Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
economic
Zgârie-norii de „hârtie” ai Constanței

Zgârie-norii de „hârtie” ai Constanței(3187)

În perioada boom-ului imobiliar, în goana după un profit substanțial și rapid, investitorii s-au grăbit să facă tot felul de proiecte fanteziste. Astfel, cel puțin teoretic dacă lucrurile ar ficontinuat așa cu și-ar fi dorit inverstitorii în metropola constănțeană ar fi trebui să avem în acest moment cel puțin 50 de turnuri din beton, metal și sticlă, unele dintre acestea cu 40 și chiar 60 de etaje.

Un exempu concret al evoluției acestor proiecte este imobilul ridicat în Portul Tomis. Cu toate că structura nu se incadrează în peisajul tomitan al zonei, a primit toate avizele necesare, iar lucrările au început în anul 2002. Clădirea ar fi trebuit să găzduiască hotelul Constanța Sea și ar fi trebuit să fie gata în cel mult 3 ani. Au trecut 11 ani iar imobilul nu este decât un schelet de beton într-o zonă cu potențial turistic imens. Recent, pentru imobilul respectiv și-a manifestat interesul un celebru lanț hotelier internațional care a dat asigurări că va continua lucrările și va investi peste 8 milioane de euro. Au trecut 6 luni de la momentul respectiv și niciun muncitor nu și-a făcut apariția pe șantier.

Un alt proiect început care nu s-a mai materializat este complexul Flamenco. Situat pe bulevardul Aurel Vlaicu, vis-a-vis de Metro acesta ar fi cuprins 5 clădiri a cate 20 de etaje, un parc și spații comerciale. Lucrările au fost demarate în 2008 și ar fi trebuit finalizate în 2011.

Poate cel mai fantezist dintre proiecte a fost Mamaia Beach Residential. Complexul ar fi trebuit să cuprindă cinci turnuri cu 40 și respectiv 60 de etaje, cea mai înaltă contrucția ar fi deținut și recordul de înălțime din țara noastră. Proiectul a rămas la nivelul unor schițe și desene 3D.

Conform visurilor investitorilor, pe terenul fostei baze RATC de pe strada Soveja ar trebui să vedem acum două turnuri cu 39 de etaje și alte nouă a câte 24 de etaje. Denumit Marina Park, complexul care ar fi fost dotat și cu un centru comercial impunător ar fi atras investiții de aproape jumătate de miliard de euro. Și de această dată singurii bani investiți au fost doar în câteva machete.

Constanța Tower este un alt proiect aprobat, dar rămas doar pe hârtie. Clădire urma să fie situată în centru, lângă Prefectură și ar fi avut 35 de etaje. Conform avizelor lucrările trebuiau începute in 2011 și finalizate în 2015.

De la Constanța nu ar fi trebuit să lipsească nici un complex World Trade Center. Conform proiectului acesta ar fi urmată să se situeze pe strada Traian și să îndeplinească și rolul de consolidare al falezei. Clădirea ar fi găzduit două turnuri cu birouri, o sală de expoziții și conferințe, un hotel de patru stele cu 250 de camere și un hypermarket. Ca și în celelalte cazuri lucrările au fost începute și niciodată finalizate.

Lista poate coninua cu Sunrise Towers: 5 turnuri cu 20 de etaje, Argos Hotel cu 21 de etaje, Mamaia North: șapte turnuri cu 50 și respectiv 20 de etaje, Gemenii Mării: 2 turnuri cu 18 etaje, Lakeside Towers: 3 turnuri cu 17 etaje și un turn cu 27 etaje. La acestea adăugăm proiecte mai puțin cunoscute precum 5 turnuri cu 25 de etaje pe faleza de la Modern, un turn cu 30 de etaje pe locul "Pescarul", un turn cu 30 de etaje la nord de strada Kartzalli, 8 turnuri de peste 20 de etaje în Palazu Mare la ieșirea spre Ovidiu.

Taguri: constanta, portul, tomis, world, trade, center,

Comentarii

Andrei
05-11-2013
6 mari proiecte care vor schimba fata Constantei in urmatorii ani.

1) Parcul industrial Constanta Sud-Agigea (Swan Constanta), un proiect gigant care va fi construit pe o suprafata de peste 90 ha;
2) Reabilitarea Zonei Peninsulare;
3) Reabilitarea promenadei Mamaia;
4) Terminarea proiectului World Trade Center de pe strada Traian;
5) Terminarea primei faze incepute (5 turnuri P+20E) a proiectului Flamenco Residences;
6) Extinderea mall-ului City Park incluzand doua turnuri P+24E.

Aceste proiecte sunt viabile si vor fi finalizate in urmatorii 5 ani. Pe langa acestea vor fi si proiecte mai mici dar importante, cum ar fi un turn P+18E pe str. Unirii (in curs de autorizare), extinderea hotelului Cascom (Hefaistos) P+M+9E, finalizarea hotelului din Portul Tomis, un P+ 12E in Faleza Nord, un P+M+10E pe b-dul Mamaia, un P+M+10E in Mamaia si Un P+11E pe str Eliberarii (in curs de executie).

Toate aceste proiecte sunt autorizate sau in curs de obtinere a autorizatiei de constructie si exista o oarecare certitudine ca vor fi finalizate in urmatorii 4-5 ani, avand in vedere revenirea economiei si a pietei imobiliare, in plus acestea vor atrage si mai multe investitii in Constanta lucru ce duce la speranta ca vor reaparea in plan multe din proiectele mentionate in articol dar si altele.
vise tatauiculle!
19-03-2013
peste un timp de 20 ani munca zilnica romania cu 6 zile lucratoare i-si va reveni din saracie sa se faca facilitati fiscale ca sa vina investitori adevarati nu carpan cur cu o macara din 78 kamaz
sa creeze locuri de munca ca sa poata plati romanul ratele care sa inhamat ...si poate atunci o sa avem blocuri turnuri inalte si frumoase ca la dubai .........dar niciodata-n viata nu o s
a fie in romania asa pentru ca romanul este hot si puturos

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MADE ZANFIR IORGUȘ
scris de Lucian Cristea
Lansarea unui candidat la alegerile locale seamănă foarte mult cu prezentarea pe piață, pe piața politică și cetățenească, a unui(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii