Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
interviuri

”România în ochii lor” - cum văd opt studenți străini țara noastră(5274)

Pe coridoarele campusurilor universitare, indiferent de facultate, observăm din ce în ce mai des grupuri numeroase de studenţi străini care, mai mult sau mai puţin integraţi, studiază în oraşul nostru. În cele ce urmează, vom prezenţa opt dintre aceşti curajoşi care au ales aventura de a părăsi ţara natală şi au optat să urmeze studii universitare la Ovidius Constanţa.

Tamer Lahawanii (Israel)


Reporter: În Israel pe lângă evrei şi arabi mai locuiesc şi druzi, cerchezi şi samariteni. Ce părere ai despre diferenţele de convieţuire între populaţia majoritară şi cele minoritare din Dobrogea faţă de cele de acasă?
T.L. Nu observ decât faptul că în plus faţă de diferenţele religioase şi de rasă care se fac indiferent de ţară, în România se pune accent şi pe orientarea politică.

 

Ermir Shehu (Albania)


Reporter:  Întrucât jucăm săptămânal fotbal nu aş fi avut cum să nu observ ambiţia prin care vă deosebiţi voi albanezii de restul naţionalităţilor. În ce domenii crezi că o dorinţă mai arzătoare ar fi ajutat românii să se autodepăşească?
E.S. Albanezii…albanezii de mici copii învaţă nu doar de la părinţii lor, dar şi de la oamenii din jur să aibe: educaţie, cultură şi cel mai important lucru seriozitate .
Seriozitatea asta, învăţată de la nişte oameni mai în vârstă decât noi ,ne face pe noi să nu ne batem joc de nişte oameni care ne întind mâna să stăm cu ei, să ne comportăm fair-play cu ei şi aşa mai departe.
Cred că majoritatea albanezilor au ajutat , s-au ajutat ,şi ajută oamenii care stau mai prost cu starea economică şi oamenii cu handicap; Lucruri pe care ar trebui să le facă toţi cu plăcere, valabil pentru oricare naţionalitate. Dacă este vorba de un ajutor mai mare, părerea mea este că sunt în stare doar politicenii.

 

Andoni Silva (Albania)


Reporter:  România este recunoscută internaţional pentru strălucirea de care dau dovadă reprezentantele sexului frumos. Ce părere ţi-au făcut domnişoarele şi doamnele din Constanţa în cei 5 ani de când locuieşti în oraşul nostru?
A.S. Frumuseţea este cheia magică care deschide orice poartă!
Se spune că frumuseţea este în ochii privitorului, însă la fel de adevărat e că această îmbracă zeci,sute de forme. Din punctul meu de vedere toată viaţă suntem în căutarea tunsorii perfecte, culorii potrivite, dar maturizarea unei femei este cu adevărat completă când reuşeşte să găsească exact ceea ce i se potriveşte. Ceea ce m-a lăsat pe mine uimită (plăcut bineînţeles),este că în România sexul feminin reuşeşte de la o vârstă fragedă să-şi găsească acest "Click",clickul de strălucire, care prin alte ţări,din păcate unele dintre ele nu reuşesc să-l găsească niciodată! Dar mai important de toate ce vorbim noi aici este frumuseţea interioară, care te face într-adevăr frumoasă şi nu numai...am avut noroc să-mi petrec cei mai frumoşi ani,anii studenţiei într-o ţară plină de domnişoare şi doamne, nu doar frumoase din punct de vedere fizic, dar şi cu o frumuseţe interioară care le face să rămână veşnic tinere şi frumoase...!


Ahmed Burak Canefendic (Turcia)


Reporter:  Întrucât te cunosc drept un bun musulman, foarte atent cu tradiţiile şi mai ales cu Rugăciunea de Vineri (Cuma Namazi) te rog să ne spui părerea ta despre comunitatea Mahomedană din Constanţa.
În primul rând, va mulţumesc pentru acest interviu deoarece am ocazia să îmi exprim părerea despre comunitatea musulmană din Constanţa. Ca turc şi musulman, am o legătură strânsă cu fraţii noştri musulmani care sunt urmaşii Imperiului Otoman pe pământurile dobrogene. Îmi face o mare plăcere să descopăr că obiceiurile şi atitudinea faţă de religie sunt păstrate cu sfinţenie de către semenii mei, ceea ce mă face mândru că ne-am pus amprenta pe acest teritoriu, chiar şi după o perioadă îndelungată de timp. În al doilea rând, musulmanii din Dobrogea respectă religia creştină, de aceea legăturile dintre oameni sunt strânse şi nu există diferenţe între aceştia . De asemenea, suntem recunoscători că am fost primiţi călduros, cu braţele deschise , dovezi fiind geamiile si moschea din Constanţa. Acestea au fost construite că să ne putem respecta obligaţiile religioase, cum ar fi rugăciunile zilnice, cea mai importantă şi sfântă fiind cea de Vineri, la care o mulţime de musulmani de diferite etnii, cum ar fi turcă, tătară, arabă, pakistaneză, indiană , se adună laolaltă,fapt care ne bucură foarte mult. Mă simt mândru că mă pot înţelege în limba mea maternă cu fraţii mei tătari şi suport fundaţiile care cresc legăturile de prietenie între musulmani, care fac efortul de a ne apropia, cum ar fi Yunus Emre Turk Merkezi. Vă mulţumesc pentru acest scurt interviu şi mi-ar făcea mare plăcere să mai acord un altul. Doresc tuturor o viaţă plină de sănătate, bucurii şi prosperitate. Pacea fie asupra voastră!


Plamen Ilchev (Bulgaria)


Reporter:  Care sunt plusurile şi minusurile României în comparaţie cu Bulgaria?
P.I. Plusurile : ţară mai mare; economic puţin mai bine dezvoltată, prin urmare şi standardul de viaţă, să zicem, peste cel din Bulgaria; mai mulţi investitori străini ; infracţionalitatea mai mică decât în Bulgaria.
Muzica voastră a depăşit graniţele (Inna).
Minusurile: viaţa este de tip ,,Can-Can” , de tipul ,,blink-blink” în speţă pentru Constanţa. Treaba este simplă: dacă nu ai maşină de lux şi nu frecventezi anumite cafenele şi cluburi nu eşti ,,şmecher”.
Televiziunea este plină cu nişte canale care nu mi arată mie nimic special, nu mă interesează Oana Zăvoranu sau altă divă unde, ce şi cum face.
Maşini noi dar luate cu credit: ce mă încălzeşte să am Bentley pe credit şi să îl plătească şi nepoţii mei? Sau ceva mai bizar: să am Porsche, dar să stau în garsonieră, cam inutil, nu?

 

 

Caciuc Marcela (Republica Moldova)


Reporter:  Ce părere ai despre o eventuală unire a Republicii Moldova cu România?
C.M.Unirea Republicii Moldova cu România,din punctul meu de vedere are o valoare istorică,se referă mai mult la reîntregirea neamului şi a valorilor naţionale decît la o aderare propriuzisa.Puţini sunt cei care îşi doresc cu adevărat acest lucru din simplul motiv că de la momentul în care fosta Basarabia a fost ruptă de la ţară mama,s-a resimţit influenţă sovietică asupra locuitorilor şi inevitabil asupra urmaşilor acestora. O parte din ei consideră încă trecutul istoric mai important şi trebuie să redevenim un tot întreg. Oricare ar fi deznodământul,locuitorii ambelor ţări trebuie să treacă peste unele idei preconcepute ale unora asupra celorlalţi apărute în timp sau impuse de regimul de guvernare, ceea ce reprezintă cel mai mare impediment în calea unei uniri. Această presupune o schimbare a modului de gândire şi cred că viitoarele generaţii vor reuşi să producă această schimbare având în vedere tendinţele de colaborare între Republica Moldova şi România atât în plan economic,cât şi în cel ştiinţific şi cultural.

Erdit Mertiri (Albania)


Reporter:  Ești o persoană foarte energică şi sociabilă. Care este părerea ta despre viaţa de noapte din oraş şi staţiunea Mamaia?

E.M. Hmmm... Viaţa de noapte! Eu cred că atunci când soarele apune în Mamaia, staţiunea începe să vibreze(mai ales vara). Petrecerile de noapte, cluburile şi discotecile sunt câteva din lucrurile care transformă staţiunea într-una dintre cele mai vizitate de pe malul Mării Negre. Cluburile din Mamaia sunt pe gustul oricărui iubitor de distracţie. Ritmurile alerte, ringurile de dans spaţioase, piscinele, concertele live şi muzica bună sunt ingredientele pentru o viaţă de noapte CRAZY.
De asemenea, cred că Mamaia este locul ideal şi pentru cei care preferă o atmosferă mai liniştită. Terasele şi restaurantele de pe malul mari îţi oferă aşa ceva.
Să nu uităm de Satul de Vacanţă. Este locul care nu trebuie ratat in ceea ce priveşte distracţia. Plin de veselie şi jocuri, acesta oferă instalaţii de distracţie atât pentru cei mici cât şi pentru tineri şi adulţi.
Mamaia, staţiunea care nu doarme niciodată(aşa îi zic eu de obicei), este în fiecare an un adevărat magnet pentru turişti care aleg să îşi petreacă vacanţa sau un weekend la mare.
Principala atracţie a staţiunii sunt, bineînţeles, cluburile, de acum faimoase în România, dar şi în Albania. Cluburile cum ar fi : Ego, Crush, Fratelli, Crema şi Bellagio.
După părearea mea , cei care doresc distracţie fără limite, aici vor găsi exact ceea ce îşi doresc pentru a petrece până în zori: party-uri cu DJ renumiţi, evenimente de calitate cu vedete , adevărate spectacole de lasere şi lumini, cele mai noi hit-uri şi atmosfera incendiară întreţinută de cele mai sexy animatoare.


Ali Efati (Iran)


Reporter:  Nefiind un cetăţean al Uniunii Europene şi nici măcar al continentului nostru sunt convins că ai resimţit o serie de multiple diferenţe faţă de viaţă din Iran. Cum au decurs primii ani de adaptare cu traiul din ţară noastră?
A.E. Ca cetăţean străin, pot spune că m-am adaptat destul de uşor, deoarece în Iran oamenii fac parte din 2 categorii, unii foarte religioşi şi alţii foarte open mind. Am avut şi întâmplări foarte haioase în primii ani. Că un exemplu când am fost să închiriez un apartament proprietara mi-a prezentat televizorul şi mi a spus:,, acesta este un televizor”, de parcă veneam dintr-o ţară departe de civilizaţie. Iranul este din punctul de vedere al unor oameni o ţară foarte severă. Adaptarea mea a fost destul de uşoară/rapidă deoarece lumea din România este foarte primitoare şi călduroasă în comparaţie cu alte state. Nu pot zice că nu am întâmpinat şi dificultăţi, dar cred că în orice ţară străină lumea se loveşte de asemenea piedici.

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

NE ÎNTOARCEM ÎN EVUL MEDIU!
scris de Lucian Cristea
Trăiesc cu senzația că mă aflu într-un tren al timpului pierdut, care trece dintr-un tunel în altul, are o frecvență bună în mers(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii