Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
opinii
Când ești un tată bun? Când îl cerți sau când nu îți pasă?

Când ești un tată bun? Când îl cerți sau când nu îți pasă?(719)


Iată mesajul public al unui tînăr care și-a dat foc în mașină pentru că tatăl lui îl certa fără să îl îndrume:


„Îmi cer scuze tuturor care i-am jignit sau le-am greșit. Taților de băieți nu îi faceți copilului vostru ce mi-a făcut tatăl meu, nu am fost eu cel mai bun copil, dar nu cred ca meritam tratamentul pe care l-am primit. Sunt ei băieți, dar mai au nevoie de puțină iubire părintească. Îmi pare rău pentru ceea ce voi face și știu că sunt un laș, dar nu știu ce altceva să fac”.

 

Un martor care a văzut toată scena incendierii s-a oprit, s-a apropiat și șocat întreabă pe cineva din apropiere dacă băiatul mai este în viaţă. A spus că da. S-a dus să vadă victima, care era arsă 80%, conştientă dar de abia putea pronunţa cuvântul “apă”. Între timp a ajuns o maşină de la poliţia autostrăzii, maşina de pompieri şi ambulanţa. Apoi o maşină de la criminalistică. Victima a fost transportată la spital unde a decedat după foarte puțin timp.

„Ştiu că sunt un laş pentru ceea ce fac, dar nu mai pot. Tatăl meu m-a adus la un nivel la care nu credeam că o să ajung. De zece ani, el tot aceleaşi jigniri şi critici le are la adresa mea. Niciodată nu m-a apreciat şi nu mi-a zis nişte vorbe care să mă îndrume (...). Nici nu ştiu ce să mai fac. Nici nu îmi găsesc vorbele să îmi iau la revedere faţă de voi. Îmi cer scuze, mamă, pentru ce am făcut, dar nu mai pot. Nu pot să mai rezist. Îmi pare rău“, a spus băiatul, cu vocea înecată în lacrimi. 

Tatăl, pe care tânărul îl învinovăţeşte de moartea sa, a postat ulterior un mesaj în apărarea sa:  „Cu acordul şi permisiunea voastră acest "nenorocit "de tata care azi a înţeles că timp de 26 de ani a crescut un şarpe nu un copil. Cei care vor să audă adevărul mă pot contacta cînd vor. Aviz viitorilor părinţii.“ 

Tânărul absolvise liceul apoi Universitatea. La finele lui decembrie 2018 se îmbarcase pe nave de croazieră, dar băiatul se plângea că marinăria nu e de el. 

Poliţia a deschis ancheta în cazul morţii tânărului . Părinţii săi au fost chemaţi la Poliţie şi audiaţi ca martori. Ei au fost întrebaţi dacă au vreo suspiciune legată de moartea băiatului. Oficial, tatăl, învinovăţit de băiat, în mesajul său de adio, nu poate fi acuzat de nimic.

Ce înseamnă de nimic?

 

Noi părinții am ajuns să trăim cu un sentiment de vinovăție față de propriii copii în ceea ce privește timpul tot mai puțin petrecut cu ei.

„Părinții muncesc tot mai mult, își dau copiii la grădiniță și școală de la vârste tot mai mici, apoi încearcă să compenseze timpul pierdut departe de copii oferindu-le tot ce își doresc și lăsându-i să hotărască orice. În esență, acest lucru provoacă copiilor mai mult rău decât lipsa timpului petrecut alături de părinți”, spune psihiatrul David Eberhard, tatăl a 8 copii și autorul cărții de mare succes "Copii la Putere".

 

În noua sa carte, psihiatrul suedez, descrie educația liberală ca pe o metodă care renunță la constrângeri și pedepse și susține că vinovați sunt părinții care nu se comportă ca adulți responsabili și ceartă atitudinea generațiilor actuale de părinți care încearcă să devină cei mai buni prieteni ai copilului.

 

Relaţia prea permisivă dintre părinte și copil este cauza care determină degradarea disciplinei în școli și a calității educației școlare, dar este si cea care duce la creșterea consumului de droguri și a tentativelor de sinucidere în rândul adolescenților .

Acum când vedem că un copil nu mai are teamă și respect pentru părinți, că el nu mai are limite, nu mai are nici un fel de orientare, de încredere, de recunoștință, de iubire, ce ne facem?!

 

Ne prefacem că nu înțelegem ce se întâmplă, că probleme de acest gen sunt doar la alții?!?

 

„Copilul nu are nevoie să îi fiți prieten, ci părinte. Nu trebuie să coborâți la nivelul lui, să nu îl contraziceți, să îi faceți tot timpul pe plac, să nu mai aveți nici o putere de decizie. E total greșit. Copilul are nevoie de limite, de opoziție, de disciplină și rigoare”, ne învață iată uneori mult prea târziu un psiholog cu multă experiență.

 

Întreb și eu ca părinte trecut bine prin viață cu datoria împlinită, uneori peste limitele suportabilului, pe părinți cine îi învață cum să fie mai buni?!  

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

GUVERNATORUL DELTEI DUNĂRII, ACEST JAMES BOND FĂRĂ PREFIXUL 007
scris de Lucian Cristea
Au decretat unii la Tulcea existența o așa-zisei crize de guvernatori, cu efecte directe asupra existenței Administrației Rezervației (...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

  • MEDGIDIA - DE LA MĂGARII LUI PINTILIE LA MODERNISMUL LUI VRABIE
  • HOTELUL DELTA - DE LA PRINȚUL DE MONACO LA TURISTUL OBIȘNUIT
  • ONORIFICII CARE SE PRICEP LA TOATE...
  • VICEPRIMARUL LIBERAL DE LA CRUCEA A DECLARAT RĂZBOI CELOR DE LA RAJA!
  • Străzile din municipiul Constanța, dezinfectate în fiecare noapte