Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
opinii
La Mamaia avem un Castel. Și ne batem joc de el. Sănătos, românește. Cu mânie proletară

La Mamaia avem un Castel. Și ne batem joc de el. Sănătos, românește. Cu mânie proletară(6401)

Binecunoscutul Club Castel Mamaia, deși se află și în prezent pe lista monumentelor istorice de importanţă naţională, este astăzi o rușine faimoasă fiind lăsat în paragină fără ca nimeni să se ocupe de el, ca să râdă lumea de noi, ca de exemplu bulgarii care au ştiut să-şi atragă turişti, mulți turiști, la Castelul din Balcic. Unde cică se încasează un milion de euro pe an. Și ce proști știam noi că sunt bulgarii ăștia!

În centrul staţiunii Mamaia conviețuiește împreună cu noi, de aproape un secol, reşedinţa de vară a Reginei Maria. Această construcţie regală n-a fost locuită niciodată de principesă, întrucât ea a ales și pe atunci și iată că și în zilele noastre, Balcicul.

Regina Maria s-a îndrăgostit de Mamaia anului 1920 și a ales să-şi construiască aici un castel unde să-şi petreacă verile. Proiectat de arhitectul italian Mario Stoppa şi construit sub conducerea arhitectului Constantin D. Dobrescu, lucrările încep în 1923 şi durează trei ani. Palatul are centrală termică, bucătărie, spălătorie, bufet, iar în curte va avea un părculeț cu o fântână. Mamaia era aproape pustie, începe să se dezvolte cam după 1935. Regina va prefera mereu castelul de la Balcic.

Palatul a fost trecut în proprietatea principesei Elena, mama Regelui Mihai.

În anul 1930 Grupul de Aviație Constanța se transformă în Flotila de Hidroaviație de la Palazu Mare iar în anul 1932 primește ca donație acest Palat Regal de la Carol al II-lea. Comuniștii îl naționalizează, iar după revoluție trece în administrarea companiei de stat SC Mamaia SA.

 

În 2003 SC Mamaia SA vinde palatul, cu tot ce se găsea în el, către SC Light System SRL, în schimbul sumei de cam 700.000 lei, adică vreo 150.000 de euro la cursul de pe atunci. Palatul ocupă la sol o suprafață de cam 1218 mp. având demisol, parter, un etaj și o mansardă adică o suprafață totală de aproape 5000 mp.

Valoarea istorică nu mai interesează pe nimeni și nici faptul că toată lumea râde de noi.
Dacă întrebi astăzi pe oricine bănuiești dumneata că ar trebui să aibă grijă de această bijuterie zice nonșalant că nu e treaba lui. Și râde toată lumea de noi și vedem cât suntem de nepricopsiți. Iar dacă vrea cineva să se ocupe de el să îl folosească în interes public sărim imediat cu gura plină de naționalism și strigăm tare să ne audă toți că noi nu vindem țara. O lăsăm să se prăbușească.

Românii iubesc Castelul Reginei Maria de la Balcic.
Românii urăsc Palatul Reginei Maria de la Mamaia? 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

GUVERNATORUL DELTEI DUNĂRII, ACEST JAMES BOND FĂRĂ PREFIXUL 007
scris de Lucian Cristea
Au decretat unii la Tulcea existența o așa-zisei crize de guvernatori, cu efecte directe asupra existenței Administrației Rezervației (...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

  • MEDGIDIA - DE LA MĂGARII LUI PINTILIE LA MODERNISMUL LUI VRABIE
  • HOTELUL DELTA - DE LA PRINȚUL DE MONACO LA TURISTUL OBIȘNUIT
  • ONORIFICII CARE SE PRICEP LA TOATE...
  • VICEPRIMARUL LIBERAL DE LA CRUCEA A DECLARAT RĂZBOI CELOR DE LA RAJA!
  • Străzile din municipiul Constanța, dezinfectate în fiecare noapte