Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
REVOLUȚIA PESCĂRUȘILOR LA MANGALIA

REVOLUȚIA PESCĂRUȘILOR LA MANGALIA(1614)

Când a fost declarat simbolul orașului Mangalia, pescărușul arăta impecabil. Edilii Mangaliei tinere și nobile de atunci l-au remarcat la o seară de muzică înălțătoare până la cer. Îmbrăcat în ținută de dirijor, pescărușul de Mangalia semăna foarte mult cu inegalabilul Andre Rieu…

Pe atunci, te puteai întâlni pe faleza orașului cu oricine din lumea culturală și muzicală, cu actori celebri, cu diverse alte personalități! Noțiunea de “imposibil” era folosită foarte rar și doar de către mediocri...Dacă te rătăceai, pentru că urmăreai cu atenție maximă manifestările culturale de peste tot, pescărușul te scotea din încurcătură! El ținea loc și de far la intrarea în rada portului, unde ancorau vapoare de pretutindeni. Locuitorii orașului duceau o viață liniștită. Mangalia nu era divizată ca acum. Oamenii se îmbrățișau sincer la colțul străzii. Acum se salută rece, ca și cum i-ar urmări cineva! Primarul Radu Cristian le-a îngrădit până și plăcerea de a comunica! Unii se plâng că a fost instaurată teroarea în oraș, dar mai multe amănunte nu vor să îmi spună…

Mă întorc la pescăruș. Arhitectul orașului sau cine o fi el a încercat să transforme plăpândul pescăruș într-un bloc de beton! Betoane, pavele, borduri, gropi, un peisaj dezolant la Mangalia...Nici măcar selenar, ca să poată fi inclus într-un traseu turistic al pandemiei, care a pus stăpânire pe noi! Ca simbol al orașului Mangalia, pescărușul era vizibil de peste tot, atât de pe mare, cât și de pe uscat…

Când m-am întors dintr-o scurtă plimbare cu barca pe mare, primii care ne-au întâmpinat au fost pescărușii. Ne-au preluat ca niște vrednice călăuze și ne-au escortat până la locul nostru de destinație! Suntem în luna august? La Mangalia, august ar fi putut fi luna pescărușului! De la un capăt la altul, Mangalia era tot un vals! Pescărușul se simțea bine în redingota dirijorului! De fapt, era ziua lui în permanență.

Chiar și în vremuri de răstriște și jale, cum se întâmplă acum, pescărușul rămâne simbolul orașului Mangalia. Chiar dacă nu este pe placul actualului primar! Altfel, nu îmi explic de ce a fost făcut fochist și trimis la munca de jos! Bietul Rieu al Mangaliei! Într-un oraș în care actul cultural urmează destinul Cenușăresei, ce soartă poate să aibe un pescăruș, fie el și simbol! Fie el și sosia lui Rieu! Indiferent în ce situație te-ai afla, cât de greu ți-ar fi, domnule primar Radu Cristian, nu abandonezi niciodată simbolul orașului! Nu-l lași de izbeliște, precum orașul! Mai ales că este un simbol gingaș!

Cunosc legendele unor simboluri care emană foarte mult patriotism. La nevoie, simbolul orașului poate mobiliza locuitorii pentru o cauză dreaptă. Poate genera un moment istoric. Cum ar fi, de pildă, revenirea lui Zanfir Iorguș în funcția de primar al orașului Mangalia și revenirea pescărușului la Putere!

E timpul ca și pescărușul, preluat ca stindard de luptă de către Alianța pentru Mangalia, să își reia locul de unde a fost alungat pe nedrept de către echipa lui Radu cel întunecat!

La ora la care scriu aceste rânduri, se întâmplă ceva inedit. Pescărușul face un apel frățesc la toți pescărușii aflați la Marea Neagră, să acționeze ca simboluri ale orașului Mangalia, alături de Zanfir Iorguș, candidatul Alianței pentru Mangalia la Primăria acestui oraș!

 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

LUMINIȚA RÂSU-PLÂNSU
scris de Lucian Cristea
Aud că Luminița Vlădescu, mentora și șefa pe viață a PSD Medgidia, a dat în râsu-plânsu! Eu păstrez ordinea știută a acestei m(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

  • Sprijin pentru persoanele defavorizate: tichete sociale în valoare de 250 lei
  • DEȘI L-A CĂLCAT MAȘINA LIBERALĂ, ȘARPELE PESEDIST CONTINUĂ SĂ TULBURE APELE LA MEDGIDIA!
  • CUM NAIBA DE SE FĂCU UNUL LIBERAL ȘI CELĂLALT PESEDIST?
  • MOARTEA A STINS RIVALITATEA DINTRE DOI COLONEI
  • APEL CĂTRE VERGIL CHIȚAC: FIȚI PRIMAR, NU CĂPRAR!