Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
THRILLER LA MEDGIDIA

THRILLER LA MEDGIDIA(1880)

Cu câțiva ani în urmă, țăranii dintr-un sat erau anchetați de organele statului la poarta casei lor, în stradă, pe uliță, în picioare, pe genunchi, mă rog, pe unde erau identificați și prinși de copoii vigilenți. Un consum inutil, pe alocuri chiar teatral, de energii creatoare de vreme ce nimeni nu dădea semne că intenționează să fugă din calea anchetatorilor sau să ascundă ceva..

Am auzit despre procesele din comunism intentate celor care erau prinși cu câțiva știuleți de porumb în traistă. În clipa aceea, în direct, la televizor, asistam nu la un proces, ci la mai multe, pentru că anchetatorii se comportau ca și cum ar fi cunoscut verdictul înainte de judecată! Mai mult decât atât, luați cu japca de prin curți, fără nici o explicație, oamenii nu pricepeau ce se întâmplă cu ei! Erau speriați, debusolați. Niște țărani dădeau cu subsemnatul în fața unui procuror și a unui polițist, fiind chestionați în legătură cu participarea lor la vot!

Da, la vot! Mai nou, nu se mai anchetează furtul de știuleți de porumb, ci votul!

De ce ai votat? Cu cine ai votat? Dacă e votul tău sau al lui Nae! Cu câte mâini ai votat?

Exact ca la Medgidia, cu precizarea că sunt cercetați și morții bănuiți că și-au pus semnătura pentru referendum! Ceea ce, dincolo de bancurile cu strigoi, e foarte grav!

În satul respectiv, interogatoriul se desfășura în aer liber, pe capota unei “Dacii” din generația primelor autoturisme de acest gen. Pe capotă se afla biblia. Trecută din mână în mână, pe la toți cei puși să jure că vor spune adevărul și numai adevărul, biblia avea coperțile înegrite și paginile îndoite de parcă ar fi fost “Mersul trenurilor” și nu o carte sfântă!

M-am gândit, atunci, că ar putea fi vorba de o ediție tehnică gen “Biblia de serviciu” a domnului procuror aflat în exercițiul funcțiunii pe micul ecran. Parșiv, domnul procuror! Cu biblia în față, domnia sa conta pe latura sentimentală și pe frica țăranului față de Dumnezeu. Cum o lua vreunul la vale, îi arăta discret, mă rog, nu știu cât de discret poți fi la TV, biblia!

E nedemn, indiferent de conjunctură, să folosești biblia ca pretext pentru a-i forța pe unii să spună doar ce vrea organul!

Cu câteva excepții de decor, de pildă, lipsește biblia, episodul relatat seamănă foarte mult cu ceea ce se întâmplă la Medgidia! E drept, lipsește din peisaj și bătrâna “Dacie”, folosită pe post de birou sau secție de poliție.

Oamenii nu sunt audiați la întâmplare, ci de-a valma. Foarte mulți cetățeni sunt anchetați în legătură cu votul lor pentru referendum. Sigur, sunt căutați votanții frauduloși și morții bănuiți că și-au părăsit locurile de veci pentru a-l sprijini pe primar.

Dar cum facem diferența între buni și răi?
Să zicem, morții cu morții, se înțeleg ei între ei, dar restul? Oamenii aceia în vârstă, care au pichetat Prefectura Constanța, sunt acum suspecți?

La Medgidia, după cum se știe, s-au strâns semnături pentru organizarea unui referendum prin care se solicita dizolvarea Consiliului Local. Peste 10.000 de cetățeni și-au dat mâna pentru a schimba actuala structură administrativă a orașului, dar inițiativa a fost stopată de Prefectura Constanța, care a motivat că au fost semnalate mai multe nereguli! Cam mult timp i-a trebuit prefectului să devină vigilent!

Acum este în curs de desfășurare o anchetă. În fiecare zi, crește numărul persoanelor invitate să dea cu subsemnatul la Poliția Medgidia. În acest context, pentru că nu există nici un criteriu clar, avem aproape 10.000 de suspecți.

Sunt “alergați” pentru că au susținut referendumul propus de primarul Vrabie? Există și alte “capete de acuzare”? Din datele noastre,pe această temă, au fost audiate peste 1.000 de persoane!

Un adevărat record...
Lumea vrea să afle adevărul despre morții din Medgidia care și-au făcut de cap pe post de agenți electorali. Dacă au votat sau nu au votat...Nu înțeleg de ce sunt luați și caracterizați toți la grămadă! Mai mulți oameni necăjiți au pichetat pașnic Prefectura Constanța... S-au trezit cu noaptea în cap ca să-și spună necazurile prefectului.

Cui?
Noului prefect, în care își puseseră toate speranțele…
Ei cu speranțele și prefectul cu indicațiile...

Indicații care au stimulat și Poliția Medgidia, care a trecut deja prin filtru 1.000 de persoane! Desigur, fără nici o legătură cu politicul sau cu PSD…

Cetățeanul trebuie să răspundă la câteva întrebări minore: “Îți recunoști semnătura?”
“E a ta?”
“Ești sigur?”

La prima audiție, pare a fi un chestionar pentru handicapați… Vă dați seama ce e în mintea bietului contribuabil ușor intimidat...Într-un moment emoțional, nu mai este sigur nici măcar pe semnătura lui!

Anchetatorii au prestat ca niște profesioniști. Au declanșat teama de organe. Pentru cei mai mulți dintre cetățenii pașnici ai orașului, convocarea la Poliție, fie și pentru o faptă minoră, declanșează un mare disconfort..

La Poliție, nu se duce nimeni de plăcere. E firesc ca niște oameni simpli și pașnici să fie dominați de frică și incertitudine. Sunt persoane care nu au intrat în viața lor într-o sală de judecată! Bătrânii, de pildă, știu că urmează să fie puși pe drumuri până uită de toți consilierii din oraș! Și dacă povestea ia amploare, și la noi așa se întâmplă, de unde bani pentru avocat etc ?

Cred că Poliția joacă un rol “educativ” în această poveste. Ea ne reamintește tuturor că nu e bine să dai în fabrici și uzine! Nu înțeleg de ce Prefectura Constanța nu și-a făcut treaba până la capăt și a pasat dosarul Poliției! La volumul de muncă pe care îl are în față, peste 10.000 de semnatari dubioși, care trebuie pesemne să fie audiați, înseamnă că Poliția din Medgidia e ca și trasă pe dreapta!

Mai ales dacă se ambiționează să-i audieze pe toți cei 10.000 de semnatari ai documentului cu pricina!

Să bage frica în populație!

Mă tem că cei mai mulți dintre ei nici nu vor să mai audă de alegeri și de voturi! Cât privește cazul în sine, așteptăm concluziile anchetatorilor…
Dacă morții au votat, să răspundă viii!
 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

PATRONUL DE LA MIO CAFFE SE CONSIDERĂ VICTIMA COLATERALĂ A UNUI CONFLICT POLITIC!
scris de Lucian Cristea
În viață, nu este suficient să stai liniștit în banca ta, cum am stat eu la semafor și, degeaba, a intrat unul cu un BMW în mine(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii