Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
FALSIFICATORII DE MOAȘTE

FALSIFICATORII DE MOAȘTE(1577)

Ca întotdeauna, nici de această dată, nu generalizez.
În marea lor majoritate, slujitorii Domnului își merită statutul și aprecierile de oameni corecți și cu frica de Dumnezeu. Și aș vrea ca ei să fie cât mai mulți. Pretutindeni în țara asta, deși nu am primit o educație în sensul ăsta. Și, de acum încolo, nici atât, după ce am văzut de câte nemernicii sunt în stare unii dintre ei.

Și mai ales după ce m-am fript cu un tânăr pe care l-am ajutat cu toată convingerea că fac un bine. Pentru că și pe mine m-au ajutat alții și le port maximă recunoștință. Dar nu i-am excrocat cu biblia în mână!

Există și indivizi care se strecoară printre slujitorii Domnului sub masca libidinoasă a șarlataniei, folosindu-se în interes personal de hainele și ustensilele preoțești...Mai grav, se strecoară printre noi în civilie și fac ravagii printre creduli. Eu însumi m-am încurcat în plasa întinsă de un escroc sentimental...

Căci ce altceva este unul care pupă formal icoana fără a o sluji? Dimineața avea o față de pocăit, ca și cum l-ai fi prins cu mâța în sac, seara alta și niciodată nu arăta la fel! Ca să nu fie pesemne recunoscut de cei cărora le promitea tot felul de lucruri! Inclusiv o vorbă bună la Doamne-Doamne! Și nu avea fața unui veteran ticăloșit, ci a unui tânăr, atenție, capabil să te vândă ca pe sfintele moaște! Pe care, de altfel, le-a și plimbat în interes personal!

Abia, într-un târziu, mi-am dat seama că sunt fascinat de straiele sale preoțești și că acestea au asupra mea o influență magică. Straie preoțești pe care eu i le-am cumpărat convins că fac o faptă bună!

Culmea este că am mai trăit un asemenea moment de derută dulce și fascinație. În noaptea de Înviere, la o biserică, în altar, am asistat la cel mai impresionant spectacol religios la care am participat vreodată! Dincolo de ritual, am fost copleșit de măreția, finețea și strălucirea voievodală a veșmintelor cu care erau îmbrăcați cei trei preoți. Un alb infinit, nobil și cuceritor. Veșmintele preoțești, aduse din fosta Iugoslavie, i-a transformat pe cei trei preoți în trei domnitori de țară românească.

Când trăiești astfel de momente unice, este imposibil să te gândești că ai lângă tine, tot în straie preoțești, pe care le divinizezi, un tâlhar la drumul mare! Pe care, culmea, chiar tu l-ai ajutat să ajungă să slujească cele sfinte!

“Mă duc în cea mai îndepărtată și mai săracă parohie din țara asta!”

Cât ai fi de vigilent,din punct de vedere sentimental, o astfel de frază te pune la pământ! E drept, omul este licențiat în moaște. Știe să te prostească. Știe să plângă. Aduce de peste tot diverse oseminte și ne pune să ne ploconim în fața lor! Desigur, contra cost!

Îți povestește cât este el de milostiv și de bun. Cum se sacrifică fără bariere pentru binele enoriașilor lipsiți de frontiere. Cum a plecat el din cea mai săracă parohie din România și a ajuns mâna dreaptă a unei prea înalte fețe bisericești, care nu a găsit încă iertare la Constantin Cumpănă!

Preoții păcătoși au o înclinație obsesivă față de conceptul de moaște, în general, moaște, pur și simplu, moașta pe gheață sau cum îți vine mai ușor la gură...

Pentru acești trepăduși bișnițari, moaștele au căpătat o nouă identitate-sursă de venituri ilicite. În rest, nu au nici o altă semnificație. Nu produc nici măcar acea frică specifică oricărui muritor față de Dumnezeu! Darmite când ai în față un popă autentic de la care aștepți supușenie și respect!

Respect? Poate pe lumea cealaltă…
Respect? Față de cine și de ce?

Un falsificator de moaște, care îl flituiește pe Dumnezeu, poate avea respect față de cineva?

Mafia popilor, cu ași în coadă, sau a preoților puși pe căpătuială consideră moaștele, indiferent de titularul lor, ca fiind cea mai tare afacere preoțească. O grupare incredibilă pusă pe căpătuială a evaluat mai multe moaște și a tras aceeași concluzie. Bune de exploatat, în condițiile în care numărul fraierilor a crescut vertiginos.

Sursă inepuizabilă de venituri ilicite pentru popi.
Dai banul, pupi moaștele, dar știi că face! Ia moaștele cu noroace! Asta au ajuns să fie moaștele în societate!

E ca în Medicină, unde operează cine vrea și cum vrea! E suficient să aibe ureche muzicală și să demonstreze că a absolvit Școala Populară de Arte. Sau mai bine să tacă. Dacă tace, nu îți dai seama că e impostor...Chiar dacă face zdrențe fața unor pacienți! Care pacienți, au toate șansele să ajungă moaște!

Cu moaștele, chiar dacă sunt false de la coate în jos, e mai simplu. Le plimbi prin fața amărăștenilor. Urmează repartizarea pe liste pupat moaște, pentru care enoriașii bagă banul…

Tonomatul moaștelor.
Dacă nu ar exista, nimic nu s-ar realiza! Cu niște moaște aduse din Ucraina, de pildă, pușculița pricopsiților cu barbă s-a umplut cu peste 1 miliard de lei! Lei sau roni, nu sunt sigur. După mai multe zile, poate chiar euro! Într-o singură zi!

Am un respect aparte și bine definit pentru jurnalistul și scriitorul Constantin Cumpănă. Dincolo de talentul său ieșit din comun, am remarcat tenacitatea cu care a urmărit, analizat și scris, ca un biograf sârguincios, despre viața mai puțin romanțată a unor prea înalte fețe… Despre minunile din parohii gen vrejul fermecat de fasole etc. Despre cei care vor să își dea doctoratul în moaștele aducătoare de foloase...Vom reveni.
 

Comentarii

Constantin Cump?n?
14-03-2019
http://rezistenta.ro/lista-cu-homosexualii-din-sf-sinod-al-b-o-r/

CU ÎNALȚI IERARHI din cadrul SF. SINOD despre care sunt indicii sau se afirmă că ar fi homosexuali, simoniaci, pedofili, foști informatori ai Securității, vinovați de alte fapte imorale și/ sau penale, incompatibile cu canoanele și regulamentele B.O.R., nevrednici de a primi sau de a exercita arhieria (în ordine alfabetică, după numele de ierarh)

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

UN SUBMARIN DE DREAPTA
scris de Lucian Cristea
M-a amuzat teribil o știre lansată de un confrate, fie că este reală, fie că este caterincă, știre conform căreia primarul(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii