Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
opinii
ANTONIADIS VREA SĂ CUREȚE ORAȘUL CONSTANȚA DE ANTICHITĂȚILE PĂGUBOASE

ANTONIADIS VREA SĂ CUREȚE ORAȘUL CONSTANȚA DE ANTICHITĂȚILE PĂGUBOASE(1450)

"Constanța este un oraș plin de antichități!" - spune un candidat la Primăria Constanța.

Când zice “antichități”, Anton-Traian Antoniadis se referă la vechiturile fără valoare care sufocă orașul, la toate relicvele și ruinele de care ne izbim fără să vrem la tot pasul...Și care schimonosesc fața orașului! Face trimitere la partea îmbătrânită a orașului, acolo unde delăsarea și indiferența au făcut ravagii...Constanța arată astfel ca un invalid tolerat, însă daca l-ai ascultat, vine cu o propunere actuală, să luăm bani europeni, să anvelopăm cuștile de beton numite blocuri, să le pastelăm în culori vesele, să folosim soarele și vântul să ne diminueze cheltuielile de curent și poate o să avem și turiști japonezi să faca foto cu minunea și uite că se raliază la viața prezentă și ce este important, la viitor.

Anton-Traian Antoniadis, candidatul, este prin structura lui un intelectual rasat, un om de cultură bine definit, sensibil la finețuri, bun cunoscător al fenomenului artistic. Să recunoaștem, nu am avut, până acum, un asemenea profil de candidat la Primăria Constanța!

În general, cetățeanul de la bloc preferă un primar care să știe să pună un bec, să facă singur o pană, să îl apere de cerșetori, de câinii vagabonzi etc. Mă refer la cetățeanul casnic și obișnuit, care așteaptă totul mură-n gură! Pentru că cetățeanul gata politizat și îndoctrinat până în măduva oaselor urmează turma cu măgarul în fruntea partidului. Ăsta caută tot timpul noduri în papură și nu o să-l mulțumești niciodată!

Sigur, mulți trăiesc cu impresia că intelectualul este un tip fragil și că nu s-ar pricepe la administrația locală...Îi contrazic. Eu am avut șansa să văd cum marele jurnalist Petre Mihai Băcanu a construit singur o casă! Și cu ajutorul meu nesemnificativ. Doar îi dădeam sculele la mână.. M-a frapat faptul că avea mai multe truse cu șurubelnițe decât pixuri! Pe atunci, nu exista tehnica de astăzi. Recunosc că și eu am avut un moment de oarecare derută în clipa în care, la o întâlnire cu alegătorii, Antoniadis a coboarât de la limbajul elevat la cel uzual. Sunt situații când oamenii simpli vor să audă soluții simple și eficiente. Drumul direct e și cel mai scurt.

Anton-Traian Antoniadis a demonstrat că domnia sa cunoaște, cel puțin, teoretic, problemele cu care se confruntă Constanța! Nu este nevoie de nici un studiu. E suficient să iei orașul la pas...dar mai ales sa fii acel Manager de oras inconjurat de consilieri cu viziune. Până acum au fost moștenite chiar de cei care le-au produs în primul lor mandat! Când să se scuze cu “greaua moștenire”, în al doilea mandat, pentru că tot am avut parte de gemeni!, și-au adus aminte că, de fapt, e moștenire de la moștenirea lor! Asta înseamna nu numai lipsa de viziune, ci și faptul că nu te înconjuri de oameni de elită.

Anton-Traian Antoniadis se gândește deja la remedierea unor probleme urgente, indiferent de rezultatele care se vor înregistra la alegerile locale! Una dintre priorități o reprezintă situația disperată a constănțenilor inundați după fiecare ploaie grea sau furtună!

“Oamenii aceștia, spunea Antoniadis, sunt îngroziți ori de câte ori se adună norii negri deasupra lor...Sistemele de canalizare din mai multe cartiere din Constanța sunt depășite de situație. Totul este putred în sistemele de canalizare! Totul este putred și nimeni nu reclamă! De ce? De frică! Dacă vorbești prea mult, ți se oprește apa!”

De când critică sistemul de canalizare, i se oprește apa din ce în ce mai des! Ploile abundente căzute în ultima vreme au generat adevărate nenorociri, dar nimeni nu intervine! Și chiar dacă intervin echipele specializate, fac treabă de mântuială cu cheltuieli foarte mari! Ca într-o parodie, amară parodie!, vedem an de an aceleași secvențe cu oameni înfruntând apele dezlănțuite în oraș, acolo unde pretindem că există civilizație!

"Nu e bine, cetățene, nu e bine! Sunt momente dramatice când, de-a dreptul disperați, oamenii se refugiază într-un lighean", spune cu amară ironie Antoniadis, prin venele căruia curg ritmurile dansului lui Zorba și sânge românesc! După potop, își fac simțită prezența cei care, făcând haz de necaz, protestează în felul lor inedit. Îmbarcați în diverse mijloace plutitoare, ies pe străzi la mișto cu undițele de pescuit pe post de decor. Spunea un ideolog de la PSD că fiecare român trebuie înzestrat cu o undiță ca să învețe să pescuiască cu ea și să se hrănească cu peștele prins de el! Aiurea. Păi, ne-am întors în epoca de piatră? Ideologul a ajuns după gratii și învață să pescuiască pe fereastră câte un pachet cu țigări! Asta da meserie! Pentru el, pescuitul a rămas o directivă de partid.

Pentru Antoniadis, pescuitul reprezintă o mare pasiune...De ce nu ar lua în calcul o posibilă revitalizare a pescuitului zonal la Constanța? Unde sunt pescăriile de altădată, unde, mă duceam, copil fiind, să studiez peștele spadă! Unde a dispărut flota locală de pescuit? E drept, în acei ani, flota de pescuit oceanic a României ocupa locul 5 în lume! Dar chiar și fără flotă, Antoniadis ar putea face din Constanța o minunată capitală a pescarilor din România…

Cu ani în urmă, afllându-mă la Rostock, am fost invitat de niște jurnaliști locali la Restaurantul pescarilor din flota de pescuit oceanic. Era pe masă o timonă cu zeci de feluri de pește. Decorul era alcătuit din fel și fel de corăbii și alte ambarcațiuni. Mâncai pește dintre cele mai curioase și gustoase specii și beai bere cu halba de 2 litri.., v-ati gandit , v-ati imaginat ce ar fi in Constanta daca s-ar face cum propune Antoniadis unul lângă altul. restaurante ale fiecarei țări ce are reprezentanți de sânge aici? Că sunt greci, ruși, armeni, turci, bulgari etc, toate neamurile ce în orașul ăsta putrezit de inactivitate ce s-ar întâmpla ? Cum s-ar îmbina cultura cu buna dispoziție?

Cu Antoniadis primar, care ar putea face o simbioză între tradițiile grecești și cele românești, marinărești și pescărești, am aduce Constanței un plus de atractivitate...Și poate că, în felul acesta, constănțenii nu mai trebuie să bată amar de drum până la Piața de pește din Varna!

Cât privește antichitățile, Anton-Traian Antoniadis vrea să le evidențieze pe cele cu adevărat autentice și valoroase, pentru că avem o mulțime de astfel de exponate. Cu un primar atât de generos, care vorbește tot timpul, cu o mândrie aparte, despre Constanța, ca despre propria fiică, devii mai optimist și mai încrezător într-un viitor real. Constănțenii s-au săturat de vorbe! Uitați-vă la greci. Toată lumea fuge de pandemie, ei fac turism! A apărut acum un alt pericol pe litoralul grecesc, incendiile... Ei și, turiștii de pretutindeni, iau cu asalt plajelee din Grecia! Asta ne lipsește nouă. Spiritul elen. Asta nu înseamnă că nu suntem patrioți.

Nu îți place numele de Antoniadis ? Folosește-l pe Anton-Traian!
    

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

FLOTA PRIMARULUI-AMIRAL CHIȚAC PUNE TUNURILE PE MIO CAFFE!
scris de Lucian Cristea
TORA! TORA! TORA! Tradus din limba japoneză în limba română, în concepție proprie, înseamnă: “Pe ei, pe ei, mama lor de cafegii!(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii