Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
PODUL LUI CHIȚAC

PODUL LUI CHIȚAC(371)

Motto: Ce dăm mai întâi jos din pod? Armata sau Garda?

Revăd cu mult interes pe micul ecran filmele românești din perioada comunistă. Din când în când, mai scapă și câte unul din categoria “CENZURAT”, producții realizate fără anestezie de regizori și actori talentați, dar care au o calitate în plus: CURAJUL UNUI NEBUN!

Să mă explic. Trebuie să fii nebun în ziua de astăzi să mai crezi în adevărul invocat de unii dintre cei ajunși la Putere, indiferent de culoarea lor politică! Chiar dacă au doctrine diferite, politicienii mint pe aceeași limbă! Și nu numai…

Când ajung,peste noapte, în vârful piramidei, uită subit de unde au plecat! Vă mai amintiți de fotbalistul Răducioiu? De cum s-a transferat la o echipă din Italia și a ajuns vedetă, a uitat să mai vorbească românește! A înghițit un hap și a uitat! Eu cunosc pe unul care, fără a avea valoarea lui Răducioiu, îmi vorbea mie, după ce s-a întors din America, mie, care îl cunosc foarte bine, cu “Voi românii”, “La voi, la Romania”(!!) Care, la voi, la Romania, băi, fraiere, că îți căram mâncare cu sufertașul, în fiecare zi, ca să nu mori de foame!

Așa și politicienii. În privința lor, uită intenționat totul de la mână până la gura lor slobodă apărată, indiferent de ce zice sau face, de imunitate! Filmele despre care vă vorbesc sunt valabile și astăzi! Sunt o realitate continuă! Vorbim în principal de metehne, lipsă de educație, lăcomie, minciună, acte de răzbunare etc. Cu alte cuvinte, producțiile cinematografice respective sunt ancorate de la sine în realitate și, ceea ce mă îngrijorează cel mai mult, nu reprezintă închipuirea cuiva, ci adevărul crunt! Repet, ne prezintă realitatea brută, fără cosmetizări, fără adăugiri sau omisiuni…

Portretul dominant este FRICA ! Până la “botezul”, ca primar, al domnului Chițac, nu am știut că FRICA poate fi și onorifică, dar cu aceleași efecte ca și frica autentică! Dar, mai ales, frica, scuzați, cazonă, arma preferată a viceamiralului Vergil Chițac! El este convins pesemne că, cultivând această frică, ne va pune pe toți cu burta la pământ! Direct și prin interpușii săi! Nu domnia sa ne-a avertizat, în câteva rânduri, că o să dea armata jos din pod?

Am crezut că este o glumă, dar m-am înșelat! Vă spun eu ce este: lipsă de diplomație. O caracteristică a unora dintre foștii comandanți de oști și conducători de servicii, cadre militare pur și simplu, informatori, APV-iști etc. Aveți în față un exemplu edificator: Felix Stroe, pe care lipsa de diplomație l-a îngropat definitiv!

Dacă ai ajuns în fruntea unei Primării, că tot ne lăudăm noi că suntem conectați la civilizația din Europa, nu trebuie să dai jos armata din pod! Este un gest prin care te desconspiri că vrei să îți maschezi slăbiciunile! Lipsa de diplomație este ca praful de strănutat. Te dă de gol când nici nu te aștepți! Ca să nu spun că este nepotrivit, pentru un primar abia învestit, să se manifeste față de constănțeni ca și cum ar avea în față o turmă de indisciplinați și de neinstruiți pe care nu-i poți stăpâni decât asmuțind asupra lor “câinii tăi de pază”! Dacă tot dai jos armata din pod, domnule primar, reînființează și arestul! Mai ales arestul pentru presa care a îndrăznit să-i atragă atenția marelui edil că poartă pe cap o pălărie mult prea mare și cam șifonată!

Este o mare diferență între liberalismul la comandă și valorile autentice ale liberalismului! De necrezut, cât de repede a reușit doamna Felicia Ovanesian să “bage frica în populație!” Primarului Mangaliei, Radu Cristian, i-au trebuit două mandate ca să bage frica în localnici! Și dumnealui, vorba aia, nu este onorific, ci primar titular! Ați văzut de ce a fost în stare la alegerile locale! Cât de bine “i-a lucrat”pe adversari cu aparatul pe care îl are la dispoziția sa! În materie de propagare a fricii, s-a pregătit temeinic la comanda Gărzii Financiare. Cui nu-i este frică de Garda Financiară? La Mangalia, m-am convins în campania electorală, de la început, pentru Radu Cristian, dominantă a fost întotdeauna imaginea de sa de “tătic” al Gărzii Financiare! La alegerile locale, după ce a dejucat planurile lui Mohammad Murad, frica în teritoriu s-a dublat! Cu o excepție, pentru care am fost rugat să fac cuvenita rectificare. În ciuda presiunilor venite de peste tot și care s-au finalizat cu excluderea din partid, Nicu Moroianu a ținut să precizeze că niciodată nu i-a fost și nici nu--i este frică! Nici măcar de primarul Radu! Care a rămas și o să rămână așa până la sfârșitul carierei sale politice...Niciodată, însă, Radu, cu toate păcatele lui, nu i-a amenințat pe mangalioți că dă Garda jos din pod!

Până la Felicia Ovanesian, sunt alții mai experimentați în a folosi frica, scuzați, ca armă de temut în tentativa de a ține, de pildă, presa sub control! Am primit mai multe telefoane de la diverse persoane, care m-au avertizat că, din ordinul domnului primar, ziarul TIMPUL este verificat în raport cu relațiile contractuale pe care le-a avut cu Primăria Constanța! Nu am nimic de comentat, dar sunt convins că nu este deloc o întâmplare că tocmai Felicia Ovanesian ne-a luat deja la refec! Pe noi și pe cei de la Polaris, companie care, în concepția unora, ar trebui desființată doar pentru faptul că reprezintă creația fostului prefect Gheorghe Martin și a familiei sale! De fapt, e mai ușor de demolat decât de construit!

De ce nu a început, de pildă, cu traseul urmat de ruinele domnului Comănescu? Sau, mai mult decât atât, cu ilegalitatea de la Lupoaică? Deocamdată, Vergil Chițac și-a dat jos din pod doar consiliera Ovanesian, un fel de sosie feminină a domniei sale!
      

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

FLOTA PRIMARULUI-AMIRAL CHIȚAC PUNE TUNURILE PE MIO CAFFE!
scris de Lucian Cristea
TORA! TORA! TORA! Tradus din limba japoneză în limba română, în concepție proprie, înseamnă: “Pe ei, pe ei, mama lor de cafegii!(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii