Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
evenimente

În timp ce Poliţia doarme în ghete, păgubiţii sunt obligaţi să se joace de-a hoţii şi vardiştii...(1245)

Uneori, prezenţa, în propria ta locuinţă, a unui hoţ, devotat principiilor sale, „Fură şi nu te uita”, îţi poate schimba radical metabolismul. După cum societatea ţi-o cere, te face mai bun sau mai rău, mai dulce sau mai acru... Sigur, pentru nimeni, firesc, nu este o plăcere să dea nas în nas cu infractorul! Care infractor, se ştie, nu e om de omenie! Hoţia ca hoţia, dar să vezi birocraţia! Dacă, firesc, chemi Poliţia, aştepţi mult şi bine! Aflu că întârzierea, care este premeditată, face parte dintr-un amplu program de reeducare a păgubitului, precizez, în sensul reconcilierii după principiul de bază „Vorba dulce mult aduce” Da cu lucrurile mele furate ce faceţi? După o oră de aşteptare, cu răbdarea călită la foc iute, eşti tentat să te laşi păgubaş. In acest moment intervine umanizarea lentă prin exemplul personal. In definitiv, şi hoţul casnic este om şi nu pom! Ca atare, trebuie să trăiască şi să crească pe lângă contribuabilii naivi, care, încă, mai cred în serviciile Poliţiei! Cu fiecare minut de întârziere, te integrezi în programul de reconciliere cu cei care sunt în stare, ziua în amiaza mare, să-ţi dea în cap! Pentru ce? Pentru câteva bulendre, o plasmă, un laptop, mă rog, mărunţişuri... Trecerea relativă a unui spărgător de locuinţe prin viaţa ta lasă urme birocratice adânci. Surprinzător, greul începe abia după sosirea poliţiştilor criminalişti, parşivi, solişti, mă rog, cum vrei să le spui! Cum, de regulă, hoţul nu este prins în veci, în zona „Brotăcei”, strada Sucevei, blocurile „U”, la geamie etc., trebuie să te înarmezi cu răbdare şi multă gumă de mestecat. In timp ce hoţul, gata reconciliat, zburdă prin zonă, tu, păgubitul, eşti supus la un amplu şi plictisitor test birocratic! Asta, nu-i aşa?, ca să-ţi bagi minţile în cap şi să nu mai apelezi, pentru orice fleac, la 112 ! Ca şi cum şi-ar fi înscenat furtul, păgubitul este supus unui veritabil tir de întrebări dintre cele mai indiscrete cu putinţă. De pildă, ca la recensământ, o doamnă este întrebată dacă e sau nu divorţată! Cu cine? Da de ce! De când? Si ce intenţii ai? Deduc că hoţul cu pricina, care, repet, în veci, nu o să fie prins, are o strânsă legătură cu anunţurile matrimoniale. In ton cu priorităţile stabilite de anchetatori, urmează: foaia matricolă, la ce vârstă ai avut pojar sau tuse măgărească, pe cine bănuieşti că ar fi tentat să te lase în fundul gol, dacă ai facultate sau nu şi de ce! Cât timp şansele ca infractorul să fie prins sunt minime, toate aceste chestionare sunt de-a dreptul inutile. In faţa ineficienţei consacrate cu care ne-au obişnuit poliţiştii constănţeni, excesul de birocraţie e o dovadă de prostie. Păgubiţii, beşteliţi bine, răspund la întrebări, ca la circulaţie, iar hoţii îşi fac nestingheriţi de cap! Uneori, ai impresia că sunt trataţi ca şi cum ar fi monumente ale naturii. Ocrotiţi natura infracţională!

Comentarii

ARIAN
18-02-2015
nu vreau sa te jignesc DAR esti cel putin penibil...in primul rand acele chestionare si intrebari mai mult sau mai putin de ajutor pentru ancheta .. cum le spui tu, nu sunt facute de politistul care iti vine la fata locului si care ancheteaza cazul, sunt facute de niste 'baieti destepti' din fruncea ministerului. 2.astepti mult si bine dupa ce faci sesizarea pentru ca..daca nu stiai..si cred ca sigur nu stiai..nu esti singurul care face o sesizare prin 112..sunt sute, poate chiar mii de oameni pe zi, diverse lucruri marunte sau nu..apoi pe raza fiecarei sectie de politie, care sunt 5 la numar la fiecare schimb sunt aproximativ 2 maxim 3 patrule de politie/ sectie..gandeste-te cum doi oameni care formeaza o patrula trebuie sa acopere o populatie de aproximativ 15.000 oameni. este mai mult decat imposibil 3. echipa de cercetare sosita la fata locului..sau politistii criminalisti cum le spui tu..este formata tot din 2 sau 3 politisti..care acopera toata raza fiecarei sectie ...adica aproximativ 50.000 locuitori..daca calculez in suprafata procentul va fi mult mai coplesitor, acei politisti care formeaza echipa de cercetare la fata locului pot avea in decursul unei zile aproximativ 15-20 de cercetari.unele care se intind pe o perioada foarte mare de timp. crezi ca este usor? nu mai pun faptul ca autoturismele din dotare sunt vai de capul lor..toate obiectele de birotica sunt cumparate din banii politistilor..se fac o gramada de ore suplimentare, veniri repetate de acasa pe benzina lor..etc etc...daca ti se pare usor sa fi politist roman si crezi ca sunt atat de 'ineficienti' te rog sa le iei locul..de aruncat cu noroi, caterinca si ironie suntem toti buni

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

ANTONIADIS NU A ÎNCHEIAT NICI O ÎNȚELEGERE CU FATA MORGANA, VREA PE BUNE!
scris de Lucian Cristea
După părerea mea, ca ținută, cultură, efectul "sirtaki", cei șapte ani de acasă după calendarul grecesc, spiritul practic,(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii