Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
opinii
ROBINSON CRUSOE

ROBINSON CRUSOE(2487)

Catalogat prin prisma ticurilor verbale ca mai mult păgân decât creștin sau așa cum mă știu, mai mult ateu decât islamist, am trăit pe 30 noiembrie, care va să zică taman de Sfântul Andrei, o revelație. Era prima zi cu ger neaoș, ăl de zice Bodo că împreună cu ploaia nu poate veni decât de la ruși, zăpadă, vânt țapăn și tot tacâmul să rămâi în casă. Pentru că pe vreme bună tot amânasem a trebuit să plec la grădină la Lazu să asigur câteva plante, să hrănesc câinii și să întrerup preventiv apa.

Mă trezesc că se apropie de poartă, cea mai reușită comparație este cu Tom Hanks în Naufragiatul, drama cinematografică din 2000, adică un Robinson Crusoe dar al anului 2018. Respectivul, aveam să aflu, se numește Andrew (de Sf. Andrei!!!!) James Beardmore, este din Southampton UK și are o poveste colosală din care încercăm să deslușim câte ceva în interviul următor, realizat pe 3 decembrie, la căldură și cu o cafea aromată în față.

1. SO ANDY, CE CAUȚI PE AICI?

La planul acestei călătorii se lucrează de doi ani și jumătate, inițiatorul este Sandy Nelson, șeful unui centru pentru ajutorarea oamenilor străzii, întregul eveniment este sub patronajul unei organizații numite SUE RYDER iar toate încasările urmând să ajute bolnavi în ultimele lor clipe, cazați în centre de medicină paleativă, hospice-uri. Urma să fac pe canoe un tur de Europa iar la toate postările mele oameni generoși să doneze într-un cont (just giving website) pentru acei oameni disperați, iar dacă turul se încadra într-un anume barem de timp să stabilesc și un nou record pentru Guinness book.

2. CÂND A FOST STARTUL?

Am plecat de acasă pe 26 mai traversând Canalul Mânecii spre Europa continentală pe vapor, am pus canoea la apă la Saint-Malo, iar de la Remes la Loara a fost OK. Pe Loire a trebuit să vâslesc în amonte, reușeam doar 5 km. pe zi ceea ce a fost prima mare întârziere a programului. Au urmat un canal de legătură cu Rin-ul și de la Mainz, Dunărea. A devenit totul mult mai plăcut, opriri în mici localități pt aprovizionare și dormit doar afară și alimente preparate la foc.

3. CUM DE REZIȘTI LA AȘA PROGRAM DE ,,SURVIVOR" ?

Am fost militar angajat în armata Majestății sale și începând cu vârsta de 19 ani (acum am 50) am luptat efectiv împotriva armatei republicane irlandeze. La 35 de ani am înțeles că inamicii mei aveau dreptate 100% și am renunțat la cariera militară. Locuința mea stabilă este pe un vapor de 20m lungime în Southampton.

4. SĂ CONTINUĂM AVENTURA!

Austria, Ungaria, Serbia au pe cursul Dunării ,,welcoming places"(spații de bun venit) și din acest punct de vedere a fost foarte plăcut până la Porțile de Fier. Pentru că ambarcațiunea mea de 6m lungime și 1.2m lățime nu avea rost să fie ecluzată, a fost cărată cu forța brațelor de polițiștii de frontieră și vameșii români pe țărm și repusă în Dunăre. Apoi primele campări au fost pe malul bulgăresc dar mizeria și necunoașterea limbii engleze a făcut să mă îndrept spre malul românesc. La Cernavodă am intrat pe canal spre Marea Neagră. Din păcate vremea a devenit tot mai rea și de la Murfatlar am tot încercat să ies pe mal, nu există spații amenajate pentru acostare, și am reușit abia la Cumpăna. La ce vreme era afară, un ospătar generos a insistat să mă hrănească și să mă cazeze la hotel.

5. CUM AM AJUNS SĂ NE CUNOAȘTEM ?

Dimineață vremea era deja foarte neprielnică, vorbesc de 29 noiembrie, am plecat cu canoea tractată la ham pe roți, pe câmp spre Constanța. Am făcut 5 ore cei 4 km iar la intersecție, prin spatele lizierei de est am pornit spre Eforie. Am dormit în câmp, foc greu de întreținut pe burniță, în dreptul localității Lazu. Dimineață am fost până la mare cu intenția de a merge via aqua până în Bulgaria. Acesta era și planul iar de aici pe râul Marița în Grecia, Mediterana, Italia, sudul Franței și înapoi în Anglia. În Marea Neagră, temperatura și valurile de 9 m m-au făcut să iau decizia continuării tractării ambarcațiunii cu toată încărcătura pe câmp până în sudul Bulgariei. Am ajuns pentru informații la poarta ta și acum știu că n-aș fi rezistat alte nopți sub cerul liber. Sugestia ta de amânare a călătoriei pentru primăvară, intermedierea cazării la generoasa asociație religiosă al lui Doru Herdean au făcut totul să devină perfect.

6. CARE SUNT IMPRESIILE TALE DESPRE ROMÂNIA ?

La primii kilometri pe Dunăre în România, opririle doar prin sate, mi se părea intimidant totul. Acum realizez că-mi imaginam că așa arăta viața în Anglia prin 1950; bărbați robotind toată ziua prin curte, în natură, nu credeam c-am să mai văd femei crăpând lemne și atât de multe căruțe. În orășele se vedeau clădiri vechi și urâte, oameni triști și câini liberi pe străzi. Începând să opresc pe la prăvălii am descoperit ospitalitatea multora , faptul că se vorbea engleză și disponibilitatea multora la ajutor sau măcar sfaturi.
Prin amabilitatea ta am descoperit Constanța, mult mai mare și mai importantă decât îmi imaginam, Mamaia și Eforie. În Constanța marea decepție sunt clădirile istorice, mai ales Cazinoul, lăsate în paragină. Nu pot înțelege politica conducerii locale!? Vă promit însă că voi rămâne ambasadorul dezinteresat al acestui frumos colț de lume.

7. PLANURI ANDY?

Dacă Brexit-ul n-o să pună piedici voi reveni la 15 mai să continui călătoria și să revăd Constanța la .... soare. Vă rog ca de acum să mă considerați un prieten al României și vă doresc pentru anul nou numai bine și , conform gustului meu, chef de aventură ! La mulți ani !

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

POLIȚIE SAU GRĂDINIȚĂ CU ORAR REDUS?
scris de Lucian Cristea
Reiau Cazul DANCU. Domnia sa susține că a fost lucrat de o grupare locală, care i-a băgat o strâmbă la secretarul de stat Despescu, p(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii