Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
social
Datele mele personale sunt ale mele și nu are voie nimeni să mi le folosească nici ca să îmi facă bine, nici ca să îmi facă un cadou

Datele mele personale sunt ale mele și nu are voie nimeni să mi le folosească nici ca să îmi facă bine, nici ca să îmi facă un cadou(1420)

Începând din 25 mai 2018 se aplică deja în toate statele membre ale Uniunii Europene Regulamentul așa numit GDPR (general data protection regulation) care introduce precizări importante pentru prelucrarea datelor cu caracter personale ale tuturor persoanelor.

Există REGULAMENTUL (UE) 2016/679 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.

La noi a apărut din acest motiv, și ca urmare, LEGEA nr. 129 din 15 iunie 2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 102/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, precum şi pentru abrogarea Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor dat. Mai există din același motiv și Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor).

Nu vreau să ne speriem, ci doar să înțelegem mai bine cum vom fi afectați începând cu 25 mai 2018, astfel încât să nu avem probleme. Amenzile sunt de până la 4% din cifra de afaceri a societății sau 20 milioane de euro.
Consimțământul fiecăruia dintre noi va fi obligatoriu, explicit și specific pentru operațiunea de procesare, acesta trebuie să fie clar și limitat/proporțional cu tipul de date/tipul de procesare). În principiu controlorii de date nu pot colecta și procesa mai multe date decât pentru ce este nevoie în scopul declarat și legal al procesării.
Consimțământul poate fi retras, trebuie să fie liber, valid, informat și pro-activ.
Pentru persoanele sub 16 ani (dar nu sub 13 ani) nu poate fi obținut consimțământul direct.


Modificările aduse de GDPR înseamnă mai ales un control sporit al prelucrărilor datelor cu caracter personal, control exercitat atât de persoanelor fizice vizate cât și de autoritățile de protecția datelor.
Toate societățile procesează datele personale în activitatea lor, fie că aceste date sunt ale angajaților, clienților, furnizorilor sau unor parteneri contractuali de aceea grijile lor trebuie să fie și mai mari.
Iată câteva acțiuni unde atenția poate fi mărită:
1. Inventarierea datelor cu caracter personal
2. Stabilirea scopurilor în care prelucrăm datele cu caracter personal
3. Stabilirea temeiului legal pentru fiecare dintre scopurile de prelucrare
4. Obținerea consimțământului
5. Respectarea drepturilor persoanelor vizate
6. Revizuirea contractelor cu împuterniciții altor parteneri
7. Evidențele activităților de prelucrare
8. Securitatea datelor cu caracter personal
9. Stabilirea procedurii de notificare a autorității de supraveghere în cazul încălcării securității datelor cu caracter personal
10. Evaluarea impactului asupra protecției datelor cu caracter personal
11. Desemnarea responsabilului cu protecția datelor
Responsabilul însărcinat cu protecția datelor trebuie implicat în toate aspectele ce vizează protecția datelor cu caracter personal.
Amenzile de până la 10.000.000 EUR sau până la 2% din cifra totală anuală corespunzătoare anului financiar anterior, pentru încălcări privind obligațiile operatorului și împuternicitului par foarte mari așa că putem înțelege cât de importantă este această protecție a datelor personale.
Deocamdată la noi doar IGPR (Inspectoratul General al Poliției Române) poate colecta date cu caracter personal, cu sau fără consimțământul persoanei vizate, în scopul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu. Cînd vi se cere consimțământul puteți să nu fiți de acord sau să îl retrageți când vreți dumneavoastră. Să nu uitați însă că IGPR are acces la datele dumneavoastră personale când vor ei și e normal să fie așa, zic și eu, ca să mă dau deștept și să nu mă pun rău cu ei ceea ce vă sfătuiesc și pe dumneavoastră.
Date cu caracter personal sunt, iată, de exemplu:
Numele și pronumele / Adresa / Codul numeric personal / Adresa de email / Telefonul / Seria și numărul cărții de identitate / Date bancare / Convingere sau apartență politică / Date cu privire la sănătatea unei persoane / Date cu privire la situații juridice etc
Nu mai avem voie să colectăm, să prelucrăm și să punem în circulație astfel de date ale nimănui sub niciun motiv. Va fi greu să ne obișnuim cu așa ceva. Noi, românii, suntem oameni cumsecade și binevoitori, înțelegem greu că lumea e plină de idioți, de ticăloși, care pot folosi astfel de date personale cu un scop periculos. Arătăm imediat buletinul oricui ni-l cere!
 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

GUVERNATORUL DELTEI DUNĂRII, ACEST JAMES BOND FĂRĂ PREFIXUL 007
scris de Lucian Cristea
Au decretat unii la Tulcea existența o așa-zisei crize de guvernatori, cu efecte directe asupra existenței Administrației Rezervației (...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

  • MEDGIDIA - DE LA MĂGARII LUI PINTILIE LA MODERNISMUL LUI VRABIE
  • HOTELUL DELTA - DE LA PRINȚUL DE MONACO LA TURISTUL OBIȘNUIT
  • ONORIFICII CARE SE PRICEP LA TOATE...
  • VICEPRIMARUL LIBERAL DE LA CRUCEA A DECLARAT RĂZBOI CELOR DE LA RAJA!
  • Străzile din municipiul Constanța, dezinfectate în fiecare noapte