu pe unul mai arogant decât toți liberalii la un loc! În definitiv, fiecare se comportă în felul lui, fiind mai dur sau mai sensibil, după cum a fost croit. La urma urmei, nici PNL nu este o școală de bune maniere pentru domnișoarele comode din satele și orașele patriei! Unele aprecieri, emise de către cine?, sunt destul de străvezii. E limpede că Septimiu Bourceanu deranjează foarte multe personaje importante care nu agrează schimbările preconizate în partid...

În cazul domniei sale, am prezentat întrebările de bază. De ce a stat atât de mult ascuns de ochii lumii?
De ce a tăcut vreme de doi ani și acum brusc a devenit extrem de vocal?

Cu siguranță, ținând cont de vibrații, vocea sa ar fi fost utilă partidului în perioada de tranziție, când s-a simțit lipsa unui lider autentic. Și nu este absolut deloc o chestiune minoră. Uitați ce se întîmplă acum la nivelul conducerii centrale a partidului, care pierde, în fiecare zi, procente importante la capitolul imagine. Și asta, numai din cauza posturii de frânar în care a ajuns, ca lider, Ludovic Orban! Ceea ce i se impută personal, este valabil și în teritoriu. Nu este destul de vehement la adresa PSD, ceea ce a dat naștere la suspiciuni conform cărora cele două partide merg mână în mână!
Unde am mai auzit noi refrenul ăsta?

În ciuda unor critici, rămân la prima impresie.
Septimiu Bourceanu este o piesă de bază în angrenajul PNL. Desigur cu condiția să fie folosit. Atuurile sale sunt de neclintit. Are o mare experiență politică, făcând parte din garda veche. Practic, a crescut în partid. Reputație profesională. Deci, cu o contribuție importantă în derularea actului medical. Este modelul standard preferat de alegător. A reparat onoarea consilierilor liberali, “obligându-l” pe primarul Decebal Făgădău să își ceară scuze pentru gesturile sale impardonabile, ceea ce nu îmi amintesc să se fi întâmplat vreodată la Constanța!
Din acest motiv, PSD vrea să-i rupă gâtul!..Chiar așa s-a exprimat o persoană importantă!

Are capacitatea de a lua deciziile cele mai grele in diverse momente cheie. S-a dovedit a fi un susținător de nădejde al primarilor liberali, care au obținut rezultate deosebite. Dacă ar fi să se respecte regula “După faptă și răsplată”, atunci, binele făcut ar trebui să se convertească în voturi. Cu o condiție. Să fie agreat de conducerea PNL ca și candidat la alegerile viitoare și să nu mai fie atât de...discret!
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

În umbra laptelui și-a mierii
scris de Mircea Lungu
M-am postat ieri sub un afiș electoral liberal al unui candidat local, cu gura căscată și ochii cu osârdie drăcească deschiși. N-am(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii