Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
PLEDOARIE PENTRU UN PAȘTE ÎN DELTA DUNĂRII

PLEDOARIE PENTRU UN PAȘTE ÎN DELTA DUNĂRII(2370)

Cu câțiva ani în urmă, am avut inspirația să organizez, pentru un grup restrâns de prieteni, o ieșire în Delta Dunării, chiar în zilele care marchează sărbătorile pascale, eu asumându-mi rolul de gazdă.

Îmi place foarte mult să fiu gazdă și mă implic într-o astfel de misiune cu întreg sufletul. Am și o vorbă pentru cei care umblă cu jumătăți de măsură:
“Dacă faci ceva, fă până la capăt, nu te zgârci!”

De aceea, m-am simțit onorat când, după o expediție și o petrecere de trei zile cu “garnizoana” la Enisala, domnul Nasta, pe atunci, directorul general al stațiunii Costinești, a rostit, referindu-se la mine, o frază memorabilă. Reproduc: “Dacă te dau ăștia afară de la ziar, te iau la mine maestru de ceremonii!”

Mă întorc la subiect. Căzut pradă romantismului meu incurabil, m-a cuprins, chiar în preajma sărbătorilot pascale, un dor nebun de Delta Dunării. Până atunci, văzusem Delta Dunării doar vara și toamna, dar niciodată primăvara. Acesta a fost, de fapt, impulsul care m-a determinat să plusez pentru un Paște inedit, în peisajul caracteristic primăverii, care dictează revenirea la viață a naturii. După o lungă hibernare.

Am fost contrazis într-un singur punct - o singură dilemă. Dacă este frig sau nu în Deltă! Ce contează! În orice anotimp, poți avea parte de surprize din partea naturii. În noaptea de Înviere, ne-am aflat cu toții într-o mică biserică din Tulcea. Fac precizarea că am plecat în Delta Dunării pe cont propriu, de aceea, uneori, relatarea mea capătă nuanțele unei aventuri lipsite de calculele unei minime evaluări a situației! După slujba de Înviere, ne-am deplasat la hotelul DELTA, unde am fost serviți din belșug cu produse tradiționale de Paște, fiind sfătuiți să nu ne ghiftuim deoarece pe parcurs ne mai așteaptă și alte reprize culinare. A fost o petrecere de pomină, până s-au ivit zorii...

Dimineață, după un mic dejun copios, ne-am îmbarcat pe “Camena”, una din navele de croazieră ale Complexului DELTA, și am plecat într-o frumoasă și de neuitat excursie. Ce-i drept, vremea a ținut cu noi, pentru că suntem niște sufletiști ai turismului legat de ape. Niște norocoși. Ca toți cei care iubesc Delta Dunării. Am luat prânzul cu specific pescăresc la bordul navei, am admirat pe parcursul canalelor străbătute miracolul irișilor și penajul deosebit al păsărilor...

Poate că e mai comod vara în Deltă. Poate e mai lejer pe navă când nu ai două geci pe tine. Dar, vă asigur, că DELTA respiră altfel primăvara! Te simți tânăr din toate punctele de vedere. Respiri aer curat. Totul e ca nou pe canale, unde ai impresia că natura se pregătește să întâmpine întoarcerea păsărilor călătoare. Și în lumea păsărilor, e ca la oameni. Te țin aripile, ajungi în țările calde! Nu ai aripi, stai acasă și îți păzești cuibul! Avem și păsări permanente care, înfruntînd frigul, nu părăsesc niciodată DELTA Dunării.

Am petrecut un Paște de neuitat în mijlocul naturii, fără să sărim calul, pentru că nu existau, pe atunci, atât de multe pensiuni și nici condițiile excelente oferite astăzi turiștilor care vor să își petreacă vacanța aici. Nu exista nici un Cătălin Țibuleac neobosit și dedicat Deltei de pe poziția de Președinte al Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.

Recentul Târg de Turism al României ROMEXPO a prezentat pe larg și ofertele de Paște din Delta Dunării și Dobrogea de Nord, așa că turiștii de astăzi, mult mai tineri decât mine, nu vor mai fi nevoiți să improvizeze... De la Cormoranul în jos pe Dunăre sau în orice altă direcție, pensiunile și-au pregătit programele după obiceiurile specifice zonei. Până să ajung la Sulina, nu am știut că din pește se pot pregăti zeci de feluri de mâncare peste formula tradițională - borș, saramură și prăjit. Dar am descoperit din plin pește la proțap, batog de pește, crap pe varză, icre proaspete, icre sărate la butoi sau coadă și clești de rac fripți în jar. Și cea mai bună plăcintă, făcută pe plită...

Dar turistul de viță nouă are și alte așteptări de la oamenii Deltei. Cât de exigent ar fi el, nu poate rezista cântecelor și dansurilor ruso-lipovenești. Ansamblurile populare te electrizează cu repertoriile lor autentice, cu frumusețea tinerelor fete din satele care se încăpățânează să nu își piardă identitatea. Și cum altfel ar putea să facă acest lucru dacă nu prin cântecele și dansurile moștenite de la moșii și strămoșii lor.

Delta Dunării e când o imensă scenă destinată actului cultural, cînd un paradis al vacanțelor de neuitat, când o poiană rezervată celor care iubesc păsările și florile, când o ambarcațiune condusă cu pagaia ruptă de Ivan Patzaichin, când gura de rai a pescarilor buni povestitori, când principalul obiect de activitate al echipei lui Cătălin Țibuleac, neobosit în fruntea AMDTDD.

În condițiile de astăzi, se merită să petreci un Paște în Delta Dunării, singurul loc unde turistul este răsfățat cu adevărat...
 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

GUVERNATORUL DELTEI DUNĂRII, ACEST JAMES BOND FĂRĂ PREFIXUL 007
scris de Lucian Cristea
Au decretat unii la Tulcea existența o așa-zisei crize de guvernatori, cu efecte directe asupra existenței Administrației Rezervației (...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

  • MEDGIDIA - DE LA MĂGARII LUI PINTILIE LA MODERNISMUL LUI VRABIE
  • HOTELUL DELTA - DE LA PRINȚUL DE MONACO LA TURISTUL OBIȘNUIT
  • ONORIFICII CARE SE PRICEP LA TOATE...
  • VICEPRIMARUL LIBERAL DE LA CRUCEA A DECLARAT RĂZBOI CELOR DE LA RAJA!
  • Străzile din municipiul Constanța, dezinfectate în fiecare noapte