Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
cultura-educatie
Sunteți așteptați la PLANETARIU Constanța!

Sunteți așteptați la PLANETARIU Constanța!(367)

Pentru pasionații de astronomie, totul despre PLANETARII

Planetariul este o clădire cu un teatru de specialitate unde pot fi proiectate reprezentări ale sistemului solar, galaxiei sau universului. Cu ajutorul unui ecran emisferic și a unui proiector de specialitate, planetariul le poate oferi spectatorilor o privire a cerului nopții.

Planetarii de diverse mărimi pot fi găsite peste tot în lume și sunt destinații populare pentru oamenii de toate vârstele. Și la noi în România există planetarii în orașele mari, cum ar fi: Constanța (Planetariul și Observatorul Astronomic) Bacău (Planetariul și Observatorul “Victor Anestin”), Baia Mare (Planetariul Baia Mare), Bârlad (Planetariul Bârlad), Galați (Planetariul și Observatorul Astronomic Galați), Pitești (Planetariul Pitești), Suceava (Planetariul și Observatorul Suceava).

Rădăcinile planetariului sunt destul de antice, iar termenul a fost utilizat inițial pentru a desemna un model al diferitelor corpuri cerești. Oamenii au folosit o mare varietate de tehnici pentru a crea proiecții și reprezentări ale cerului nopții pentru studiu și educatie, dar firma Zeiss este creditată de obicei cu dezvoltarea planetariului modern, la începutul anilor 1920. Zeiss a dezvoltat tehnologia necesară pentru a proiecta pe o jumatate de cupolă și a fost producatorul important al echipamentului specific planetariilor până în anii 1960.

Unii oameni folosesc termenul “planetariu” pentru a se referi in mod specific la echipamentul de proiectare folosit într-un planetariu. Acest echipament trebuie să fie capabil să proiecteze imagini bune peste o întreagă cupola și, întrucât majoritatea planetariilor au demonstrații animate, acesta trebuie de asemenea să fie capabil de mișcare. Proiectoarele moderne se bazează adeseori pe lasere pentru a păstra imaginile clare și curate – laserele pot fi utilizate și pentru a evidenția caracteristicile specifice de interes din cadrul demonstrației.

Multe planetarii au scaune înclinate, astfel încât telespectatorii pot vedea întregul ecran fără a se răsuci în toate direcțiile. În funcție de planetariu, prezentarea poate fi scurtă sau lungă, cu o mare varietate de efecte de sunet și stiluri de narațiune. Una dintre cele mai comune utilizări ale unui planetariu este evidențierea constelațiilor, pentru ca oamenii să poată învăța mai multe despre cerul nopții așa cum este observat de pe Pământ.

În plus față de teatrul central, cele mai moderne planetarii au, de asemenea, o varietate de anexe legate de știință și spațiu, unde publicul poate învăța lucruri noi. În timp ce așteptați să vedeți un spectacol, puteți asista la diverse demonstrații fizice, vă puteți uita la modele, hărți și alte afișaje informaționale și, de asemenea, puteți vorbi cu ghizii. Planetariul are de obicei și un teatru obișnuit pentru a arăta imagini și filme educaționale sau imagini și filmări din spațiu, care ar putea prezenta un interes special. (Deștepți.ro)

 

Ca o fereastră deschisă permanent spre cer, Planetariul din Constanța este ca un "far" la malul Mării Negre.

Planetariul din Constanța este primul obiectiv public de acest gen din țară, luând ființă în anul 1969.
Planetariul dispune de o cupolă cu diametrul de 8 m și o capacitate de 80 de locuri. Aparatul de proiecție cu care se realizează demonstrațiile este de tip ZKP-2 (1988), realizat în Germania (Karl Zeiss Jena).

În holul Planetariului poate fi vizitată o expozțtie cu tematică de astronomie. În cupola Planetariului au loc demonstrații cu proiectorul ZKP-2 și pot fi văzute: stele (aproximativ 5000); planete; Luna; constelații (constelații zodiacale); comete; meteori; sateliții galileeni ai lui Jupiter; sateliții artificiali; Sistemul Solar-mișcarea de revoluție a planetelor din Sistemul Solar. Pot fi determinate coordonate orizontale, ecuatoriale și ecliptice. Sunt demonstrații cu planetariul Trippensse: formarea anotimpurilor, echinocții si solstiții, eclipse de Soare și de Lună.

Demonstrații Planetariu Constanța:  Zilnic: 10.15 – 17.00

 
 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

BARIERA NOASTRĂ CEA DE TOATE ZILELE...
scris de Lucian Cristea
Din punct de vedere beletristic, suntem mult mai norocoși. Ne putem inspira din viața aventuroasă a barierelor, subiecte remarcabile, du(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii