Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
cultura-educatie
Teatrul de Stat Constanța prezintă proiectul
SPECTACOLE-LECTURĂ 
DRAMATURGIA ROMÂNEASCĂ PENTRU LICEENI

Teatrul de Stat Constanța prezintă proiectul
SPECTACOLE-LECTURĂ
DRAMATURGIA ROMÂNEASCĂ PENTRU LICEENI(467)

În parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Teatrul de Stat Constanța a demarat un proiect de promovare a teatrului, în special a dramaturgiei românești, în liceele constănțene. Proiectul a pornit de la dorința de a celebra Ziua Culturii Naționale (15 Ianuarie) și Unirea Principatelor (24 Ianuarie), dar se va prelungi și dincolo de aceste ocazii, fiind o modalitate excelentă de a stârni interesul elevilor pentru artele spectacolului, pentru cultură, în general, și de a forma un public nou pentru teatru.

În această perioadă, actorii TSC prezintă două texte importante din literatura dramatică românească, texte emblematice pentru perioada interbelică,la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” și Liceul Teoretic „Ovidius”:
   

    • „Domnișoara Nastasia” de George Mihail Zamfirescu, regizor coordonatorIulian Enache;
    • „Visul unei nopți de iarnă” de Tudor Mușatescu, regizor coordonator Liviu Manolache

 

George Mihail Zamfirescu (13 octombrie 1898 – 8 august 1939) a debutat în 1918 cu versuri publicate în „Literatorul”. A fost redactor la „Facla” și „Adevărul”, conducător de companii teatrale, director de scenă la Teatrul Național din Iași (1933-1939).
Comedia tragică „Domnișoara Nastasia” (1927) este un emoționant tablou al periferiei, în care năzuința eliberării oamenilor simpli din lanțurile unei existențe sufocante se dovedește irealizabilă. A mai scris piesele „Cuminecătura”, „Idolul și Ion Anapoda”, culegerea de articole despre teatru „Mărturii în contemporaneitate” și altele.

Tudor Mușatescu (22 februarie 1903 – 4 noiembrie 1970) a scris schițe, romane, poezii, piese de teatru, dedicându-se, la maturitate, trup și suflet teatrului, în calitate de dramaturg, traducător, director de scenă, director și proprietar de teatru.Criticii l-au considerat un fidel continuator, în perioada interbelică, al comediei caragialiene de moravuri, prin tipologie, situații și dialoguri spirituale.Piesele de teatru ale lui Mușatescu, în special comediile „Titanic-Vals”, „...escu”, dar și melodrama „Visul unei nopți de iarnă”, au avut succes și în țară, și în străinătate.
„Visul unei nopți de iarnă” (1937) este povestea romantică a unei fete simple, îndrăgostite de idolul său, un scriitor celebru.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii