Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
VEȘNICA  REZERVĂ

VEȘNICA REZERVĂ(973)

Ca și la fotbal, și în politică există rezerve consacrate. Au debutat ca rezerve, cu foarte mulți ani în urmă, și rezerve sunt și astăzi! Într-un fel, motivat. În definitiv, cu ce se laudă partidele de la noi, după ce sunt scoase din gunoi? Cu rezerva de cadre! Toată lumea bună iese în față cu titularii, doar politicienii, unii șefuleți, se plimbă pe tușă cu sacul plin cu rezerve! Îi auzim cum strigă pe stradă: “Ia rezerva cu noroace!”

Nu toate sunt, după cum se poate vedea, într-o stare tehnică acceptabilă...Ba peticite, ba vopsite în exces, ba dezumflate precum roata de bicicletă, cu care obișnuiesc propagandiștii să se plimbe în cerc, ca în arena circului…Doi pe o roată. Măcar de-ar fi o roată de cașcaval! În definitiv, ce-i politica? Un circ de la un capăt la altul în care funcțiile de bază sunt ocupate de diverși comedianți.

Dar să revenim la veșnica noastră rezervă din politică. Datorită frecvenței cu care apare pe listele întocmite de posesorii de ghioace, rezerva a ajuns să fie mai cunoscută de electorat decât candidatul propriu zis la o funcție sau alta! Ca să nu mai spun că, la această oră, sunt partide care nu au nici un candidat, mizând pe veșnica rezervă...

Firesc, toate se schimbă în patru ani de zile, veșnica rezervă rămâne! De pildă, o rezervă consacrată a celor din PNL este domnul Ovidiu Cupșa! Domnul Cupșa ține loc la de toate și la toți! E deja muritor și rece, în sensul că domnul Cupșa e bun peste tot! I-au reținut numele până și cei cu memoria în pioneze! Nu-i o rușine. Nu sunt alegeri, nu contează natura și miza lor, să nu fie propus, ca alternativă, ca interimat etc., Domnul Cupșa…În opinia mea, domnul Cupșa este una dintre rezervele prețioase. Poate că, într-o zi, va fi și domnia sa titular! Merită.

Nu toate rezervele sunt la fel. Ele diferă, dar nu prea nuanțat, de la un partid la altul. Sunt politicieni care au plecat de la un partid, PSD sau cum îi spunea pe vremuri, ca rezerve și au ajuns titulari în alt partid! Mitroi, Cristea, Mitrana, etc...Primari cu drept de VETO în PNL. Dacă îl pui în grupa mare și pe primarul de la Poarta Albă, înțeleg de ce, la vremea respectivă, am asistat la cea mai dură bătălie pentru niște rezerve politice. Acum, domnii primari, ca foste rezerve în PSD, gestionează tot aurul electoral al PNL. Voturile.

În general, rezervele din PNL au un statut demn de invidiat din toate punctele de vedere. Nu sunt, cum cu obrăznicie au insinuat diverși adversari politici, niște “cârpe în cur”! Ba, dimpotrivă, sunt peste titularii din PSD, PMP etc.

Întrebare. Care partid își permite să țină pe banca de rezerve un Maradona, vine vorba, al politichiei locale?! Mă refer la Mohammad Murad, cel mai mare investitor străin din România! Deși, inițial, a fost prezentat ca titular al PNL la alegerile locale, acum, este rezervă! Dar, sigur, o rezervă cu ștaif!

Sunt tineri care s-au făcut remarcați ca rezerve. Stau pe tușă la dospit sub pretextul că trebuie să se maturizeze! Un alt paradox al politichiei autohtone pare a fi rezerva independentă. În cazul său, el este titular și tot el este și rezervă! Pentru că nu are un partid în spate, Andrei Popescu poartă singur răspunderea deciziilor sale. Cine să-i ia apărarea? Dacă se produc schimbări pe scena politică, trebuie să se adapteze singur din mers și să hotărască: titular sau rezervă! După cum îl știu, nu o să accepte niciodată să fie rezervă…

Sincer să fiu, până acum, nu am mai întâlnit o asemenea situație! S-au grăbit unii să le cânte prohodul celor doi independenți, dar jocurile abia acum se fac! Chițac nu mai suportă să fie rezerva lui Comănescu și pare decis să schimbe tactica...Andrei Popescu este cunoscut pentru inițiativele și programele sale dedicate constănțenilor...Este cel care s-a confruntat de unul singur cu clanul Mazăre, reușind să anuleze taxe care împovărau cetățenii acestui oraș. Și în ciuda tuturor piedicilor care i s-au pus, va merge până la capăt!

Mă opresc aici. În politică, funcția de rezervă nu se capătă ușor, cum cred unii. Horia Constantinescu, zis și Cattani, mare șef la OPC, promovat, de curând, și mai sus, a fost, chipurile, trimis, ca titular, ca să curețe litoralul de cei care vând produse alimentare expirate! În realitate, PSD a ținut să-l testeze în perspectiva unei posibile candidaturi la Primăria Constanța, chestiune pe care o neagă cu vehemență! La fel a negat și când presa a dezvăluit că domnia sa este membru al PSD. Cu toate acestea, în urmă cu câțiva ani, a fost delegat să preia ca interimar conducerea PSD Mangalia, după eliberarea din funcție a lui Zanfir Iorguș!

Adevărul este că șefii săi din București nu au fost corecți cu domnia sa. Ei l-au pus să joace rolul candidatului titular la Primăria Constanța, jumulind găini și rațe, dar, în realitate, a fost rezervă din primul și până în ultimul minut! De curând, a fost scos total din ecuația electorală și, ca să-i treacă supărarea, promovat ca director! Coincidență, desigur, măsura a fost luată după ce a apărut pe pagina sa de Facebook un album personal de prezentare...

Acest episod a alimentat și mai mult suspiciunile celor care nu îl doresc pe Cattani primar la Constanța. Chiar dacă nu îl doresc dumnealor, această probabilitate este luată din nou în calcul de când s-a lansat zvonul că aripa Adrian Năstase este gata să preia puterea în PSD! O să mă întrebați ce legătură are Cattani de Costinești cu Adrian Năstase? Păi, Cattani este rezerva familiei Năstase în diverse afaceri, prieten de ani de zile cu unul dintre fiii acestuia…

La o adică, în cazul unei insurecții, nu trebuie să își facă griji...Și, tot în acest context, ar putea fi întors din drum și lăsat să candideze sub steagul de roșiori al PSD! Este o ipoteză de lucru care ar trebui să îl pună serios pe gânduri pe Decebal Făgădău! Chiar dacă a intrat din nou în grațiile lui Felix Stroe!

 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

LUMINIȚA RÂSU-PLÂNSU
scris de Lucian Cristea
Aud că Luminița Vlădescu, mentora și șefa pe viață a PSD Medgidia, a dat în râsu-plânsu! Eu păstrez ordinea știută a acestei m(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

  • Sprijin pentru persoanele defavorizate: tichete sociale în valoare de 250 lei
  • DEȘI L-A CĂLCAT MAȘINA LIBERALĂ, ȘARPELE PESEDIST CONTINUĂ SĂ TULBURE APELE LA MEDGIDIA!
  • CUM NAIBA DE SE FĂCU UNUL LIBERAL ȘI CELĂLALT PESEDIST?
  • MOARTEA A STINS RIVALITATEA DINTRE DOI COLONEI
  • APEL CĂTRE VERGIL CHIȚAC: FIȚI PRIMAR, NU CĂPRAR!