Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
POVEȘTI ARĂBEȘTI DESPRE NOUL SEZON ESTIVAL

POVEȘTI ARĂBEȘTI DESPRE NOUL SEZON ESTIVAL(1930)

De la Dan Matei Agathon încoace, nici un alt ministru al Turismului nu a fost în stare să susțină eficient activitatea de pe litoralul românesc. După domnia sa, nu s-a mai întâmplat nimic spectaculos și totul s-a restrâns la nivelul turismului de sertar. Pe scurt, birocrație până la sufocare, o oarecare stare de blazare, lipsa unor inițiative care să revigoreze litoralul românesc, indiferența factorilor de răspundere etc.

L-au criticat unii pe Mazăre că investește doar în stațiunea Mamaia și neglijează Constanța! Pe acest subiect, s-au făcut tot felul de comentarii. Desigur, s-a spus și de ce. Pentru că locuiește acolo...Sau, mă rog, locuia.
Ca să nu aibe dureri de cap, primarul Făgădău a rezolvat cât se poate de simplu rivalitatea dintre cele două locații cu un renume pe cale de dispariție. Le-a lăsat pe amândouă de izbeliște! Vorba lui Făgădău: “Încă un mandat și le-am terminat!”

Vor unii să parceleze stațiunea Mamaia! Fiecăruia, după cât de lacom este! Ca să își vadă cât mai repede sacii în căruță, parceliștii sunt de părere că Făgădău este singurul în măsură să-i liniștească! Asta înseamnă că trebuie reales în funcția de primar!

Din păcate, turismul, în ciuda figurii sale joviale, a fost politizat până în măduva esenței sale! În loc să fim preocupați de buna organizare a sezonului estival, jucăm skandenberg politic. Domnul Mohammad Murad ne-a amenințat că, dacă își pune mintea cu politicienii, câștigă fluierând Primăria Constanța! Și noi, cetățenii, cu ce ne alegem?

Investitorului îi șade bine investind! În sudul litoralului, dacă Mohammad investește, se construiește. E bine și așa, pentru că oricum oferta stațiunilor nu ar fi reușit să-i întoarcă din drum pe cei care au ales ca destinație de vacanță litoralul bulgăresc. Neptun, Olimp, Jupiter, Venus, Saturn au stins lumina după ce Agathon și-a încheiat mandatul de ministru al Turismului! După el, a venit potopul!

Fără Dan Matei Agathon, ascensiunea lui Mohammad Murad ar fi reprezentat o simplă poveste din seria celor 1001 de nopți! Pe atunci, aveam cu toții o singură grijă majoră: să nu ne vindem țara! Și nu am vândut-o. Am pus-o pe butuci!

Din păcate, domnul Mohammad Murad uită să menționeze acest “banal” aspect în discursurile sale festiviste dedicate deschiderii oficiale a sezonului estival. Că tot veni vorba, nu înțeleg de ce deschiderea sezonului estival reprezintă pentru unii domni un motiv de veselie zgomotoasă? Nu ar fi mai bine să ne bucurăm la sfârșit? Pe fapte concrete și nu pe povești arăbești! Dacă avem suficiente motive să sărim în sus de bucurie, să o facem! Dar mă tem că nu s-au rezolvat toate crizele cu care se confruntă de ani de zile turismul de pe litoral…

Văd că nu mai vorbește nimeni despre criza acută de personal calificat! Anul trecut, s-au înregistrat evenimente nedorite din cauza conflictelor iscate între patronii unor unități hoteliere, chiar și de alimentație publică, și angajații lor! Pentru rezolvarea unei astfel de crize e nevoie și de sprijinul ministrului Turismului.

Ați simțit cumva, în ultimii ani, că avem un ministru care să fie dedicat litoralului? Un ministru autentic al Turismului! Au fost patru. Au lăsat ceva în urma lor? Mai știți cum îi cheamă? Ce au făcut domniile lor ca să temporizeze exodul turiștilor români spre plajele din Bulgaria?

Au fost patru și, Doamne, toți patru la fel! Lipsiți de carismă și de idei. Preocupați mai mult de viitorul lor politic. Vezi Mircea Dobre. Nimeni altul decît pomul lăudat al constănțenilor! Dacă nu pomul, atunci, cuptorul fermecat de pâine…Să continuăm. Preocupați să își mențină echilibrul pe “toace”. Vezi Elena Udrea. Ea se antrena pe plajă pentru Costa Rica și noi credeam că face lobby pentru țărișoara noastră!

Acum îl așteptăm pe actualul ministru. Domnia sa ne propune un proiect. Dacă mai sunt minusuri, nu numai miniștrii anonimi sunt de vină. Decebal Făgădău și Horia Țuțuianu, primarul Constanței și președintele CJC, vor fi prezenți la Seminarul “Sezonul turistic 2019 – probleme de rezolvat pentru turismul de litoral”?!! săptămâna viitoare. Sau, mă rog, ar trebui să fie…

Sunt curios să aud cum sună bilanțul domniilor lor la capitolul turism! După cum merg ei de țanțoși, sunt păunii turismului de pe litoral!

În rest, sunt doar povești arăbești!

Comentarii

Constantin Cumpana
24-03-2019
Așa ceva!... Cum, nimic despre Corina Martin - TOMIRIS? As vrea sa o aud cum cânta ea imnurile ratate și uitate ale Mamaiei! S-o vad printre salvamari, salivând de pofte trupești ca Mihaela Rădulescu la gimnaștii de la „Românii au talent”!

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

CINE TÂNJEȘTE DUPĂ PRIETENIE ȘI PURITATE, SĂ MEARGĂ LA DELFINARIU!
scris de Lucian Cristea
Rămân în mintea noastră o parte din personajele sau momentele care ne-au marcat copilăria și chiar destinul. Eu întotdeauna mi-am do(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii