Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
GUVERNATORUL DELTEI DUNĂRII, ACEST JAMES BOND FĂRĂ PREFIXUL 007

GUVERNATORUL DELTEI DUNĂRII, ACEST JAMES BOND FĂRĂ PREFIXUL 007(820)

Au decretat unii la Tulcea existența o așa-zisei crize de guvernatori, cu efecte directe asupra existenței Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării!

Sloganul a fost recrutat din “beletristica” lui Goe, care s-a inspirat dintr-o “spusă” a mamei sale. Citez: “Vrei să moară mamițica?” Nici o asemănare cu “mamițica” lui Ștefan cel Mare de pe o stâncă neagră dintr-un vechi castel. Așa și figuranții din spatele cortinei, care au și ei vorba lor. Citez: “Bre, vrei să moară ARBDD? Vrei să moară Delta Dunării, cu frumusețile ei conlocuitoare!?” Păi, cum așa? Păi, uite așa, fără guvernator în fruntea Rezervației, “viața e pustiu”! Ce-i drept, nici cu Ion Munteanu guvernator nu e prea veselă!

Subit, când vine vremea schimbării guvernatorului, asistăm la o confruntare ca între bolnavul închipuit și avocatul drobului de sare. Apar tot felul de neaveniți în raport cu obiectul de activitate al ARBDD, selectați din pepinierele partidelor. Ăștia primesc, nu refuză!

Silabisesc cu litere mari denumirea instituției pe care visează cu ochii ieșiți din orbite să o conducă! Politica a viciat elita locală din domeniul cercetării, doar pe considerentul că localnicii din această ramură sunt apolitici și în consecință nu se pricep la Deltă! Aiurea. Unii dintre cei recrutați de partide nu știau nici măcar să pescuiască! Din fericire, Rezervația a avut parte și de guvernatori autentici: Tarhon senior,Virgil Munteanu- elevul batrânului Tarhon, Baboianu, Cătălin Țibuleac- revocat din funcție din motive politice inventate de către diverși sforari!

Există un paradox al Deltei Dunării, dacă îl pot numi așa...De câte ori s-a pus problema numirii unui guvernator în fruntea ARBDD, factorii de răspundere au căutat la fundul sacului, deși aveau suficiente variante la prima mână, chiar locale. Nu generalizez, pentru că au fost și “epoci” mai bune...Pe vremea “bătrânului” Tarhon, de pildă, ARBDD era o instituție respectată și cunoscută în lume. Dacă nu te cunoaște și nu te recunoaște nimeni pe lumea asta, lumea bună, desigur, nu exiști! Tarhon avea ștaif de guvernator.

Funcția de guvernator al ARBDD este una mult râvnită de politicieni, ca monedă de schimb între ei...Îmi aduc aminte cum cei de la Partidul Democrat îl țineau de mânuțe pe Svoronos, pentru că gesticula nervos, și care nu mai voia să se dea jos de pe fotoliul de guvernator...Se plâng unii că nu mai au cadre perfecționate capabile sa preia conducerea ARBDD ?

Oare? Există profesioniști în problemele Deltei Dunării, chiar în județul Tulcea! Chiar așa? Cum de și-au permis să fie competenți în privința Rezervației? De pildă, Cătălin Țibuleac, cu un palmares de invidiat în această privință! Un specialist pentru care Dunărea, indiferent pe unde intră ea în țară, nu mai are secrete. Omul a muncit pe brânci pentru ca Delta să nu moară în brațele locuitorilor ei. Cătălin Țibuleac a demonstrat fără a se forța că este omul potrivit pentru ARBDD. În parteneriat cu Consiliul Județean Tulcea, Țibuleac se dovedește a fi unul dintre cei mai activi și mai productivi oameni ai Deltei. Efectele schimbărilor în bine se văd la tot pasul. Turismul din județul Tulcea a urcat în top, devenind un punct de mare atracție. Turismul a redevenit o uzină! Cătălin Țibuleac a promovat Delta Dunarii și pe timp de iarnă! El prezintă lumii întregi frumusețile unicat ale României albe, atunci când ninge. Cunoștințele sale despre Rezervație sunt la un nivel care i-ar permite să ocupe funcția de guvernator al Deltei Dunării. De altfel, a și fost numit pe funcția respectivă o perioadă de timp, dar niște politruci i-au stopat brutal mersul înainte, ca să satisfacă orgoliile unora! Cei care au luat decizia de a-l întoarce din drum nu au ținut cont de faptul ca nedreptățesc un om de valoare, care își luase în serios rolul de guvernator. După decizia aberantă de a fi revocat din funcție, a avut de suferit nu numai Țibuleac. Generic vorbind, ca imagine, și Delta Dunării, în special turismul! Mă asteptam ca, acum, după instalarea noii puteri, sa i se facă dreptate lui Cătălin Țibuleac ...Și mai nou, i-a mai fost dat și să trăiască un autentic episod de România! Adică nașpa! Atacul mârșav la adresa lui Patzaichin, partenerul lui neobosit în turismul din Deltă…

Ferească Sfântul Deltei să ajungă vreunul dintre tupeiști guvernatorul Deltei Dunării! Vai de mama noastră! Dacă au ajuns anonimii sa sară și la gâtul lui Ivan Patzaichin, o legendă a României, cine să-i mai facă dreptate lui Țibuleac! Un așa-zis jurnalist din Tulcea a susținut campania de denigrare a lui Țibuleac! Și așa s-a ajuns și la jugulara lui Ivan Patzaichin! Exact oamenii simbol ai Deltei Dunării au de pătimit!
 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

NAVA “AMIRAL KIȚAC” S-A SCUFUNDAT. CINE EFECTUEAZĂ RANFLUAREA PARCĂRILOR AFLATE LA BORD?
scris de Lucian Cristea
Nu știu eu de ce am senzația că parcările din Constanța miros a petrol, când vine vorba de prețuri aberante, taxe cât pentru o ranf(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii