Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
Cazul autobuzelor electrice. RATC și Consiliul Local, pentru turiști mumă, pentru constănțeni ciumă?

Cazul autobuzelor electrice. RATC și Consiliul Local, pentru turiști mumă, pentru constănțeni ciumă?(2223)

RATC a testat un autobuz electric, timp de cinci zile. În principiu, toate bune și frumoase. Constănțenii sunt mulțumiți, autobuzul nu poluează, este silențios și consumă cam de 4 ori mai puțin decât unul cu motor pe combustie internă.

S-au găsit însă și cusurgii: ba ar fi puțin mai mic decât ar fi dorit (are 10 metri lungime), ba nu ar fi destule locuri (are 86 de locuri, plus unul pentru persoane cu handicap și strapontoine), ba nu se știe cum se comportă iarna. Cea mai importantă și pertinentă problemă ridicată este însă aceea a prețului. Un astfel de autobuz costă între 350.000 și 400.000 de euro. „Pentru a amortiza costul unui autobuz electric este nevoie de 12-13 ani, ori regia nu îşi permite o astfel de achiziţie acum“, a declarat Dumitru Coiciu, director adjunct al R.A.T.C. Constanţa, citat de Observator.ro. Tot acesta a adăugat însă că ”trendul este de a avea măcar o linie verde în oraşele mari. Acest lucru cred că va fi posibil în 10-15 ani”. Și tot el spune că flota de autobuze, achiziționată în 2002 (115 unități) trebuie reînnoită. ”În doi-trei ani trebuie să cumpărăm 50-60 de autobuze noi“, a concluzionat directorul adjunct al R.A.T.C.


Prețul pentru un autobuz electric pare mare. Să nu uităm însă un lucru. Primăria Constanța a achiziționat, în anul 2007, nu mai puțin de 10 autobuze etajete, pentru care a plătit 3 milioane de euro, deci 300.000 de euro bucata. Primarul de atunci, Radu Mazăre, afirma că “este unul dintre proiectele obligatorii pentru turism. Sînt foarte multe oraşe în Europa - Lisabona, Barcelona sau Roma, unde există astfel de autobuze”.
Este interesant că primăria a investit 3 milioane de euro pentru TURIȘTI, dar nu se găsesc bani pentru CONSTĂNȚENI. Țineți cont și de faptul că un autobuz electric este mult mai eficient din punct de vedere al costului de exploatare și că nu poluează. Și, mai ales, ar fi folosit ZILNIC de constănțeni, spre deosebite de autobuzele supraetajate care sunt folosite în special de turiști, și numai în perioada sezonului estival. De fapt, nici atunci, pentru că nu prea mai au căutare și au ajuns să fie închiriate pe la alte primării din țară.

De fapt, același Mazăre recunoștea, în 2007, că autobuzele supraetajate nu sunt cumpărate pentru constănțeni. Iată ce scria ziarul Telegraf: ”Ne interesează să impulsionăm turismul, nu să amortizăm investiţia în doi ani”.

Din păcate pentru constănțeni, nu am auzit niciun consilier local luând atitudine împotriva poluării mediului în Constanța. Ce să mai vorbim de identificarea unor soluții sau chiar aplicarea acestora… Ei ar putea iniția un proiect care să prevadă cumpărarea unor autobuze nepoluante, din bugetul de 150 de milioane de euro al municipiului.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
Labirint Residence Euro Vial Residence
IMPExpert Birotică și Papetărie
Solid House Constanța

Editorial

Moș Nicolae și nuielușa sa electorală!
scris de Liviu Tramundana
De Sfântul Nicolae, moșu' a pus în ghetuțele murdare din Curte, o ditamai nuiaua! Care i-a lovit în moalele capului pe neascultătorii(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

UNPR-RSE