Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
economic
2.000 de cuiburi de

2.000 de cuiburi de "icre embrionate" de şalău, populate în complexul lagunar Razim - Sinoe(4869)

Sute de cuiburi de icre embrionate, de şalău, sau fost puse la dispoziție de către asociațiile de pescari, în cadrul unui eveniment organizat, ieri, în comuna Sarichioi, judeţul Tulcea.

Este vorba despre o populare cu icre embrionate (de șalău), campanie pusă la punct de Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării (ARBDD), Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) și federațiile asociaţiilor de pescari din județul Tulcea.

Activitatea a început la sediul bazei de cercetare a INCDDD, de la Enisala (comuna Sarichioi): invitații au putut vedea cum sunt procesate icrele embrionate.

„Vreau să subliniez importanța revitalizării resursei piscicole în Deltă (în special pentru specii de răpitori, precum șalăul sau știuca), în contextul în care majoritatea localnicilor din Deltă trăiesc din această activitate tradițională. Este cu atât mai importantă implicarea, în activități de populare, a asociațiilor de pescari comerciali, ei fiind principalii beneficiari ai acestor acțiuni“, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea (CJT), George Șișcu, prezent la eveniment.

În perioada 15 - 18 aprilie a.c. vor fi lansate, în total, 500 de cuiburi de icre embrionate.

Conform specialiștilor, reproducerea naturală a acestei specii se face prin depunerea icrelor pe un substrat vegetal, de rădăcini adventive de salcie, iar rezultatele sunt influențate decisiv de o serie de factori naturali (temperatură, calitatea apei).

 

Şalăul este un prădător care se simte foarte bine în lacurile (lagunele) Razim – Sinoe: mănâncă ... nouă specii de guvizi!

 

„Capacitatea stației de reproducere natural dirijată este de 2.000 de cuiburi de icre embrionate: un cuib conține 30.000 de icre, din care rezultă, în anul trei de creștere, un număr de 80 - 100 de pești de consum, cu greutatea de minimum 1,5 kilograme fiecare“, a precizat Edward Bratfanof, guvernatorul ARBDD.

Potrivit specialiştilor, specia şalău are cea mai însemnată valoare comercială, iar lagunele (lacurile) Razim (Razelm) şi Sinoie au un deosebit potenţial de hrană naturală pentru şalău, reprezentată de cele nouă specii de guvizi, care s-au identificat aici în număr foarte mare.

Popularea cu icre embrionate de şalău produse în staţia Enisala s-a efectuat anual, în cantităţi variabile, cu excepţia perioadei 1999 - 2001, când activitatea staţiei a fost oprită din motive financiare. Popularea cu icre embrionate de şalău a fost finanţată până în anul 2002 de către ARBDD Tulcea, în calitate de administrator al resursei piscicole, şi, ulterior, de către SC „PISCICOLA TOUR” JURILOVCA, în calitate de concesionar al dreptului de pescuit în complexul lagunar Razim - Sinoie, iar populările efectuate în perioada 2002 - 2004 au avut efectul redresării producţiei de şalău din ultimii ani!

FOTO ("Saltele" de icre embrionate): (info-delta.ro) şi (gastronomiadeltaica56.blogspot.com)
 

Taguri: Enisala, icre, salau, guvide, IcreEmbrionate, SalteleIcreEmbrionate, Enisala, Sarichioi, Razim-Sinoe, Razim, Razelm, Sinoe, ARBDD, ARBDDTulcea, EdwardBratanof, INCDDD, Siscu, GeorgeSiscu, PiscicolaTour, Jurilovca, StatiaEnisala, pescari, DeltaDunarii, De,
George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

În umbra laptelui și-a mierii
scris de Mircea Lungu
M-am postat ieri sub un afiș electoral liberal al unui candidat local, cu gura căscată și ochii cu osârdie drăcească deschiși. N-am(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii