Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
Medgidia, cu Festivalul DAPYX, și Constața, cu Festivalul Berii!

Medgidia, cu Festivalul DAPYX, și Constața, cu Festivalul Berii!(1964)

În timp ce, la Constanța, în materie de artă, cultură și istorie, scara valorilor începe cu micul și cu berea, la Medgidia, se fac ultimele pregătiri pentru debutul unui mare și valoros festival. Și la Constanța, ce-i drept, se află în pregătire tot un festival… Unul pe măsura capacității creatoare a conducerii Consiliului Județean.

CJC- “Festivalul berii”, manifestare tehnico-științifică și culturală!, cum zice vicele Claudel. De ce și culturală! Simplu. Consumul excesiv de bere este acompaniat de muzica gen “La Chilia-n port”. Inițiativa îi aparține în câmp deschis domnului Claudiu Palaz, un cetățean multilateral dezvoltat din punct de vedere politic, când la PMP, cînd la PSD, pe post de culturalnic…

În timp ce, la Medgidia, se pun la punct ultimele detalii organizatorice, și la Constanța se întâmplă la fel...Dar cu o dilemă în plus. Cu sau fără sticlă la schimb? Cred că ați înțeles ce îi frământă pe organiztorii “Festivalului de bere” în contrast cu ceea ce pun în scenă oamenii de valoare de la Medgidia.

“Festivalul de Jocuri și Reconstituiri Istorice”- așa sună manifestarea organizată de Primăria Medgidia și colaboratorii săi.

La Constanța, sună a doagă: “Festivalul berii la butoi”.
Și pentru că onor conducerea Consiliului Județean are grijă ca populația județului Constanța să nu bea bere pe burta goală, s-a lărgit titulatura. Citește: “Festivalul micilor și a berii!”

La Medgidia, vom asista la o trecere în revistă a unor momente istorice de o deosebită însemnătate pentru patria noastră. În paralel, la Constanța, se reia tradiția micului electoral, cu lozinci și genoflexiuni două într-o mână, două într-o mână…

Timp de patru zile, orașul Medgidia se va transforma într-o imensă scenă. Și la Constanța, vom asista la transformări spectaculoase. În loc de scenă, o imensă berărie cu guler. “Berăria Gulerelor Albe”.

Pe durata festivalului, organizarorii transmit un nobil mesaj. Citez: “La Medgidia, eroii nu mor niciodată!”

La Constanța, sună altfel! Citez: “La Constanța, berea nu se termină niciodată!”

În ciuda numeroaselor insulte și jigniri, care i-au fost aduse, inclusiv de către Claudiu Palaz, primarul Vrabie a reușit să facă din Medgidia o veritabilă capitală culturală! Doar Festivalul Dapyx, aflat la o nouă și prelungită ediție, a concentrat multe nume de valoare din diverse domenii de activitate, numeroase lucrări și creații artistice, reprezentații, cât nici nu a visat cândva Constanța! Noroc cu Antoniadis și grecii lui, care populează ocazional scena de dimensiuni reduse a Constanței, care aduce în casele constănțenilor cântecele și dansurile românești și grecești. Medgidia are oameni cu un profund profil artistic. Și are un primar cu numeroase calități și cu o viziune de viitor. Un bun organizator. Dacă dai toți banii pe bere, ce pretenții să mai ai, domnule Palaz!

Ca să organizezi un festival de talia DAPYX, trebuie să înțelegi întreg fenomenul care urmează să fie transpus în mai multe episoade. E musai să citești, să îți placă teatrul, să cunoști ceva istorie… Dar,dincolo de toate aceste elemente, ca primar, este foarte important să vrei să faci ceva trainic și nobil. Decât 10 festivaluri cu divese mărci blazate de bere, mai bine o ediție pe an a Festivalului DAPYX!

Datorită acestei inițiative a primarului, Medgidia a intrat în galeria orașelor însemnate din punct de vedere al inițiativelor culturale și istorice.

Festivalul berii de la Constanța reprezintă limita organizarorică a domnului Palaz.

DAPYX se ridică la nivelul inițiativelor de talie internațională. Acest lucru se datorează și celor care fac parte din distribuția acestui grandios spectacol, care merită vizionat în întregime!
 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

UN SUBMARIN DE DREAPTA
scris de Lucian Cristea
M-a amuzat teribil o știre lansată de un confrate, fie că este reală, fie că este caterincă, știre conform căreia primarul(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii