Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
PODUL  DE LA MEDGIDIA - O ALTFEL DE POARTĂ A SĂRUTULUI

PODUL DE LA MEDGIDIA - O ALTFEL DE POARTĂ A SĂRUTULUI(7335)

În studenție, când mergeam acasă, la Constanța, ieșeam la fereastra trenului ca să văd gara Medgidia. cu mult înainte ca trenul să tragă la peron, admiram podul...Nu era luminat, ca acum, dar silueta lui îți transmitea un sentiment de siguranță. Am ținut să precizez “podul de la Medgidia”. Din orgoliul căpătat în scurta mea copilărie trăită pe strada Răzoarei, nu vreau ca cineva din grabă sau indolență să-l confunde cu alt pod.

Paradoxal, din punct de vedere sentimental, podurile nu au foarte multe puncte în comun! Fiecare cu povestea lui... Respect podul de la Medgidia! Respect toate simbolurile sale! Nenumărate! Respect munca celor care au făcut nu un pod oarecare, ca să putem traversa Canalul Dunăre-Marea Neagră mai repede, civilizat și în siguranță, ci o operă de artă!

Vorbeam de simboluri. Podul nu dezbină și nu învrăjbește. Zidul, poate da. Zidul se așează întotdeauna rece și nepăsător între oameni! De cele mai multe ori, pus de oameni. Zidit de oameni contra altor oameni. Zidul rău ne strânge! Ne obligă să stăm cu fața la perete. Am scris un editorial dedicat oamenilor care stau în permanență cu fața la perete. Ziua și noaptea. Înțelegeți ce vreau să spun.

Podul de la Medgidia are câte ceva din simbolurile orașului.. Dacă priviți bolta care se deschide aproape de cer, deși nu este un gigant, o să îmi dați dreptate. Podul de la Medgidia este o a doua poartă a sărutului. Cu puțină răbdare și înțelepciune, ar putea deveni poarta tuturor celor care iubesc Medgidia.

În diminețile de vară, până să ne trezim noi, când apar zorile, soarele obișnuiește să se joace în brațele podului. Fiind vorba de un spectacol unicat, precizez cu mândrie “podul de la Medgidia”. Podul nu dezbină. Dincolo de istorie și simbolistică, podul este util și unește. Respect și admirație pentru cei care l-au conceput în vremuri de demult! Poate că nu au avut la îndemână tehnologiile de astăzi și uite totuși ce au lăsat în urma lor!

Am constatat, în diverse ocazii, că mai marii lumii iubesc și prețuiesc podurile mărețe pe care le au. Nu este serial turcesc în care să nu fie prezentat podul de la Instanbul. Americanii, cel puțin, au un cult pentru podurile lor! Ca să nu mai spun de ce performanțe sunt în stare constructorii lor în materie de poduri! Tatăl meu a fost inginer drumuri și poduri în Armata Română. Ca genist, podurile reprezentau pasiunea vieții lui. La noi, într-un apartament de două camere, hărțile lui imense de specialitate țineau loc de covoare. Când lucra, stând ore în șir în genunchi, la un moment dat, aveai impresia că își bea cafeaua din compas! Podul, ca obiectiv, i-a marcat întreaga viață. Ca tânăr ofițer, a participat la o acțiune care avea ca principal obiectiv salvarea unui pod din comuna Frumușița, din județul Galați. Băiat de București, tânărul ofițer a cunoscut o fată nespus de frumoasă. Aceasta locuia în apropierea podului care era la un pas să se prăbușească! Podul i-a dăruit-o pe cea care avea să-i fie alături până când moartea i-a despărțit!

Mă întorc la podul de la Medgidia, luminat ornamental, în premieră, noaptea, ca toate marile poduri din lume. Podurile sunt exploatate la maxim. De regulă, primarii uită de soarta lor. Iată de ce, în acest context, un gest de normalitate al primarului Valentin Vrabie a fost primit cu elogii și mult entuziasm de către locuitorii orașului. Uneori, ca să fii eficient ca primar, nu trebuie să muți munții din loc!

Pe mandatul lui Vrabie, apar noi simboluri pe harta orașului Medgidia. A început construcția fabricii de amidon. De pildă. Ca o curiozitate, constat că primarul Vrabie este criticat de unii pentru că face BINE ceea ce face pentru oraș! Și pentru domnia sa, exemplul podului este sfânt...Și, dacă e necesar, zice domnia sa, vom mai face altul, pe râu în jos, mai trainic și mai frumos! Câinii latră și Vrabie își respectă promisiunile incluse în graficul stabilit!
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii