Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
cultura-educatie
Cea mai mare expoziție outdoor de benzi desenate organizată până în prezent în România, la Constanța. 
Tema expoziției: FRICA în ISTORIE !

Cea mai mare expoziție outdoor de benzi desenate organizată până în prezent în România, la Constanța.
Tema expoziției: FRICA în ISTORIE !(449)

Expoziția va fi prezentată în Piața Ovidiu, în fața Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, începând de vineri, 22 iulie 2022, până la sfârșitul lunii august 2022.

Trăim vremuri în care frica de moarte își arată supremația covârșitoare. Pentru prima oară de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, tema morții a cuprins întreaga lume, trasând zi după zi caracteristicile spațiului public și chiar ale celui privat. Viața noastră s-a schimbat fulgerător, dramatic, înfricoșător. Frica de moarte a pus pentru mulți viitorul Lumii într-o nouă cumpănă. În contextul crizei actuale, confruntată cu șocul social, economic, politic și cultural provocat de pandemia de COVID-19 și, apoi, de războaiele de la granițele României, recursul la partea întunecată a istoriei oferă înțelesuri și speranță. De aici și oportunitatea tematicii «Frica în Istorie» pentru o expoziție de benzi desenate istorice!

Expoziția outdoor reunește lucrările realizate pentru Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov 2021: 39 de benzi desenate istorice, cu 198 de planșe, realizate de 42 de autori din România, Croația, Serbia, Bulgaria, Muntenegru și Polonia.

„Portofoliul de benzi desenate a fost dominat, și este de înțeles motivul, de subiecte inspirate din bolile care au ucis milioane de oameni (ciuma, gripa spaniolă, COVID-19), dar și de furia cu care omenirea s-a autodistrus prin războaie, regimuri dictatoriale și «psihoze colective». Unul dintre artiști și-a încheiat banda desenată întrebând ce frică ne este dat să trăim în viitorul apropiat. Apelul la istorie ne poate ajuta să imaginăm mai multe răspunsuri, dar pentru noi, respectând misiunea Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov, în mod clar, trecutul rămâne timpul de cercetat pentru benzile desenate și unica sursă de inspirație și pentru tematicile edițiilor viitoare". (Nicolae Pepene, directorul Festivalului, managerul Muzeului Județean de Istorie Brașov).

 

Până în prezent expoziția ,,Frica în Istorie", cea mai mare expoziție outdoor de benzi desenate organizată până în prezent în România, a mai fost prezentată în Piața Sfatului din Brașov, în București, la Biblioteca Națională a României, și în centrul istoric al orașului Deva.

La Constanța, expoziția produsă de Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov este organizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și suportul Primăriei municipiului Constanța.

Partenerii media naționali sunt Agenția națională de presă AGERPRES, revista ,,HISTORIA", www.modernism.ro, www.revistacomics.ro.

 

Totodată, prezentarea expoziției ,,Frica în Istorie" constituie o introducere în atmosfera aparte a benzilor desenate cu tematică istorică, constituind o avanpremieră a Salonului de Benzi Desenate de la Constanța, manifestare organizată în cadrul proiectului „Istorii pontice în benzi desenate" (proiect co-finanțat de Administrația Fondului Național Cultural), în cadrul căreia vor fi prezentate publicului mai multe expoziţii indoor şi outdoor, vor avea loc întâlniri cu autori celebri de benzi desenate, lansări de noi publicaţii, toate cu subiecte şi tematică istorică. Salonul de Benzi desenate de la Constanța este organizat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Asociația Bedefililor din România organizează, în perioada 13-15 august 2022.

 

MUZEUL DE ISTORIE NAŢIONALĂ ŞI ARHEOLOGIE CONSTANŢA
PIAŢA OVIDIU NR. 12
CONSTANŢA
COD POŞTAL 900745
0.P. 13 CONSTANŢA
c.p. 13-19
Site: www.minac.ro
E-mail: minaconstanta@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/minaconstanta
Contact: Secretariat
               fax: 0241/618763,
               Tel. 0241/614562,
               RDS 0341408739

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii