Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
economic
Cum a pierdut fiecare constănțean 7.927 de euro. Emblematicul caz Voestalpine

Cum a pierdut fiecare constănțean 7.927 de euro. Emblematicul caz Voestalpine(1561)

Cinci miliarde de euro. Adică peste 22 de miliarde de lei. 22.050.000.000, în cifre. Lei noi. În lei vechi: 220 de mii de miliarde de lei. Adică 220.500.000.000.000. Atât ar fi investit compania austriacă Voestapline în județul Constanța, dacă lucrurile ar fi mers bine.

Să calculăm altfel. Potrivit datelor parțiale ale celui mai recent recensământ, județul Constanța are 630.679 persoane. Investiția austriecilor ar fi însemnat un total de 7.927 de euro pentru FIECARE locuitor al județului. Evident, banii nu ar fi ajuns în buzunarele noastre direct, dar ar fi însemnat o investiție atât de mare încât am fi avut TOȚI de câștigat, într-un fel sau altul.
V-am mai spus în ziarultimpul.ro și probabil că vă aduceți aminte că Voestalpine a dorit să investească aici. Planurile au căzut, dar austriecii au anunțat, recent, că vor construi un combinat în Statele Unite ale Americii. De ce tocmai acolo, unde salariile sunt infinit mai mari decât în România (țară care încă se laudă cu forța de muncă ieftină)? Pentru că americanii exploatează gaze de șist, care sunt ieftine. Așasar investesc în SUA 550 de milioane de euro și angajează 150 de persoane (mult mai puțin decât planurile inițiale în Europa). ”Ar fi imposibil să construim o uzina comparabilă în Uniunea Europeană, nu în ultimul rând din cauza lipsei de competitivitate în termeni de costuri de operare.
În SUA, reindustrializarea este promovată foarte consistent, ambițios și cu mare hotărâre. Prețurile mici la energie ne-au dat impulsul final, și acesta nu a fost mic”, a declarat directorul executiv al Voestalpine, Wolfgang Eder. Gazul natural este în SUA de circa 3.5 ori mai ieftin decât în Marea Britanie și de peste patru ori mai ieftin decât în Asia.
Românii vroiau referendum
În România, investiția, deși se afla în stadiu de memorandum, a fost întâmpinată cu reținere. Wolfgang Eder a ajuns la Constanţa, unde a purtat discuții cu autoritățile locale. Primarii și președintele Consiliul Județean au înțeles importanța investiției, dar toate părțile au fost de acord că trebuie consultată populația. Era necesar un referendum. ”Problema care se ridică se referă la mediu şi impactul social pe care îl poate avea această investiţie asupra turismului de pe litoral”, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu.
Austriecii au semnat un memorandum cu Guvernul României. Din păcate, criza a pus frână investiției, iar ofensiva americană în domeniul energiei a alungat-o definitiv din Constanța.
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii