Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
cultura-educatie
ÎNTÂI CAVALERUL TRAC APOI SFÂNTUL GHEORGHE

ÎNTÂI CAVALERUL TRAC APOI SFÂNTUL GHEORGHE(340)

Fermecătorul personaj Cavalerul Trac există încă peste tot pe aici pe la noi. Ar trebui să îl iubim și să îl prețuim mai mult.

În secolele III-IVd.H. s-a generalizat cultul unui zeu traco-dac care a adoptat o serie de trăsături ale unor zeități greco-orientale și traco-frigiane.

Un zeu luptător, călare, cu semnele stindardului dac și ale balaurului cu care se luptă. Era un zeu al agriculturii, al păstorilor războinici, reprezentând binele care învinge răul. Apare in sec I î.H, se numește Cavalerul Trac, cultul său atinge un apogeu în sec II-III d.H. când apare deseori dublat simetric.

Cultul Cavalerul Trac va purta și denumirea de cultul Cavalerilor Danubieni întrucât geografic aria lor cuprinde zona provinciilor romane de la Dunărea mijlocie și inferioară : Dacia, Moesia, Panonia și Dalmația. Basoreliefurile obișnuite și cele mai multe sunt de mici dimensiuni și aparțin sec.I î.H, - III d.H având un călăreț fie cu alură pașnică fie în chip de războinic în galop sau la trap pe drumul de întoarcere.

 

Dispariția Cavalerilor Danubieni și metamorfozarea lor în Sfântul Gheorghe coincide cu formarea poporului român. Atributele și originea zeului sunt cvasi necunoscute deși pare a fi apărut pe aici datorită penetrației romane în Dacia și în Balcani, în aria viitoare a cultului său.

Unele imagini ale Cavalerului Trac sunt însoțite de inscripții, unde numelui Heros, în cele grecești, Heron, în cele latine, îi urmează unele epitete cum ar fi Invictus (Nebiruitul), Aeternus (Veșnicul).

 

În România s-au găsit peste 200 de imagini, atestând cultul Cavalerului Trac în Dobrogea, Oltenia, Transilvania. De multe ori imaginile includ un relief cinegetic de galop (la Constanța) sau un arbore cu un șarpe încolăcit pe tulpină. Apare deseori cu un câine și un mistreț ceea ce a determinat să se înțeleagă că îi apăra pe agricultorii obișnuiți, neputincioși, în lupta cu sălbăticiunile. Mereu pare a fi tânăr, plin de încredere , liniștit, voinic și arătos.

Unii cercetători susțin că imaginea Cavalerului Trac a fost preluată de iconografia creștină pentru a-l reprezenta pe Sfântul Gheorghe.

Dispariția Cavalerilor Danubieni și metamorfozarea lor în Sfântul Gheorghe coincide cu formarea poporului român. Chiar și atâta lucru ar putea să ne determine să îi iubim mai mult și pe Cavalerul Trac și pe Sfântul Gheorghe.

Ca întotdeauna 23 aprilie este ziua rezervată pentru Sfântul Mucenic Gheorghe și în calendarul ortodox. Atenție însă că slujba la biserica ortodoxă se va ține luni, 21aprilie, în a doua zi de Paști.

Pe Cavalerul Trac îl putem sărbători când mergem la Muzeu sau de câte ori ne aducem aminte de el.

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

PASARELA LUI ANDREI POPESCU - PENTRU CONSTĂNȚENII DIN KM 4-5 ȘI POARTA 6
scris de Lucian Cristea
Există multe locuri periculoase în Constanța! Ele ne pândesc la tot pasul sub forma înșelătoare a unor catacombe, parcuri de joacă (...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii