Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
evenimente
Unirea Principatelor Române, sărbătorită în municipiul Medgidia

Unirea Principatelor Române, sărbătorită în municipiul Medgidia(1223)

Data de 24 ianuarie 1859, rămâne în istoria românilor un pas important spre calea înfăptuirii statului național unitar român.

În urmă cu 160 de ani a avut loc Unirea Principatelor Române prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele de PrincipateleUnite ale Moldovei și Țării Românești. Procesul Unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, în data de 05 ianuarie 1859 în Moldova și în 24 ianuarie 1859 în Țara Românescă.

Cu această ocazie,Primăria Municipiului Medgidia a organizat pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor „Lucian Grigorescu”, o serie de manifestăriculturale, istorice și artistice, menite să reîmprospăteze spiritul patriotic al cetățenilor municipiului.

Evenimentul a debutat cu întâmpinarea oficialităților, intonarea imnului de stat al României și arborarea drapelului național.

În continuarea manifestărilor, publicul prezent a urmărit sceneta „Mica Unire prin ochii copiilor”, prezentată de copiii claselor a VIII-a ai Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncuși” Medgidia și un scurt moment de evocare istorică a zilei de 24 ianuarie, prezentat de profesorul de istorie Jegu Iulian. Programul artistic a inclus un dans popular din zona Olteniei prezentat de ansamblul folcloric „Cătinașul” și interpretarea melodiei „Hora mea-i moldovenească”, de Mara Crucianu.

Evenimentul s-a încheiat cu Hora Unirii, în cadrul căreia şi-au dat mâna oficialități locale, reprezentanţi ai instituţiilor publice și cetățeni ai municipiului Medgidia.

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

AMINTIRI DESPRE FLOTĂ
scris de Lucian Cristea
Am apucat anii în care cu greu o navă găsea o dană liberă în Portul Constanța. Nu am studii de specialitate, nu am absolvit Marina, (...)
citeste mai mult

Cele mai recente comentarii

  • SĂ MORI RĂNIT DIN DRAGOSTE DE SPORT...
  • Al cui este Teatrul de vară din Mamaia, cine își bate acum joc de el și nimeni nu se supără?
  • SCURTA VARĂ FIERBINTE A NOULUI MINISTRU DE INTERNE
  • CASA MORTUARĂ ALBASTRĂ A PRESEI
  • CA SĂ AJUNGĂ PRIMAR, HORIA DE LA OPC ESTE CÂND CATTANI, CÂND ÎMPĂRATUL CONSTANTIN, CÂND SFÂNTA ELENA!