Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
Murim în picioare sau trăim în genunchi?

Murim în picioare sau trăim în genunchi?(1462)

”Mai bine să trăiești în picioare decât să mori în genunchi” spunea, acum aproape 2.000 de ani, istoricul și senatorul roman Publius Cornelius Tacitus.

Asta și-a spus și Stephane Charbonnier, directorul revistei de satiră Charlie Hebdo, care a plătit cu viața crezul său. El și alte 11 persoane. Toți cu vina că au luat în derâdere pe profetul Mohammed sau pe Allah însuși.

Lumea occidentală este, din nou, oripilată de jihadiști. Nu poate concepe cum o caricatură îți poate aduce condamnarea la moarte. Pare să fi uitat de islamiștii extremiști, care mișună de mulți ani prin Europa. Uită, de exemplu, că Salman Rushdi a fost condamnat la moarte în Iran pentru ”blasfemia” de a scrie Versetele satanice.

Indignarea și revolta au cuprins Occidentul. Zeci de mii de oameni au protestat în tăcere în Paris, în timp ce sute de mii își schimbă fotografiile de profil de pe Facebook într-un mesaj emoționant de susținere: ”Je suis Charlie”. A făcut-o și președintele României.

Tragedia din inima Europei a ajuns pe prima pagină în presa din întreaga lume. Ziarele au relatat pe larg evenimentele, dar cele din SUA și Marea Britanie s-au autocenzurat, în sensul că nu au prezentat caricaturile pentru care 12 oameni au murit. ”Nu e cazul să le prezentăm, le explicăm în cuvinte”, a spus un editor.

Este acesta un semn că teroriștii au învins? Ce înseamnă moartea ziariștilor francezi? Până unde poate merge libertatea presei? Poate fi integrat islamul într-o Europă seculară și secularizată? Cât de importante sunt interesele economice ale unui stat? Se va acutiza ura împotriva islamului, care a scos, chiar înainte de drama din Paris, aproape 20.000 de germani în stradă? Sunt întrebări cărora numai viitorul le va da răspuns.

Pentru cei care au murit, însă, pentru curajul și memoria lor, pentru însăși definiția cuvântului ”democrație”, libertatea presei trebuie apărată. Chiar și atunci când nu suntem de acord cu punctele de vedere exprimate. MAI ALES ATUNCI.

”Mai bine să trăiești în picioare decât să mori în genunchi”.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii