Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
timp liber
Poveste adevărată cu delfini

Poveste adevărată cu delfini(336)

Enzo Maiorca a devenit o legendă în scufundarea în apnee, fiind primul care a coborât sub adâncimea de 50 de metri, adâncime pe care o atingea în mod regulat la începutul anilor 1960.

Maiorca a deținut 13 recorduri mondiale la categoria no-limit între anii 1960 și 1974.

Povestea este  deosebit de impresionantă și plină de învățăminte:

"Celebrul scafandru italian Enzo Majorca urma se scufunde în marea caldă a Siracuzei și vorbea cu fiica sa Rossana care se afla pe barcă.

Gata să se scufunde a simțit că ceva i-a lovit ușor spatele. S-a întors și a văzut un delfin. Apoi și-a dat seama că el nu voia să se joace, ci să exprime ceva.
Animalul s-a scufundat și Enzo l-a urmat.
La aproximativ 12 metri adâncime prins într-o plasă abandonată se afla un alt delfin.
Mallorca i-a cerut rapid fiicei sale să ia cuțitele de scufundare și sa îl urmeze. În câteva minute, cei doi au reușit să elibereze delfinul care, la limita forțelor sale, a reușit să iasă, emițând un „strigăt aproape uman” (așa cum a descris Mallorca).
Un delfin poate rezista sub apă timp de până la 10 minute, apoi se poate îneca.
Delfinul eliberat, încă uimit, a fost controlat de Enzo, Rossana și celălalt delfin. Apoi a venit surpriza:, era o femela delfin care imediat a născut un pui.
Tatăl delfin i-a încercuit și stând în fața lui Enzo i-a atins obrazul (de parcă ar fi fost un sărut), într-un gest de recunoștință ... și s-au îndepărtat.

Enzo Maiorca și-a încheiat povestea spunând: „până când omul nu va învăța să respecte și să dialogheze cu lumea animală, nu va putea niciodată să-și cunoască adevăratul rol pe acest Pământ”." 

Enzo a împărtășit într-adevăr această poveste în 2011, în timpul unei campanii Sea Shepherd, pentru a apăra tonul roșu în Mediterana. Iată o transcriere a ceea ce a spus, publicat de Sea Shepherd :

„Cu ani în urmă, în timp ce făceam scufundări, un delfin mascul ne-a îndrumat pe fiicele mele Rossana și Patrizia și pe mine, aproape că ne conducea de mâini , și ne-a oferit șansa de a salva o delfin femelă care era încurcată în ochiurile unei plase de pește-spadă. .

Susțin că undele creierului său ne-au influențat mintea . Cert este că brațele noastre erau targa prin intermediul căreia am dus la suprafață acel sărac animal epuizat, stârnit de contracții.

De îndată ce a fost la suprafață, după ce a respirat spumă și sânge, a născut un  puiuț delfin sub ochii vigilenți ai partenerului ei. Micuțul a fost condus la sfarcurile mamei sale prin lovituri ușoare ale ciocului delfinului adult.

Îmi place să cred că în acea zi am reunit o familie.”

Enzo a vorbit și despre „furia” pe care a simțit-o atunci cu „tăierea ilegală în masă a cetaceelor ​​în Taiji, împreună cu cea comisă ilegal de flota japoneză de vânătoare de balene în Sanctuarul Balenelor din Oceanul Sudic”.

Enzo (al cărui nume de familie a fost scris și ca Mallorca și Mallorca) s-a stins din viață în 2016 la 85 de ani, dar este imortalizat pentru totdeauna în Le Grand Bleu, o relatare fictivă a prieteniei și rivalității dintre scafandrii liberi campioni Jacques Mayol (interpretat de Jean-Marc Barr ) și Enzo (interpretat de Jean Reno). El a fost cunoscut în toată Marea Mediterană drept „Regele prăpastiei”.

Președintele francez al Sea Shepherd, Lamya Essemlali, a spus:

Enzo Maiorca a fost un om care și-a dat inima mării. El a înțeles magia ei mai bine decât majoritatea și a știut că Oceanul este fundamentul pentru toată viața de pe această planetă. ”

 

www.sapeople.com

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

BARIERA NOASTRĂ CEA DE TOATE ZILELE...
scris de Lucian Cristea
Din punct de vedere beletristic, suntem mult mai norocoși. Ne putem inspira din viața aventuroasă a barierelor, subiecte remarcabile, du(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii