Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
politica
Candidați avem, norme avem, voturi ne mai trebuie

Candidați avem, norme avem, voturi ne mai trebuie(832)

Cu puțin timp în urmă, pe 9 octombrie, au apărut NORMELE METODOLOGICE privind funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, selecția, desemnarea și atribuțiile operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare, verificarea corelațiilor din procesele-verbale de consemnare a rezultatelor votării, precum și condițiile de înregistrare audiovideo a operațiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru numărarea voturilor

 

Să înțelegem că alegerile europarlamentare din mai 2019 au avut loc fără astfel de norme?! Atunci fiecare a făcut ce a vrut? De aceea au apărut voturi pentru UDMR și pe acolo pe unde nimeni nu se aștepta?

Aceste norme par a fi foarte elaborate, au zeci de articole cu sute de aliniate, și vor să lase impresia că totul va fi ținut sub control. Prezentele norme metodologice reglementează funcționarea sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

Tot acum se precizează că se va face verificarea, prin mijloace electronice, a corelațiilor din procesele-verbale de consemnare a rezultatelor votării, în cazurile prevăzute de lege. Când vedem că scrie "în cazurile prevăzute de lege" gata au apărut îndoielile.

Adică de ce nu în toate cazurile ca să putem avea o încredere totală?! Adică de exemplu tot ei asigură fotografierea proceselor-verbale privind consemnarea rezultatelor votării, întocmite pe suport hârtie, precum și transmiterea fotografiilor către Sistemul informatic central.

Cât de protejat poate fi acest Sistem informatic central? Cine are acces la el? Poate fi piratat sau influențat? Cine, când și unde poate verifica corectitudinea numărării voturilor?

Direcția generală sistemul informațional electoral național din cadrul Autorității Electorale Permanente, în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, elaborează proceduri și instrucțiuni privind măsurile de securitate.

Serviciul de Telecomunicații Speciale asigură înregistrarea convorbirilor telefonice efectuate prin intermediul Centrului de preluare a apelurilor (art.7 al.3). 

Serviciul de Telecomunicații Speciale este autorizat să ia măsuri, cu notificarea Autorității Electorale Permanente, pentru prevenirea alterării sau pierderii informațiilor și asigurarea recuperării acestora în cazuri fortuite sau în cazuri de forță majoră (art.7 al.4).

În zilele votării, SIMPV (Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot) furnizează Biroului Electoral Central datele privind prezența la vot, datele înscrise de operatorii de calculator în formularul de verificare a corelațiilor din procesele-verbale de consemnare a rezultatelor votării, precum și fotografiile proceselor-verbale de consemnare a rezultatelor votării, în vederea asigurării publicității acestora, în condițiile stabilite prin decizie a Biroului Electoral Central (art.8).

 

Să mergem la vot, să ne exprimăm opțiunile și să ne imaginăm că totul se reglementează în favoarea noastră pentru a avea încredere că ce votăm noi se notează, se verifică și nu se mișculează.

 

Mark Twain spunea, la vremea lui, că "Dacă prin vot am putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm."

   

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

POLITICIANUL FLORĂREASĂ
scris de Lucian Cristea
Ar trebui să profităm de campania electorală aflată în plină desfășurare și să ne distrăm și noi, exploatând smerenia care(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii