Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
opinii
Cristina Neagu preşedinte

Cristina Neagu preşedinte(3114)

  Cred că aseară, unii proprietari de case de pariuri s-au împuşcat în cap, ori s-au aruncat pe geam, asemenea oamenilor de afaceri falimentari în urma crizei din 1929. Ieri, toate casele de pariurui, dar toate, fără nici un fel de excepţie, le dădeau favorite pe norvegience, în meciul cu fetele noastre, la Campionatul European de Handbal.

  Ce pretenţii să ridicăm noi, nişte amărâţi, în faţa nordicelor care vin din una dintre ţările cu cel mai ridicat nivel de trai de pe glob. Cum să îndrăznim să ridicăm capul, când de 18 ani încoace au măturat cu noi podeaua tuturor sălilor pe unde ne-au prins. A marca un gol Norvegiei, devenise un fel de vis-simbol. Un fel de farfurie plină cu mâncare pe care un bogat i-o dă unui sărac, din oala lui burduşită.

 Pariurile nici nu se prea făceau pe câştigător, care era, practic, cunoscut dinainte: Norvegia. Cu scorul la care urma să luăm bătaie erau unele nelămuriri, precum şi cu distribuţia pe reprize a golurilor pe care urma să le încasăm. În prima sau în a doua luam mai multe?

  Nici cu noi câştigători ai grupei, nu prea se făceau calcule.

  Şi totuşi…

  Din ţara corupţilor, a penalilor, a neserioşilor, a incapabililor să-şi achite obligaţiile pe care şi le-au asumat, vin nişte fete care schimbă istoria pe care alţii o scriu despre noi aşa cum vor ei.

  Nu ştiu dacă aţi băgat de seamă că pe mâneca stângă a tricourilor fetelor noastre, era scris „România 100”. Pe 1 Decembrie, Echipa Naţională de Handbal a României, purtând cu mândrie acel însem „România 100”, a călcat în picioare Echipa Naţională de Handbal a Germaniei, mai rău decât Armata Română oastea germană la Mărăşeşti.

  Vi se pare o diferenţă esenţială între felul cum au onorat şi au sărbătorit handbalistele românce Ziua Naţionalîă şi şedinţa leşinată zis „omagială” de la Parlament, în care Johannis a venit cu vechiul clişeu cu penalii, Veorica cu vechiul clişeu cu împăcarea, iar restul vorbitorilor cu alte şi alte clişee tâmpite, fiecare meschinărie având ca scop folosirea acestui prilej măreţ pentru a-şi ataca mărunţii adversari politici.

  Şi a venit ziua de ieri. Cu cotele de la casele de pariuri. Cu toată presiunea pe fetele noastre, că sunt net inferioare adversarelor, care nu au mai fost bătute de o groază de vreme. Că Norveagia a câştigat şase din cele şapte ediţii de până acum ale CE, este campioană europeană en titre şi nu are de gând să piardă titlul.

  Şi a venit apoi o lecţie de handbal, predată de româncele noastre campioanelor europene, pe capitole distincte: apărare, atac poziţional la semicercul advers, contra-atac, parat şapte metri, apărat aruncările adversarelor, dar mai ales marcat din toate poziţiile. Partida pe care o câştigaseră norvegiencele înainte de a începe, pe teren a fost câştigată de românce încă de la pauză. Diferenţa de scor este şi ea uriaşă: 31 -23. În unele momente ale jocului, diferenţa a fost şi de 10 goluri.

  Aţi urmărit-o pe Cristina Neagu? Cu autoritatea de a fi, incontestabil, cea mai bună jucătoare din lume de ani buni încoace, şi-a condus echipa în teren ca un adevărat lider. Iar în cele două, trei momente mai dificile, la început, când încă nu se rupsese de tot echilibrul partidei, a luat totul pe cont propriu, a reuşit şi le-a dat curaj celorlalte coechipiere.

  Aşa se comportă un lider. Dacă poate. Dacă este cel mai bun din lume. Dacă nu poate, umblă cu lozinci pe la şedinţe festive şi se luptă cu penalii între două vacanţe.

  Vi se pare o diferenţă între atitudinea liderului Cristina Neagu şi cea a liderului Klaus Johannis? Mie, da!

  Ba chiar am şi o mare dilemă. Dacă nu cumva două.

  De jumătate de an încoace, Johannis spune că suntem nişte incapabili, care nu vom putea asigura preşedinţia CE anul viitor. Şi treaba a prins, că deja s-au şi oferit alţii să ne ia locul. Ieri însă, la Bruxelles, Donald Tusk a spus că România este pregătită să preia preşedinţia CE. Cine a minţit? Sau cumva s-a petrecut o minune şi ne-am deşteptat de Moş Niculae. Am găsit nişte inteligenţă şi pricepere în ghetuţe.

  A doua dilemă este legată de prima. Bulgaria a deţinut preşedinţia CE. Nu m-a lămurit nimeni până acum ce a avut Bulgaria şi noi nu avem, de ei au putut să conducă şase luni Europa, iar noi nu? Ce ne lipseşte nouă şi au ei?
 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

CUM SE NUMEȘTE COPACUL CARE FACE STRUȚI?
scris de Lucian Cristea
Ce este gluga de coceni și ce vrea ea de la înalta societate? Care este contribuția ei la definirea științifică a profesionalismului (...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii