Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
cultura-educatie
Lansarea volumului -Revista Ovidiu – o biografie contemporană-

Lansarea volumului -Revista Ovidiu – o biografie contemporană-(608)


Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța a găzduit ieri, 25 septembrie 2019, lansarea volumului: „Revista Ovidiu – o biografie contemporană”, semnat de dr. Corina Apostoleanu, directorul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, dr. Luminiţa Stelian și dr. Anca Angela Dobre, din cadrul aceleeași instituții.

„Am ales să realizăm monografia acestei reviste, întrucât am considerat-o emblematică pentru începuturile culturale ale Constanței și ale Dobrogei, în general, și, în aceeași măsură, am vrut să omagiem personalitatea lui Petru Vulcan, cel care, venit din afara României, dar cu dorința de a păstra această tradiție a românității și a latinității în această zonă a Europei, s-a gândit să înființeze o revistă, o bibliotecă publică și un cerc cultural, aspecte de dezvoltare culturală și spirituală a Constanței care lipseau la momentul respectiv”, a subliniat dr. Corina Apostoleanu.

Revista de cultură „Ovidiu“ a cercului literar cu același nume, a apărut în perioada 15 septembrie 1898 – 30 iulie 1910, sub conducerea lui Petru Vulcan, directorul, dar și fondatorul său. În paginile sale se regăsesc articole de istorie și arheologie a Dobrogei, de geografie, psiho-pedagogie etc. Petru Vulcan i-a atras în jurul revistei pe I.L. Caragiale, Spiru Haret, Nicolae Iorga, Ioan Kalinderu, I. Petrovici, Mihail Strajan, G.Dem. Teodorescu, Grigore Tocilescu, V.A. Urechia sau Iuliu Zanne pe care i-a numit membri de onoare ai Cercului literar „Ovidiu”.

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

GUVERNATORUL DELTEI DUNĂRII, ACEST JAMES BOND FĂRĂ PREFIXUL 007
scris de Lucian Cristea
Au decretat unii la Tulcea existența o așa-zisei crize de guvernatori, cu efecte directe asupra existenței Administrației Rezervației (...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

  • MEDGIDIA - DE LA MĂGARII LUI PINTILIE LA MODERNISMUL LUI VRABIE
  • HOTELUL DELTA - DE LA PRINȚUL DE MONACO LA TURISTUL OBIȘNUIT
  • ONORIFICII CARE SE PRICEP LA TOATE...
  • VICEPRIMARUL LIBERAL DE LA CRUCEA A DECLARAT RĂZBOI CELOR DE LA RAJA!
  • Străzile din municipiul Constanța, dezinfectate în fiecare noapte