Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
opinii
Ghici ciupercă, ce-i?

Ghici ciupercă, ce-i?(3464)

Acum e vremea să culegem și să mâncăm ciuperci. Cresc peste tot în mod natural și sunt bune și gustoase. Dacă sunt comestibile, dacă nu sunt otrăvitoare.

La noi sunt cunoscute peste 4000 de tipuri de ciuperci, însă doar unele sunt comestibile sau otrăvitoare, cele mai multe fiind neglijabile din punct de vedere alimentar. Există peste 200 de specii de ciuperci otrăvitoare, adică sunt sigur toxice, dar numai câteva provoacă intoxicații mortale. Tot cam 200 sunt și cele comestibile. Există Bășica porcului, Buza caprei, Buza vacii, Căciula piticilor, Ciuciulete gras, Cocârți, Flocoșel, Găocele, Hrib regal, Laba ursului, Limba boului, Mânătarcă țigănească, Mingea de puf, Moșneagul pădurii, Picior de catifea, Pitoașcă, Scrumbia pădurii, Șampinion de pădure, Trâmbița morților, Trufă albă de Piemont, Trufă burgundă etc.

Ciupercile otrăvitoare sunt mai mereu viu colorate, au un miros tare și înțepător au pete ciudate la vedere pe suprafața pălăriei. Nu întotdeauna ciupercile frumos colorate sunt si otrăvitoare, nu toate ciupercile plăcut parfumate si bune la gust sunt comestibile, simptomele otrăvirii cu ciuperci pot să apară la om dar nu și la animalele domestice, pot fi toxice și ciupercile atacate de insecte sau de melci etc.

Nu culegeți ciuperci înghetate, umede, mucegăite, îmbătrânite sau stricate.

Printre cele mai periculoase ciuperci se numără buretele pestriţ, amanita muscarina, care este ca un clopot de culoare roșie cu pete albe.

Efectele consumului ritualic: bună dispoziţie, ebrietate fericită mai întâi. Oamenii vorbesc, râd, se cuplează. Ritualul ia aspectul unei orgii. Apoi, exaltarea creşte până la paroxism sub şocul unor puternice fantasme, „O lingură de apă, devine lac.”

Ciuperca albă poate fi confundată cu ușurință cu alte ciuperci comestibile, în special cu ciupercă de bălegar, e otrăvitoare, nu trebuie consumată niciodată.

Gheba de brad are un aspect obișnuit poate fi confundată cu unele ciuperci comestibile. Efectele consumului sunt mortale.

Buretele pestriț, AMANITA PANTHERINA, este de culoare brun deschis sau cenuşiu, are solzi albi şi este o ciupercă lipicioasă. Pălăria are în diametru aproximativ 10 cm, bombată, spre maturitate este întinsă, cărnoasă, plăpândă, cleioasă când este umezeală, lucioasă pe timp uscat, este mai închisă spre centrul pălăriei, marginea fiind pe alocuri crăpată. Conține toxine, care atunci când ajung în organism produc halucinații, probleme digestive și intoxicații.

Nu colectați și nu mâncați ciuperci fără controlul comestibil al unor specialişti.

Consumați cantități moderate și evitați să le oferiți copiilor preșcolari. Acestea sunt câteva indicații pentru a permite consumul fără riscuri pentru sănătate .

Între septembrie și octombrie - luni în care în păduri este posibil să se găsească practic toate speciile de ciuperci - care cresc pericolele de otrăvire datorită intensificării activității „experților do-it-yourself”, care colectează și mănâncă ciuperci uneori fără să le supună controalelor necesare. Ingerarea ciupercii greșite poate fi riscantă: cele mai multe intoxicații se rezolvă fără daune sau cu simptome irelevante, dar într-un număr mic de cazuri (39 pe an, de exemplu în America), consecințele sunt grave.

Ciupercile si chiar mâncarea de ciuperci nu se păstrează mai mult de o zi, nici in frigider!
Putem să le congelăm sau sau să le conservăm cu sare.

Pe vremea lui Stalin un control internațional găsește câțiva generali morți și află că au murit de la ciuperci. - Dar ăsta de ce are un glonț în cap? - Nu a vrut să mănânce ciuperci!


- Să vă pun și niste ciupercuțe?
- Nu, mulțumesc! Mie-mi place să le culeg singur!
- Cum doriti! Pot să vi le risipesc pe podea.
  

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

„Nu am nicio reținere
scris de Mircea Lungu
în legătură cu experimentul schimbărilor care se vor petrece”. Amorțitor, în plină lumina unei conferințe de presă, glasul ofici(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii