Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
social
Tânărul coronavirus vrea să viziteze România

Tânărul coronavirus vrea să viziteze România(764)

El (coronavirusul) știe bine ce are de făcut în timp ce noi încă ne mirăm și ne facem cruce.

Noul nostru prieten, acest coronavirus, nu se transmite prin aer! El ajunge la noi doar prin contactul la nivelul suprafețelor, prin picăturile de tuse ajunse pe față, gură, nas, ochi. Când cineva tușește picăturile de pe lângă noi de pe un scaun, ori de pe o masă sunt contaminate. Când atingem acea suprafață cu mâna si apoi atingem fața, gura, ochii, ne putem infecta.

 

Până acum, în ianuarie și februarie 2020, noul virus a fost depistat la aproape 80.000 de oameni și a ucis cam 2.500 de persoane. Uneori cifrele oficiale sunt diminuate pentru a nu intra noi în panică!

În acest moment Italia este cea mai afectată țară din Europa, cu un număr de infectări în creștere (150 de îmbolnăviri și patru morți). S-au închis școli, spitale, tribunale, magazine, restaurante. Au fost anulate competiții sportive. E panică mare, oamenii stau închiși în casă și au fost sfătuiți să își facă provizii și să nu mai iasă din casă. 11 orașe sunt blocate, străzile sunt pustii, circulația este restricționată, trenurile nu mai opresc în localitățile intrate în carantină.

Germania este pe locul 2, cu 16 pacienți confirmați, Franța cu 12 și Marea Britanie cu 9.

În Veneția s-a decis duminică anularea celebrului carnaval.

3% dintre cei infectați au fost răpuși de virus, respectiv cei mai în vârstă sau cei care sufereau și de alte afecțiuni.

 

Nu există încă un vaccin, degeaba ne imaginăm că oameni capabili lucrează la așa ceva, pentru obținerea unui vaccin eficient mai așteptăm un an. Ne putem proteja și singuri prin spălatul mâinilor și prin evitarea persoanele cu simptome sau strănuturile în public. Iar atunci când noi avem simptome, trebuie să ne prezentăm la medic.

Unde sunt sisteme medicale disfuncționale, cum pare să fie și China centrală, efectul poate fi invers. Foarte mulți chinezi și câțiva thailandezi reclamă că au mers la spital cu simptome de gripă și au luat coronavirusul de acolo.

Virusul se poate propaga cu ușurință în sistemele medicale naționale nepregătite, cum credem noi că este cel românesc.

 

Izolarea este până acum cea mai bună recomandare. Nu ieșiți pe străzi, nu vă expuneți!

Mediul rural este întotdeauna un bun refugiu. „Avem kituri de testare, toate cele cinci spitale nominalizate prin ordin de ministru să managerieze situaţia au kituri.Că sunt multe, că sunt puţine… un kit are 150 de teste. Pe măsură ce se consumă intră în procedura de achiziţie locală.Problema e a măştilor şi a costumelor de protecţie. Aici intervine procedura de achiziţie în regim de urgenţă, pentru că, nemaifiind pe teritoriul României, trebuie importate”, zice managerul de la „Matei Balș”, profesor Adrian Streinu-Cercel: „Ce fac apa şi săpunul nu face nici-un dezinfectant!”

O bună igienă ne ferește de toate pericolele. Să ne spălăm des cu apă şi săpun și să nu ducem mâna la faţă.

 

Virusologul Roberto Buroni informează pe site-ul MedicalFacts privind cazurile de coronavirus din Italia: „Știrile pe care speram să nu vi le oferim au sosit. Virusul a ajuns în Italia așa cum ne așteptam, din China. O persoană a venit din China și a infectat un italian. Deci declarațiile unor politicieni au fost greșite. Carantina este singura modalitate de a bloca sosirea acestui virus. Trebuie să ne asigurăm că un lanț de infecții nu va porni din aceste prime cazuri ".


Deocamdată în România nu avem cazuri de purtători ai acestui virus cam ciudat. Pericolul ca el să vină și la noi din Italia este real. Mulți români vor acum să fugă din zonele puternic contaminate din nordul Italiei.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii