Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
evenimente
Consiliul Județean Constanța prin președintele Marius Horia ȚUȚUIANU își dorește ca prin redeschiderea noii secții de radioterapie să ofere un strop de alinare bolnavilor cronici care au atâta nevoie de acest tip de tratament

Consiliul Județean Constanța prin președintele Marius Horia ȚUȚUIANU își dorește ca prin redeschiderea noii secții de radioterapie să ofere un strop de alinare bolnavilor cronici care au atâta nevoie de acest tip de tratament(356)

Sectia de Radioterapie
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sfantul Apostol Andrei Constanta

 

Atât de necesar…

Cancerul este una dintre principalele probleme de sănătate din România și implicit din Constanța. Tratamentul oncologic este complex, include terapii multiple și o colaborare strânsă între membrii unei echipe medicale multidisciplinare.

Radioterapia este o metodă de tratament a cancerului care utilizează radiațiile ionizate în terapia malign. Asemănător chirurgiei, radioterapia este un tratament care are ca scop evitarea recidivelor bolii, prin controlul local al bolii canceroase.

Există trei metode principale de tratament al acestei boli:
→ chirurgia (operația, intervenția chirurgicală);
→ radioterapia (tratamentul cu radiații ionizate, denumite in limbaj nemedical - raze);
→ tratamentul medicamentos (chimioterapia sau terapia citostatică, terapia cu agenți țintiți, hormonoterapia etc).

Din păcate astăzi doar 3 din 10 români care au nevoie de radioterapie beneficiază de acest tratament. La nivel de țară, avem cele mai puține aparate de radioterapie din UE, iar la Constanța există o singură clinică privată, unde acest tratament poate fi făcut contracost.

Este de subliniat faptul că ideal ar fi ca în fiecare județ să existe câte un centru de radioterapie, dar până vom ajunge acolo, fiecare bolnav de cancer trebuie să se descurce cum poate.

În momentul în care Consiliul Județean Constanța a analizat situația radioterapiei în județul Constanța, s-a estimat de către specialiști că în zona Dobrogea funcționează un aparat la 1.000.000 locuitori.


Ce am făcut în scopul îmbunătățirii situației…

În urmă câțiva ani activitatea Serviciului de Radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sfântul Apostol Andrei Constanța a fost suspendată, după ce aparatului pe bază de cobalt i-a expirat avizul de funcționare. Altfel spus, sursa de cobalt, care are o durată de viață limitată ajunsese în incapacitatea de a mai trata pacienți.

În concluzie, epuizându-se sursa de cobalt, aparatul a ieșit din starea de funcționare , iar bolnavii care beneficiau de tratament, la acel moment, au fost nevoiți să găsească alte centre de tratament din țară sau București, acest lucru îngreunându-le major situația și așa delicată.

În anul 2018 președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia ȚUȚUIANU a depus diligențele necesare obținerii unui nou aparat de radioterapie de la Ministerul Sănătății. A urmat o perioadă cu nenumărate drumuri la București, cu scopul de a convinge conducerea Ministerului Sănătății să includă Constanța pe lista priorităților în privința dotărilor. Ceea ce s-a și întâmplat în 2019, când Ministerul Sănătății a luat decizia trimiterii unui nou aparat de radioterapie.

 

Efortul nostru…

Cum un aparat nou de radioterapie trebuia să fie amplasat într-o încăpere special amenajată, asemănătoare unui buncăr – foarte bine izolată și separată de celelalte secții ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Sfântul Apostol Andrei Constanța, Consiliul Județean a alocat prin hotărâre de consiliu în anul 2018 - 106.448 lei și în anul 2019 - 884.950 lei, pentru amenajarea noului spațiu.

La aceste alocări se adaugă și sumele primite în regim de sponsorizare oferite de S.C. R.A.J.A. S.A. în valoare de 357.000 lei utilizate pentru amenajarea spațiului și 136.000 lei utilizați pentru hidroizolație sponsorizare de la Fundația Mecena.

La efortul administrației locale și al partenerilor acesteia, se adaugă efortul foarte consistent al Ministerului Sănătății, care a trimis spitalului aparatul de radioterapie în valoare de 21.358.564,43 lei fără TVA.

 

Dorința noastră…

Consiliul Județean Constanța prin președintele Marius Horia ȚUȚUIANU își dorește ca prin redeschiderea noii secții de radioterapie să ofere un strop de alinare bolnavilor cronici care au atâta nevoie de acest tip de tratament.


Prin tot ce am făcut în acest domeniu sperăm să schimbăm statisticile sumbre din acest domeniu și harta județului Constanța în ceea ce privește posibilitățile de tratament.

 

Adresăm mulțumiri:

SC R.A.J.A. SA

Ministerului Sănătății


 

 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

PĂLĂRIERII PRIMARULUI CHIȚAC
scris de Lucian Cristea
Nu o cunosc pe doamna Felicia Ovanesian! Unii spun că ar fi "muza" primarului Constanței în probleme de administrație, alții zic(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii