Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
opinii
PRIMARII DIN BUNCĂRE

PRIMARII DIN BUNCĂRE(317)

Primarul de la Poarta Albă, un loc nu prea fericit și cu o galerie de fotbal agresivă, are probleme cu telefonul său personal...Cineva i-a făcut o glumă proastă! I-a turnat în telefon plumb sau, precum Anton, beton! Unele surse spun că orzoaică! Alții zic că primarul și-ar fi aruncat telefonul, în semn de omagiu, în Canalul Dunăre-Poarta Albă, cu peron pe partea liberală. Telefonul lui Delicoti ar putea fi îngropat în beton pe Aleea stelelor. Părerea mea. Daca-l suni pe primar...Mă rog, dacă îl sunăm noi, cei de la publicația TIMPUL, nu răspunde! Se întamplă chestia asta de câteva luni de zile bune, perioadă în care unii și-au recăpătat auzul, au ieșit din comă și se plimbă cu bicicleta, încercând să îl depășească pe președintele Iohannis! Chiar dacă mai au în dotare un “Tohan” vechi!

Dar să ne întoarcem la subiect. Am crezut inițial că domnul Delicoti se comportă, ca orice politician, cu ifose de mare primar! Sunt unii care, atunci cand ajung pe o anumită funcție de conducere, fie ea și la Poarta Albă, simt nevoia să își arate mușchii chiar și în avanpremiera unor întreceri la lupte tătărești...Cum însă telefonul cântărește, după atentatul cu plumb, aproape o tonă, primarul a facut entorsă, și-a sucit și gâtul!, tot încercând să-l ridice ca să ne răspundă nouă! Între timp, s-a iscat o luptă corp la corp extrem de zgomotoasă în receptor presărată cu vorbe dulci și cu suplimentări de plumb...Noi am venit, în urmă cu câteva luni de zile, cu o propunere de colaborare și nu am primit nici un răspuns! Dar cetățeanul pe care îl frige buza, unde se duce, cui se adresează? Acum, ce-i drept, Delicoti veghează să nu cadă telefonul peste el! Periculos, pentru că telefonul primarului s-a transformat într-o stâncă neagră...

Să fim realiști. Cine se poate apropia de un telefon nevricos? Și care nu simpatizează presa! Cineva a apăsat din greșeală pe butonul “OCUPAT” și comanda s-a transferat la colegul Scupra. Primarul orașului Ovidiu are un metabolism aparte. Dacă întrebi de soarta lui, ești trimis la plimbare! Greu de prins...Cetățeanul cu căciula în mână nu are nici o șansă să intre la el în buncăr! Mitrana, primarul de la 23 August, e școlit în toate. A stat pe lângă fostul primar de la Costinești, Traian Cristea, și e uns deja cu toate alifiile! La telefon? Dacă nu ești trecut pe lista lui de protocol, nu ai șanse să-ți răspundă nici umbra lui Mitrana! Deși cunoaște bine persoana care îl apelează!

În ultimii ani, primarul a devenit o specie de partid greu de abordat de către cetățeni, chiar de către cei care l-au ales! Și-a schimbat profund metabolismul. Mai nou, preferă locurile întunecate și umede din bufetul satului. Unii au transformat Primăria într-un veritabil buncăr! Ies de acolo doar când merg la vânătoare! Evident, în timpul săptămânii și în timpul programului de audiențe cu publicul…

De când s-a lansat zvonul că audiențele favorizează “pandemia”, nu mai vine nimeni pe tema asta la Primărie! Oricum nu ai nici o șansă să intri la primar! S-a acoperit de tot felul de sisteme de protecție și de alarmare. Unele dintre ele funcționează pe bază de miros...Te miros imediat că ești amărăștean și încep să urle! La acest moment, intră în scenă personajele cele mai simpatice din schema buncărului, așa-zișii oameni de ordine! Ei sunt cei care răspund la telefon în locul primarului! Dar după 100 de apeluri primite! Știu cum să te descoase...La nevoie, tot ei te “co(a)s(e)” la loc…

Promovat direct de la munca câmpului, primarul de la sate e mai greu de abordat decât șeful statului! Au programe speciale! Unul își aprovizionează cârciuma proprietate personală, altul se pregătește să-și culeagă via, altul doarme la prânz! Se strâng în găști și pun țara la cale pentru ei...Sunt primari care nu se întâlnesc tot anul cu partidul, dar, când se pune de o promovare, tot ei sunt aleșii!

După ce, într-un fel, s-a dat liber la traseismul politic, a crescut numărul schimburilor de crenguțe de măslin, ca simboluri ale păcii, între primarii din mediul rural, mai “tari” decât cei de la orașe! Intuind că ar putea juca un rol important într-o societate cârpită în fund, primarii unor partide au forțat transformarea lor într-un fel de Armata a 14-a, Batalionul disciplinar!

Auzim deseori că pentru numirea cuiva într-o funcție importantă, este nevoie și de acordul primarilor! De aici, importanța lor în societate! Setea de putere a modificat în rău comportamentul unora dintre ei! Păcat, mare păcat!
 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

BARIERA NOASTRĂ CEA DE TOATE ZILELE...
scris de Lucian Cristea
Din punct de vedere beletristic, suntem mult mai norocoși. Ne putem inspira din viața aventuroasă a barierelor, subiecte remarcabile, du(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii