Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
cultura-educatie
Ce acțiuni cultural-educative a organizat UDTTMR

Ce acțiuni cultural-educative a organizat UDTTMR(1638)

 

La sfârşitul săptămânii trecute, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România a premiat peste 50 de cadre didactice de etnie tătară şi turcă, în cadrul unei manifestări organizate la Sala „Remus Opreanu” – Prefectura Constanţa, cu prilejul Zilei Profesorului din Lumea Turcă.

Evenimentul, la care a fost prezent şi Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozçalışkan, a reunit cadre didactice din tot judeţul Constanţa. Dintre acestea, 24 de profesori şi 12 directori de şcoli, de etnie tătară şi turcă, au primit diplome şi medalii în semn de recunoştinţă pentru activitatea desfăşurată în ultimul an, precum şi pentru rezultatele deosebite obţinute în domeniul în care îşi desfăşoară activitatea. Organizatorii i-au premiat şi pe profesorii care predau limba tătară şi cei care susţin orele de pregătire suplimentară la matematică şi engleză, în cadrul şcolii comunitare, la Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România.

Preşedintele uniunii, Gelil Eserghep, le-a transmis tuturor celor prezenţi la manifestare următorul mesaj: „Cartea este singurul atu pe care tinerii îl au în viaţă, astfel că noi toţi, părinţi şi profesori trebuie să le îndrumăm paşii spre învăţătură şi să îi facem să înţeleagă foarte clar că tot ceea ce contează este educaţia! Noi, uniunea, încercăm pe cât posibil să ne înscriem în acest trend şi promovăm, prin astfel de evenimente, adevăratele valori, modele pentru copiii noştri”.

„Sunt convinsă că societatea civilă în general şi noi, ca minoritate, în special avem un rol important în a descoperi, evalua, premia şi mediatiza în cadrul comunităţii cazurile în care excelenţa este remarcată. Iniţiativa UDTTMR în premieră în 2013 de a „Premia valoarea şi de a recunoaşte excelenţa” elevilor şi cadrelor didactice de etnie tătară şi turcă în cadrul Galelor premiilor în educaţie este un început care se va transforma în tradiţie”, a declarat şi vicepreşedintele UDTTMR, lector univ. dr. Denis Ibadula.

Prezent la eveniment, Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa a felicitat organizatorii şi cadrele didactice, subliniind, totodată, la rându-i, importanţa educaţiei.
„Despre cadrele didactice şi despre educaţie se poate vorbi mult, dar un lucru trebuie reţinut, acela că acestă profesie necesită devotament. În continuare doresc să îl citez pe marele Mustafa Kemal Ataturk, care spunea „Dragi cadre didactice, noua generaţie va fi opera voastră”. Voi sunteţi constructori de caractere, pentru acest lucru sunteţi valoroşi. După părinţi, voi sunteţi cele mai valoroase fiinţe, pentru că misiunea voastră este foarte importantă”, a spus consulul Ali Bozçalışkan.

Tot la sfârşitul săptămânii trecute, dar de data aceasta la Medgidia, UDTTMR a organizat decernarea Premiului „Mehmet Niyazi”. Anul acesta, premiul a ajuns la Saim Osman Karahan, scriitor tătar plecat din România şi stabilit de mulţi ani în Turcia, dar care nu a uitat niciodată să promoveze valorile tradiţionale ale comunităţii din care provine. UDTTMR a publicat anul trecut „Dicţionarul graiului tătar dobrogean”, o lucrare complexă, realizată de Saim Osman Karahan, iar anul acesta a văzut lumina tiparului o altă lucrare a autorului premiat sâmbătă la Medgidia, aceasta urmând a fi lansată la data de 13 Decembrie, cu prilejul Sărbătorii etniei tătare din România.
După decernarea premiului, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Medgidia, au evoluat şi cele două ansambluri ale filialei UDTTMR din localitate, Karasu şi Mini-Karasu.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii