Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
TORNADĂ LA PRIMĂRIA MANGALIA

TORNADĂ LA PRIMĂRIA MANGALIA(3939)

La Mangalia, bursa zvonurilor a luat-o razna rău de tot! A fost o perioadă când se limita la procente, cifre și statistici. Acum, te ia cu povești de adormit călătorii de pe peronul Gării de Nord. Ca la un joc interactiv, îți propune scenarii selectate din colecțiile SF. Cei din generația mea își aduc aminte de respectiva colecție.

În perspectiva alegerilor locale, bursa de zvonuri de la Mangalia și-a propus să genereze derută printre localnici! Cei care vor să ia pulsul aplică tactica mortului în păpușoi și află dacă se mai interesează cineva de ei! Nu se înregistrează nici o marjă de eroare. Deocamdată, nici unul dintre foștii primari nu este în stare să declanșeze sfârșitul lumii!

Foarte puțini sunt cei care îi regretă! Foarte puțini sunt cei care își mai amintesc de ei! Foarte puțini sunt cei care își rup hainele de pe ei de dragul lor! La Constanța, cel puțin, puiul de găină a rămas o piedică în calea uitării de Radu Mazăre!

Cu ceva ani în urmă, Zanfir Iorguș nu a ținut cont de realitatea înconjurătoare și a mai forțat încă un mandat! Dar a dat cu oiștea în gard! Dacă se oprea, erou al muncii devenea! A rămas un brand în materie de traseism politic, dar l-au “mâncat” rudele și prietenii, pentru care ar fi fost în stare să taie toată pădurea Comorova! Acum, ca amintire, nu mai valorează nici cât bustul soldatului necunoscut!

E drept, a sperat până în ultima clipă în puterea de convingere a domnului chestor Nicolae Moga! Dar împăratul s-a opus ca Iorguș să mai joace din nou, pentru a câta oară?, rolul primarului de Mangalia! Când a sărit de la PNȚCD, balconul ROMEO și JULIETA, în barca PDSR, am înfierat “cu mânie proletară” gestul său. Zanfir a fost un primar de familie. I-a strămutat pe ai lui la Mangalia. A modificat CNP-ul strămoșilor săi și i-a pus să se recalifice. Față de sacrificiul său suprem, lupoaica cu pui din centrul orașului Constanța este o stricată! Visul lui era să adune ghindă în prostie, făcând dovada unui simț al proprietății ieșit din comun!

Deși provine, ca locuri natale, dintr-o zonă din Moldova, unde se cultivă pepeni, s-a înfrățit foarte repede cu pădurile din jurul Mangaliei. Unele au dispărut subit. Se presupune că printr-un fenomen de teleportare, că în mandatul său de primar de atunci nu figurau tornadele de astăzi. Chiar dacă efectele altor fenomene devastatoare nu erau cu nimic mai prejos…Ca și în cazul unor terenuri care au căpătat piciorușe Michelin. Pădurile au căzut. Zanfir Iorguș a rămas în picioare precum stejarul lui Ștefan cel Mare, cu care a făcut armata la Podul Iloaiei. A rămas în picioare! Și încă bine de tot! Ca politician, s-a folosit de partide cât i-a fost lui bine…

Tot timpul și-a găsit câte un partid fraier pe măsură! A trecut pe la toate formațiunile politice care erau în vogă la vremea respectivă. Gentleman în patru limbi de circulație internațională. La un braț o plimba, ca sarcină de partid, pe Elena Udrea, la celălalt braț pe Sulfina Barbu. Frumoasă femeie, dar o dezavantaja numele! Dacă nu erau PNȚCD și Petre Mihai Băcanu, ar fi rămas un simplu cultivator de pepeni cu atestat de navalist, ceea ce nu este chiar așa de rău! Sau poate constructor de nave.

Cât privește PNȚCD, l-a PSDerizat Pavelescu! Lecția PNȚCD ar fi trebuit învățată pe de rost de către toți politicienii. Cei 15.000 de specialiști aduși de căpăstru de țărăniști au avut soarta pădurii Comorova. S-au dus dracului înainte de primul apel de seară! PSD se duce vertiginos la vale pe același tobogan. Specialiștii lor sunt sau au fost după gratii! Ca o ironie a soartei, declinul de la Mangalia a continuat sub bagheta feștelită a lui Tusac. În privința sa, vicios nu era partidul, ci neamul...Adică nașul în persoana aceluiași Zanfir Iorguș. Chiar dacă au ajuns la cuțite, edificator era exemplul personal al nașului. Ca în fabula cu popa. Să nu faci ce face el, doar ce spune…

Acum, Iorguș zice ce zice și mai bagă câte o strâmbă în câte o roată a Consiliului Local! Nu s-a acomodat cu poziția pe care o ocupă, dar stă cu privirea îndreptată spre răsărit. Sigur, ca să vadă răsăritul de soare care a salvat întotdeauna PSD. Acum, când PSD se divizează singur, nu este exclus ca amicul său, Nicolae Moga, să ajungă “noul țar” pe județ! De când a rămas cu șaua iepei între picioare, Iorguș știe ce prefaceri îl așteaptă sub sabia protectoare a “țarului” Moga...Căruia vreau să îi spun că nu mă sperie absolut deloc atitudinea lui ostilă față de mine...Ca să nu vă mai strâmbați degeaba, domnule chestor!

Vor unii să iasă cu dricul din primărie! Chiar și morți, vor să rămână pe funcții! Culmea, chiar dacă populația nu-i mai vrea! Tac, merg înainte și își văd de ale lor. Primarul Radu a ermetizat Mangalia. Dacă nu ar ieși consilierul Moroianu la înaintare cu luări de poziții și declarații, nu am cunoaște cât de cât realitatea din Mangalia... Alții aruncă pe piață cu zvonuri și diversiuni ca să genereze busculade. Ne prezintă câte un scenariu inedit și provocator.

Iată un exemplu de ultimă oră. Adrian Cârlescu, directorul de la “Ordinea”, candidat la Primăria Mangalia! Nu e de râs, este de plâns! Eu am luat informația în serios, deși am considerat că e cam gogonată! De altfel, chiar favoritul la Primărie în persoană a fost de acord cu punctul meu de vedere, deși nu suntem pe aceeași baricadă! Adrian Cârlescu, pe care l-am contactat telefonic, ne-a spus că nu are de gând să candideze pentru nici o funcție politică! Nici pentru postul de primar al orașului Mangalia!

Am răsuflat ușurat. Exact asta le lipsea mangalioților! Gașca lui Cârlescu pe cap! Niște intriganți care țin Medgidia într-o permanentă tensiune...Care alimentează orice conflict menit să facă orașul să bată pasul pe loc! Nu am văzut din partea lui Cârlescu, în calitatea sa de șef de gazetă, un demers, cât de mic, pentru ca Medgidia să își recapete liniștea de altădată!

Este, însă, prezent și gălăgios pretutindeni acolo unde este implicat în orice scandal marca Grigore Comănescu, mentorul său. Veșnic nemulțumit când pierde licitațiile! După ce acesta a pierdut licitațiile pentru asfaltarea orașului Medgidia, Cârlescu s-a năpustit cu un torent de acuze, jigniri și insulte asupra primarului Vrabie! Și ce a demonstrat? Un singur lucru. Că este “câinele de pază” al lui Comănescu! Ca și în cazul altor dosare…

Ce-i drept, e mai rentabil să-i cânți în strună lui Comănescu decât lui Vrabie! Pe care, în anii când funcționa “cuibușorul de nebunii” de la Peștera, îl ruga cu un glas plângăcios: “Nene primarule, nu îmi dai mie balta aia?” Balta cu pește.

Mi-am adus aminte că Adrian Cârlescu era chitit, când era mai tânăr, pe Primărie și m-am gândit că i-a revenit setea de putere. Din câte îmi amintesc, a candidat cândva la Mangalia sub sigla PRM...Dacă a avut tangență cu PRM, atunci, să aibe bunul simț să nu ne mai dea lecții de morală cu smoală! Sigur, ar fi fost interesant de văzut cu ce partid s-ar fi înfrățit prezumtivul candidat și în ce măsură Grigore Comănescu, umbra lui spirituală, ar fi interesat ca omul lui să ocupe o astfel de poziție…

Nu de alta, dar am eu o vorbă.
“Măi, Anton, la Mangalia vrei să torni beton?”

Dacă tot facem scenarii, se spune că domnul Radu, actualul primar, ar intenționa să nu mai candideze la un nou mandat! În aceste condiții, s-au făcut speculații de tot felul. La Mangalia, garda veche, Moroianu, Foleanu, Filip, Mincă etc., nu se predă!

“Măi, Anton, chiar vrei să torni beton?”
Îmi imaginez ce tornadă o să se abată asupra Primăriei Mangalia în zilele când se vor desfășura alegerile locale!
 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

CINE TÂNJEȘTE DUPĂ PRIETENIE ȘI PURITATE, SĂ MEARGĂ LA DELFINARIU!
scris de Lucian Cristea
Rămân în mintea noastră o parte din personajele sau momentele care ne-au marcat copilăria și chiar destinul. Eu întotdeauna mi-am do(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii