Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
social
Țânțarii și iubirea lor deșănțată cu voie de la Primărie

Țânțarii și iubirea lor deșănțată cu voie de la Primărie(1326)

Țânțarii noștri dragi se înmulțesc de prin aprilie – mai, când temperaturile din bălți ajung la 10 grade. Oriunde se adună puțină apă – iazuri, streșini, bălți, jgheaburi, subsoluri – țânțarii găsesc un mediu favorabil. Generațiile de țânțari din primăvară și vară se succed la fiecare 15–20 zile.

 

În România există peste 50 de specii de țânțari.


Se înmulțesc prin ouă pe care femelele le depun pe suprafața apelor. Doar femelele lor se hrănesc cu sânge de mamifer, printre care și noi oamenii, vinovați sau nevinovați. Uneori depinde doar de cât de mult ne iubește primarul și uneori mai depinde și de cât de nesimțit e. Zilele trecute îmi spunea un prieten că pe la Valu Traian a zburat un avion cam două săptămâni omorând țânțarii chiar atunci când trebuie.

 

Înțepăturile țânțarilor nu sunt problematice în sine, însă, pentru că ei se hrănesc cu sânge de la mai mulți indivizi, pot transmite o mulțime de afecțiuni. Printre cele mai frecvent răspândite de țânțari sunt malaria, febra galbenă, febra Dengue, febra West Nile, encefalita virală, filarioza limfatică, infecția cu virusul Zika. Deocamdată, la noi în țară, sunt rare cazurile în care țânțarii transmit astfel de afecțiuni, dar asta nu înseamnă că sunt imposibile.

Țânțarii provoacă reacții alergice.

În zona mușcăturii apare o umflătură ce este însoțită de un prurit intens. Copii suportă cu dificultate mâncărimile și există posibilitatea ca locul respectiv să se infecteze din cauza scărpinatului intens. Țânțarii înțeapă mai des copiii și femeile însărcinate. Viitoarele mame sunt pișcate de țânțari de două ori mai des decât alte persoane, din cauza că temperatura corpului lor este puțin mai crescută, și expiră cu peste 20% mai mult CO2. Țânțarii sunt atrași mai mult de persoanele cu grupa sanguină 0, de două ori mai frecvent decât cele cu grupa A, de exemplu. Cei care au grupa B se află pe undeva la mijloc, iar cei cu grupa de sânge AB scapă mereu mai ușor. De aceea, e important de știut care sunt metodele cele mai bune, inclusiv soluțiile naturiste, pentru a scăpa de aceste neplăcute insecte?

 

Iată câteva soluții tehnice binecunoscute:

- Plasă anti-țânțari - se aplică foarte simplu, fie direct pe cadrul geamului, fie pe un cadru separat și este foarte eficientă.
- Spray - trebuie să citeşti şi să respecţi indicaţiile scrise pe ambalajul produsului. Are o eficiență scurtă de doar câteva ore.
- Pastile sau soluție lichidă - efectul unei pastile durează aproximativ o noapte. E nevoie de un dispozitiv special pentru priză.
- Sistem cu ultrasunete - o soluţie non toxică împotriva ţânţarilor şi a altor insecte. Ultrasunetele nu pot fi detectate de noi, însă sunt suficient de puternice pentru a alunga insectele din cameră.
- Lămpi cu ultraviolete - pot fi folosite în încăperi închise, fiind plasate la o înălţime de 2 m de sol, într-un colţ întunecat al încăperii. Sunt eficiente şi în grădină.
10 metode naturale prin care învingem în lupta nedreaptă cu țânțarii
- Lămâie - patru felii de lămâie, fierte în 250 ml apă. Pulverizăm această zeamă în cameră.
- Busuioc - bucheţele de busuioc în dreptul ferestrelor sau chiar ghivece cu busuioc aşezate pe pervaz. Sunt bune și alte plante aromatice precum rozmarin sau pelin.
- Frunze de nuc – într-un bol din sticlă sau de inox ardem mai multe frunze de nuc. Fumul va goni şi ţânţarii datorită concentraţiei mari de iod. Putem pune prin cameră, pe dulap, multe frunze de nuc.
- Plante aromatice - ghivece la fereastră cu cimbru, busuioc sau mărar. Ţânţarilor nu le place mirosul de plante aromatice.
- Uleiuri esenţiale - Punem în lampa de aromaterapie câteva picături de ulei esenţial de mentă, cedru, eucalipt.
- Muşcatele - Aşezăm la geamurile casei ghivece cu muşcate.
- Lavanda - are un miros foarte plăcut şi liniştitor, ţinută în bucheţele la geam, în soare, va împiedica insectele să intre în casă.
- Mentă - Atât muştele cât şi ţânţarii nu suportă mirosul de mentă. Unul sau două ghivece cu mentă pe pervazul camerei au efect bun.
- Usturoiul - Pisează câţiva căţei de usturoi şi pune-i într-un bol. Aşază recipientul pe noptiera de lângă pat sau, dacă te deranjează mirosul, ţine-l pe masă.
- Iarba mâţei – Această plantă, care mai este cunoscută şi sub denumirea de menta-pisicii, ţine departe ţânţarii prin uleiul esenţial pe care îl degajă. Această plantă este mai puternică decât orice spray.

Pentru ca rezultatele tratamentelor împotriva țânțarilor să fie optime, fie că e vorba de vegetatie, terase, curti, grădini sau spatii comune, vă recomandăm să stropiți zona care vă interesează cu insecticide.

Țânțarii se deplasează pe distanțe mari și pot atinge zone fără apă, ascunzându-se în vegetație (tufișuri, copaci, poduri de case, zone umede de pe lângă case).

 

Tratamentele se vor aplica pe o suprafata mai mare decât cea care se dorește a fi protejată direct.


• Tratamentele trebuie făcute cu răbdare și repetitiv, frecventa fiind de 2 ori in prima săptămână iar apoi lunar sau poate chiar mai rar. La prima aplicare de insectid făcută cum trebuie, toate insectele mature sau o foarte mare parte din ele vor muri, rămânând cele în stadiu de ou sau larvă. Dacă se completează tratamentul cu un larvicid, rezultatul imediat va fi mult mai bun.
Dezinsecția împotriva țânțarilor e bine să se facă prin pulverizarea cu atomizorul sau cu pompa de joasă presiune asupra vegetatiei.

 

După câte vedem astea sunt metode cam de pe la țară pe care nu ar trebui să le folosim decât ca amuzament sau din când în când pe ici pe colo, atunci când primarul nostru uită că are și dânsul obligații față de noi, care credem în naivitatea noastră românească, proverbială, că dânsul nu are altă grijă decât fericirea noastră, din toate punctele de vedere. Și dacă îl înjurăm la ce ne ajută?! Mergem în Islanda unde nu sunt țînțari iar acum este recesiune și cred că ăia s-ar bucura.

  

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

FELIX ȘI PRAȘILA A DOUA!
scris de Lucian Cristea
Domnul Sanchi - în fața primului său examen electoral! De emoție, a transpirat din cap până în picioare la emisiunea difuzată de (...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii