Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
cultura-educatie
Învăţământul profesional dual - soluție de acoperire, pe termen mediu și lung, a necesarului de lucrători calificați

Învăţământul profesional dual - soluție de acoperire, pe termen mediu și lung, a necesarului de lucrători calificați(2287)

Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa a organizat astăzi, 19 iunie 2019, începând cu ora 10:30, la sediul său, o întâlnire de lucru, în cadrul căreia s-a urmărit dezbaterea problematicii dezvoltării învăţământului profesional în sistem dual în Dobrogea.

În condiţiile în care, în ultimii ani s-a agravat deficitul de forţă de muncă disponibilă pentru a fi angajată, în special în privinţa lucrătorilor calificaţi, Conducerea Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, a considerat necesară organizarea unei astfel de întâlniri, la care se participe toate categoriile de factori interesaţi.

Autoritatea Națională Pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România a fost reprezentată de domnul Preşedinte Ion Gabriel Bratu, iar Inspectoratul Şcolar General a fost reprezentat de doamna Ispector Şcolar General Zoia Bucovală. La această întâlnire au fost, de asemenea, prezenţi şi reprezentanţi ai primăriilor din judeţ, inspectori şcolari, directori şi profesori de şcoli, părinţi şi agenţi economici interesaţi de învăţământul dual, ca soluţie de acoperire, pe termen mediu şi lung, a necesarului de lucrători calificaţi.

În deschiderea dezbaterii de astăzi, domnul Ion Dănuţ Jugănaru, Directorul general al CCINA Constanţa a afirmat că, este nevoie de o mai mare conştientizare asupra a ceea ce înseamnă învăţământul profesional în sistem dual şi că trebuie făcute eforturi mult mai susţinute, atât pentru asigurarea condiţiilor optime necesare dezvoltării acestui învăţământ, cât şi de a convinge elevii, dar, mai ales, pe părinţii lor că, este o bună cale de urmat în viaţă. În alte ţări, acest sistem de învăţămânţ profesional dual există de foarte mulţi ani şi funcţionează cu succes.

Domnul Director general Jugănaru a mulţumit domnului Preşedinte Bratu pentru prezenţa la Constanţa, apreciind deschiderea pe care domnul Preşedinte Ion Gabriel Bratu şi ANFPISDR o au, de a lucra, în acest proiect al învăţământului profesional dual, cu Camerele de Comerţ şi Industrie Judeţene.

După o scurtă prezentare a Autorităţii Naționale Pentru Formare Profesională în Sistem Dual, domnul Preşedinte a declarat că, vor fi înfiinţate 8 birouri regionale că, s-a semnat deja un protocol cu Camera de Comerţ şi Industrie a României şi că, urmeaza să se semneze şi cu 8 camere judeţene. Învăţământul dual este, de fapt, un parteneriat public – privat şi finalizarea studiilor în cadrul unei şcoli profesionale duale trebuie să asigure absolventului un loc de muncă. Cel mai greu lucru, însă, este convingerea elevilor şi a părinţilor lor, să aleagă acest sistem de învăţamânt, a spus doamna Inspector Şcolar General Zoia Bucovală. Viitorul unui tânăr nu se construieşte pe o foaie de hârtie, ci se face pas cu pas, iar după terminarea scolii profesionale duale, absolvenţii îşi pot continua studiile, dacă doresc.

Domnul Director general Ion Dănuţ Jugănaru a afirmat că nevoia de forţă de muncă este atât de acutizată, încât trebuie să ne gândim, pe termen mediu şi lung, la calificarea forţei de muncă autohtone, nu putem rezolva problema deficitului forţei de muncă doar angajând muncitori calificaţi din alte tari. Unul dintre obiectivele prioritare ale Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanta este sprijinirea agenţilor economici în această privinţă.

CCINA Constanţa colaborează strâns cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, în special, în cadrul Consiliului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social, dar şi în Consorţiul Regional. Există deschidere, din partea Inspectoratului şi a conducerii unităţilor de învăţământ profesional, în crearea de noi clase de şcoli profesionale, inclusiv în învăţământul professional de tip dual. Pentru anul scolar viitor se doreşte înfiinţarea a 6 clase profesionale duale, în judeţul Constanţa. CCINA Constanţa îşi doreşte să fie mai multe şi se va implica, din toamna acestui an, în campania de convingere a factorilor implicaţi.

Cu prilejul organizării la Constanţa a dezbaterii problematicii dezvoltării învăţământului profesional dual, s-a semnat un Protocol de colaborare între CCINA Constanța și Autoritatea Națională pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România.

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

DANCU - JUDECAT DE PESEDIȘTI ȘI “EXECUTAT” DE LIBERALI!
scris de Lucian Cristea
Ce soartă ingrată a avut și Constantin Dancu, polițist de viță nouă, modern din cap până în picioare, ținută, comportament, alu(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii