Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
cultura-educatie
FORMULA FERICIRII

FORMULA FERICIRII(1005)

Die Glücksformel este o carte scrisă de Stefan Klein. A apărut în Germania în anul 2002 iar la noi în 2005 la editura Humanitas. Devenită imediat bestseller sintetizează şi explică descoperirile neuropsihologiei moderne, oferind nu reţete valabile pentru toți oricând, ci cunoştinte pentru viaţa de zi cu zi.

Toți știm că nu există o formulă a fericirii universală, ci o formulă a fiecăruia. Există şase miliarde de oameni şi şase miliarde de căi spre fericire, spune autorul.

 

Putem afla însă că fericirea poate fi găsită. O dovedesc două descoperiri importante: mintea noastră are mecanisme înnăscute pentru bucurie, plăcere, euforie; iar tendinţa aceasta naturală spre fericire poate fi exersată, deoarece creierul omenesc este mereu activ, indiferent de vârstă. „Dupa ce vei fi citit această carte, capul tău va arata altfel pe dinăuntru, promite Klein, şi chiar aşa este.“ (Der Spiegel) „Stefan Klein a reuşit să scrie o mică capodoperă. Mesajui ei simplu, acela că poţi învăţa să fii fericit, este comunicat cititorului într-un mod deopotrivă fascinant şi documentat, inteligibil pentru oricine.“ (Die Welt am Sonntag) „Stefan Klein rezumă în cartea sa o intreagă bibliotecă... Această carte e un adevarat instrument de autocunoaştere.“ (Der Stern)

 

STEFAN KLEIN s-a născut în 1965 la Munchen. A studiat fizica şi filozofia la Munchen, Grenoble şi Freiburg, unde şi-a susţinut şi teza de doctorat în biofizică. A colaborat, ca jurnalist specializat în ştiinţă, la diverse ziare şi reviste germane şi a fost redactor la revistele Der Spiegel (1996-1999) şi Geo (1999-2000).

Fiecare își găsește fericirea în altă parte. Pentru unii, fericirea înseamnă să alergi desculț pe o pajiște în roua dimineții, pentru alții, să-ți ții bebelușul în brațe. Te poate face fericit sexul, un costum de marcă, un cârnat prăjit sau Concertul nr. 13 pentru pian și orchestră al lui Mozart. Dar și absența tuturor acestor lucruri te poate face fericit un călugăr zen își găsește liniștea sufletească adâncindu-se în meditație. Așa începe cartea despre fericire și am vrut să vedeți că este scrisă simplu plăcut pentru bucuria fiecărui cititor. Nu este o carte pretențioasă, scrisă ca pentru specialiști.

 

Fericirea este accesibilă tuturor oamenilor. Mereu am citat din ea în emisiunile mele de la Litoral TV.

Cartea are o introducere 15 capitole și un epilog care se numește Șase miliarde de căi spre fericire. O referire la faptul că șase miliarde de oameni eram noi pe pământ când a scris dumnealui cartea și că probabil fericirea mea nu seamănă în niciun fel cu a altuia. Acum pe planeta noastră trăiesc 7,7 miliarde de oameni, iar la fiecare cinci zile se nasc încă un milion. Astăzi populația globului este de 10 ori mai mare decât acum 400 de ani.

 

Să vă prezint titlurile de la capitolul 10, Prietenia: Cine are prieteni trăiește mai mult, Teama de a nu fi părăsit, Fericirea datorată siguranței, A da și a primi, Simpatia.

 

Dacă veți reuși să citiți această carte care se mai numește și "minunatele descoperiri ale neuropsihologiei de azi" veți fi cu siguranță mai fericiți sau veți descoperi că drumul fiecăruia spre fericirea personală este cel mai adesea foarte scurt, foarte accesibil.
  

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii