Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
politica

PE a votat eliminarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova(1231)

Parlamentul European a votat, astăzi, eliminarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, urmând ca aceştia, potrivit calendarului stabilit pentru moment, să poată călători liber în Spaţiul Schengen, în scopuri turistice, după prima jumătate a lunii mai. Europarlamentarii au aprobat propunerea de Regulament a Parlamentului European şi Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 539/2001 de stabilire a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi trebuie să deţină viză pentru trecerea frontierelor externe şi a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi sunt exoneraţi de această obligaţie.

Astfel, Comisia a propus transferarea Republicii Moldova de pe lista negativă pe lista pozitivă a ţărilor ai căror cetăţeni nu au nevoie de viză pentru a călători în Spaţiul Schengen. Comisia şi-a motivat propunerea prin "progresele considerabile realizate de această ţară în ultimii trei ani şi jumătate de dialog privind liberalizarea vizelor". În acest sens, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie 2013, Republica Moldova a parafat Acordul de asociere cu UE şi a devenit prima ţară din cadrul Parteneriatului Estic care a îndeplinit toate cerinţele aferente Planului de acţiune privind liberalizarea vizelor.

"Republica Moldova a făcut multe progrese. R. Moldova este prima ţară din vecinătatea estică a UE care beneficiază de instrumentul de facilitare a vizelor. Noi sprijinim perspectiva europeană a Moldovei, dar este important să ne asigurăm că Moldova va continua acest parcurs european", a declarat, în cadrul dezbaterilor din PE, Marian-Jean Marinescu, raportor din umbră din partea PPE pentru proiectul de ridicare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni.

Marinescu a mai spus că Uniunea Europeană trebuie să se implice în rezolvarea situaţiei din Transnistria, în condiţiile în care "actualul format de negociere 5+2 nu a reuşit să aducă rezultatele dorite". "Cred că trebuie să regândim acest format şi cred că UE ar trebui să joace un rol mult mai important", a punctat europarlamentarul PDL.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii