Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
opinii
Suspendare și demitere – Ponta sau Iohannis?

Suspendare și demitere – Ponta sau Iohannis?(2085)

Imaginea generală oferită de poziția relativă în partid a primarilor, președinților de consiliu local și miniștrilor din actualul cabinet sau viitor contribuie, cred, la mascarea relațiilor dintre ei și președintele de partid, actual premier și, probabil, președinte, decât la elucidarea lor, spre buna cunoaștere a opiniei publicului. De obicei ele sunt ilustrate doar de ceea ce ,,transpiră” în media, adică ce mai scapă printre degete de la centru, și rareori din ce se discută în teritoriu. Cu toate acestea...

 Relațiile în partidele politice sunt de fapt relațiile între prăvălii și ateliere; ,,meseriașii” sunt obligați să iasă afară atunci când doresc să-și extindă piața, să stabilească o distincție clară între bresle, pentru că așa le cere orgoliul nemăsurat al propriei familii, concurența afacerilor de partid sau transpartinice care vor aduce servicii apropiaților sau îndepărtaților stăpâni, nicidecum însă ideologici; față de aceștia, așa mi-au lăsat a-nțelege tinerii parlamentari constănțeni trimiși pe liste de partid, când foarte bine ar fi putut să ajungă oricare alt om al cetății, doar pentru că erau băieții tatei la ale cărei afaceri erau parte și care fuseseră invitați prin emisari dibaci la partid pentru discuții vizând câteva aspecte: interpretarea justă a spațiilor negustorești, motivația unei scheme care folosește moneda, greutățile funcțiilor și măsura privilegiilor în jurul cărora se stabilește lesne, pentru că dețin informația, o centură cu circulații capilare ținute la cald, astfel ca ariile în care se vor difuza sârguincios zarzavaturile, vopselurile, zaharurile, metalele prețioase, cheiurile portuare, gunoaiele, pompele funebre, blocurile de marmură verde devotate pieței și profitului, aceasta valorând greutatea ei în aur, nutresc o neagră ingratitudine.

Ei sunt seniorii cărora le place să îi vadă pe electori doar la ceremonii și festivități istorice; regimul lor seniorial nu trebuie modificat nici măcar din interior; țăranul, în accepția lor rudimentară ,,cocoșatul satului”, tratat cu un dispreț suveran nu e bine să facă pe capitalistul. Doar ei au această cădere.

După ce și-au consumat energiile în opoziție, chipurile și mersul lor mă contrazic, când au ajuns la putere social democrații au făcut o poză de grup și s-au alăturat echipei de patinatori care, în mod obișnuit se opunea schimbării. Mă refer la democrați liberali. Așa a început să fie uitat interesul comunității și schimbul de figuri a câștigat, învățând unii de la alții cum se face un triplu lutz urmat de triplu axel, cvadruplul toe loop-ul urmat de dublul toe look și pirueta Biellmann. Sigur, într-o zi, teoreticienii politici ai lor ne vor povesti cât de atașate au fost cele două partide noțiunii de democrație, de vreme ce o au încărcată în idelurile lor doctrinare. Așa se face că problemele politice la zi îi făcură pe sociali democrați să fie conservatori, ba chiar să se asocieze cu conservatorii.

De la revoluția franceză până la apariția socialismului, istoria spune despre conservatorism că ar fi jucat un rol de seamă pe scena politică europeană. În corpul politic românesc, conservatorii nu pot oferi prin sine o alternativă la guvernare, de aceea s-au asociat cu partidul majoritar care a dat și guvernul, chiar dacă direcția în care acesta merge nu e cea mai bună. Va avea, însă, un cuvânt de spus, când se va pune în lucru suspendarea lui Victor Ponta, în cazul în care acesta va ajunge președinte. Până una alta se mulțumesc să fie acolo, în preajma puterii, să fie mângâiați paternal pe creștet, fără a da un semn că prețuiesc idealurile și instituțiile tradiționale democratice, sau că ar coace ceva.
Pe de altă parte, social democrații duc în spate o spusă recentă a lui Ion Iliescu anume, că au creat un mamut politic, așa că să aibă grijă. Cred că atenționarea îl viza direct pe președintele partidului, căruia i-a transmis faptul că va fi lipsit de valoare instituțională și redus la un simplu aforism, cu prima ocazie în care, din poziția de președinte de republică nu va mai participa la fertilizarea jocurilor de schimb ale partidului și se va delimita de corul glorioșilor din teritoriu.

Sentimentele acestora au suferit schimbări în perioada dintre cele două adunări ale cetățenilor, e vorba de referendumul de demitere a lui Băsescu și alegerile parlamentare, așa că reușita unei expediții în vederea suspendării și demiterii lui Viorel Ponta, dacă va ajunge președinte, nu va mai depinde de propria putere de convingere, ci de aceea a coriștilor, care nu mai vor să-și îndeplinească rolul de cetățeni la fel de egali în drepturi și răspunderi, ca oricare altul dintre noi. Ei de altfel s-au și exprimat public, dar și prin canalele dedicate expresiei lor politice.
În virtutea celui mai puternic, ca și cum soarta lor ar fi fost hotărâtă de Deus ex machina sau de o poziție ereditară și nu de votul electorilor, vor să-și exercite pe mai departe dominația asupra propriilor cetățeni și a acțiunilor lor colective, și să trateze orice problemă de dreptate și libertate, numiți-o socială, de justiție, de liberă exprimare și corectă informare, de demnitate umană, de care fug, și fug... Legislația europeană căreia i-am fost obligați să-i subscriemnecondiționat, încă de pe vremea Tratatului de Preaderare la Uniune, nu intră în praxisul lor decât dacă le sunt subminate interesele.
Tratatul de pace dintre părțile aceluiași partid nu prevede nicio constrângere. Prohibiția de vânzare de voturi mi-a arătat că există anumite certificate negociabile care se distribuie periodic liderilor locali. Pe unul dintre aceste se tipărește programul suspendării din funcție a lui Victor Ponta, valabil și pentru cazul Iohannis, mai ales că nu are nici un fel de rădăcini politice care să-l apere. Cine va tăia nodul de contradicții și conflicte mocnite? Depărtarea în timp nu e un motiv care mă poate face să mă înșel. Faptele vor fi mai tari decât cuvintele.
Între timp voi mai asculta Louder than words, melodia de pe ultimul album Pink Floyd.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii