Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
politica
ȘI EU SUNT PRIMAR - dialoguri -  Cristea Gâscan, primar Independența, 2012

ȘI EU SUNT PRIMAR - dialoguri - Cristea Gâscan, primar Independența, 2012(242)

- A fost un concurs: o sută de proiecte pentru România cu finanţare de la Guvernele Franţei şi al Spaniei şi din 300 eu, Gâscan, câştigasem cu proiectul ăsta locul 1 şi cu celălalt locul 3.

- Eu am prins la dumneata doar finalul, că nu le-ai mai dat vacă, le-ai dat capră.

- Când devine o hârtie document? Păi, când e ştampilată şi semnată de cine trebuie. Dar efect juridic are? Avea! Zice, nu! Dar din ce moment a avut efect juridic? Păi din momentul în care a fost semnt ordinul prefectului de atribuire a suprafeţelor. I-auzi, mă! Şi cine crezi tu că e de vină?

- Acarul Păun, ăla e mereu vinovat! Prostul de primar de la Independenţa!

 

- Zice, ştii cum se numeşte la el ceea ce a făcut? Că noi am stat de vorbă cu el 40 de minute. Mă anchetase toată comisia. Mi-au pus întrebări fiecare, încrucişat. Curgea apa pe mine de emoții. Luncan care a fost înainte, de la

OCAOTA, a dat toată vina numai pe mine. Prima dată m-a luat cam tare:

- Dă-mi şi mie cheia de la birou de la dumneata! 

- Păi nu am cheie la birou, am zis. Nu am încuiat niciodată.

- Păi, unde ai documentele cu Fondul Funciar.

- Zic, în biroul secretarei.

- Şi zice: acum, dacă se duce în urma ta unul, ia o foaie şi bagă alta în loc. De ce ai lăsat descuiat?

- Dacă eu, cât stau aici cu dumneavoastră de vorbă, vine un om de la Cluj, care a mers toată noaptea pe drum, şi vrea să vadă dacă e pe liste, sau un moştenitor la maică-sa, ce să facă? Să mă aştepte pe mine? Eu poate mă duc diseară înapoi sau poate mă duc mâine.

S-au uitat unul la altul gânditori. Apoi m-au luat pe rând în primire. Crin Antonescu zice: auzi, măi băiatule, o ştii pe aia cu facerea de bine? Ai mâncat dimineaţă?

- Nu am mâncat!

- Păi, de ce nu ai mâncat?

- Am auzit că mă anchetează şi Poliţia, m-au chemat acolo, ne-au luat din sala de şedinţe ca pe infractori. Nu mai am chef de nimic!

- Vezi-ţi măi de treabă! Hai să bem un ceai!

Am mers la restaurant, am băut un ceai cu lămîie şi mi-a spus să merg să-mi văd de treaba mea.

Zic, păi ce fac cu Poliţia? Şi zice: poliţia nu este sub controlul nostru? Zic: dacă mă căsăpesc ăia, că sunt cel mai mic din toată treaba asta! Zice Crin Antonescu: Du-te acasă liniștit!

 

- Reuşiseră să te morcovească! Reuşiseră să te convingă că eşti bandit!

- Nu. Au spus că s-au convins că nu am furat. Zice: te-ai păcălit! Te-ai speriat, acum du-te şi vezi-ţi de teabă! Nici că mi-au mai trebuit alegeri! M-am dus în învăţământ. Când am ajuns acolo şi am văzut că nu am pe ce să pun mâna: nu tu bănci, nu tu cretă, nu tu table, nu tu catedră, scaune. În 1996 s-au dat şcolile la primării. Merg la primarul de atunci şi i-am propus să facem ceva pentru şcoli. „Păi, de unde să fac eu? Ce să fac eu? Nu am bani, nu am cu ce!“. I-am spus să mergem colo şi colo că îi cunosc, la nea Peftiţă. Mă duc, fac şi ajungem la concluzia că nu sunt în stare. Le-am spus: măi băieţi, eu mă descurc trei ani cu asta. Erau nişte nenorociţi de pe aici, care habar nu aveau ce e aia școală. Au luat copilul, de exemplu, şi l-au legat cu cureaua, l-au atârnat în cuier de picioare. Ei se duceau şi beau şi ăla îi aștepta atârnat în cuier. Veneau cu nuiaua şi cu sticla în mână la clasă.

- Mata ce erai acolo?

- Eu eram secretar la şcoală atunci, dar la Movila Verde, nu aici la Independenţa. Că erau două şcoli. Am dat de o directoare bună acolo şi de învăţători buni, am prins că trebuie să dau definitivatul, m-am pregătit pentru asta, l-am dat. A venit una doamna Manolescu, inspector pe specialitate, am pregătit clasă, copii, tot. A stat prima oră cu mine acolo şi cu directoarea, iar a doua oră a cerut să rămână numai cu mine. Am ştiut şi eu şmecherii de la alte inspecţii şi elevii buni i-am pus în spate, unde stau inspectorii şi cer caietul. Şi le-am spus copiilor : care ştie face aşa, cu 2 degete, care nu ştie ţine degetul aşa. Am venit înapoi şi le-am spus: fraţilor, dacă nu sunteţi în stare, lăsaţi-mă pe mine. Am spus că nu îmi mai trebuie primărie, dar pentru şcoală vin un mandat să o pun la punct. Când au auzit aşa - eu am o poartă, că stau în spate aici - au luat un metru de lanţ, au luat un lacăt şi au pus acolo să nu mai trec eu prin curtea primăriei, ci să trec pe dincolo. Ei, asta m-a ambiţionat.

- Cu taurii în zodie aşa este. Le faci câte o chestie ca să-i porneşti din ceva, să îi înfurii.

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

CUM SE NUMEȘTE COPACUL CARE FACE STRUȚI?
scris de Lucian Cristea
Ce este gluga de coceni și ce vrea ea de la înalta societate? Care este contribuția ei la definirea științifică a profesionalismului (...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii