Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
cultura-educatie
Dezvelirea bustului Reginei Maria, visul Doinei Păuleanu, s-a înfăptuit

Dezvelirea bustului Reginei Maria, visul Doinei Păuleanu, s-a înfăptuit(416)

Astăzi, 23 decembrie 2020 s-a împlinit un mai vechi deziderat al celei care a fost unul din cei mai reprezentativi oameni de cultură din județul nostru si directorul Muzeului de Artă Constanța, doamna Doina Păuleanu, dezvaluirea bustului Reginei Maria a României.
 

În prezența președintelui Consiliului Județean Constanța, domnul Mihai Lupu, a vicepreședintelui Consiliul Județean, domnul Stelian Gima, a viceprimarului municipiului Constanța, domnul Ionuț Rusu precum și a consilierului președintelui CJC pe probleme de cultură, domnul Vasile Gherghilescu, a fost dezvelită această operă monumentală realizată de marele sculptor român, Oscar Han, în anul 1932, fiind amplasată pe un soclu înalt special ridicat în fața Muzeului de Artă din Constanța.

 „Astăzi trebuia sa fie o zi frumoasă, o zi de o reală emoție în care nu numai că am dezvelit o operă monumentală, ci bustul suveranului ce ne-a unit prin grijă și curaj! Din păcate omul de cultură care a marcat istoria culturală a Constanței, Doina Păuleanu, cea care a avut acest vis de a pune în valoare bustul Reginei Maria, din păcate nu mai este de puțin timp printre noi. Așa cum știți cu toții, a plecat într-o altă lume, poate o lume mai bună, care o va prețui mai mult decât am reușit noi să o prețuim. Cea care a lăsat cel mai mare gol în lumea oamenilor de artă constănțeni, va ramâne în sufletele noastre! Pentru a-i prețui memoria și a o cinsti, voi iniția un proiect de hotărâre al Consiliului Județean Constanța, ca acest muzeu căruia și-a dedicat practic toată viața, să se numească Muzeul de Artă “Doina Păuleanu” Constanța.

Îi rog pe toți constănțenii să păstrăm împreună un moment de reculegere în memoria celei care a fost Doina Păuleanu!” – a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

Bustul Reginei Maria este o lucrare pe care primarul din Balcic, Octavian Moșescu i-a comandat-o sculptorului român, Oscar Han. Realizat în anul 1932, acesta a fost dezvelit în septembrie 1933, iar în 1940, când s-a cedat Cadrilaterul Bulgariei, sculptura a ajuns la Constanța, fiind depozitată în diverse spații. Lucrarea era înscrisă în patrimoniul Muzeului de Artă Constanța ca fiind anonimă, «bust de femeie». În data de 27 noiembrie 2020, cu doar câteva zile înainte de Ziua Națională a României, bustul din bronz al Reginei Maria, a fost înălțat pe soclul special ridicat în fața Muzeului de Artă Constanța.
 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

GUVERNATORUL DELTEI DUNĂRII, ACEST JAMES BOND FĂRĂ PREFIXUL 007
scris de Lucian Cristea
Au decretat unii la Tulcea existența o așa-zisei crize de guvernatori, cu efecte directe asupra existenței Administrației Rezervației (...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

  • MEDGIDIA - DE LA MĂGARII LUI PINTILIE LA MODERNISMUL LUI VRABIE
  • HOTELUL DELTA - DE LA PRINȚUL DE MONACO LA TURISTUL OBIȘNUIT
  • ONORIFICII CARE SE PRICEP LA TOATE...
  • VICEPRIMARUL LIBERAL DE LA CRUCEA A DECLARAT RĂZBOI CELOR DE LA RAJA!
  • Străzile din municipiul Constanța, dezinfectate în fiecare noapte