Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
China comunistă va împlini visul nuclear al lui Ceaușescu

China comunistă va împlini visul nuclear al lui Ceaușescu(1826)

Când a decis ca România să construiască o centrală nucleară, Nicolae Ceaușescu a decis: vor fi patru reactoare. La o vizită pe șantier, din elicopter, a observat un loc liber și a dat ordin să se construiască și reactorul numărul 5. 

Primele două funcționează și astăzi, la 5 s-a renunțat demult, iar lucrările la reactoarele 3 și 4 au stagnat. De ani buni, guvernele României încearcă să găsească soluții pentru finalizarea acestora. Investiția este imensă, circa 6,4 milioane euro, iar statul român a luat decizia, în 2008, să se asocieze cu un investitor. Inițial, șase companii puternice străini au fost interesate de proiect. Este vorba despre RWE (Germania), CEZ (Cehia), GdF SUEZ (Franţa), Enel (Italia), Iberdrola (Spania) şi ArcelorMittal România. Când șase se bat, câștigă însă al șaptelea. Rând pe rând, cele șase companii s-au retras. După mai multe discuții la nivel înalt, o companie din China s-a arătat interesată de proiect.

Lucrurile au avanst mult în această lună. Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat că memorandul încheiat cu investitorii chinezi se va semna cel mai probabil în luna noiembrie. ”Am reuşit să ajungem la o înţelegere şi vom semna acel memorandum. Este o investiţie extraordinar de mare şi greu mai vezi astfel de investiţii în perioada asta. A trebuit să trecem nişte bariere, pretenţiile au fost mari şi de o parte şi de alta, bariere venite şi din legislaţia europeană. Important este că anul acesta le-am depăşit", a declarat ministrul.
Părțile care vor semna memorandumul sunt SN Nuclearelectrica, pentru statul român, și China General Nuclear Power Corporation (CGN), pentru statul chinez. AGA Nuclearelectrica este chemată să aprobe acest memorandum în cursul lunii octombrie. CGN va fi acţionarul majoritar, astfel că va avea cel puţin 51% din noua firma. Tehnologia care va fi folosită este CANDU 6, de provenienţă canadiană, aceeași ca la reactoarele 1 și 2.
Gerea a spus și când ar putea începe lucrările: în 2017. Până atunci mai sunt mulți pași de făcut. "Partea investiţională trebuie pregătită, prezentată, trebuie să asigurăm noi cadrul la Comisie, trebuie să obţinem aprobarea pentru contractele de diferenţă, este extrem de important", a precizat el.

Centrala din Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica, are în funcţiune două reactoare, care acoperă 18-20% din necesarul anual de energie electrică la nivel naţional. Nuclearelectrica a avut în 2014 o producţie brută de 11,675 TWh, o producţie netă de 10,754 TWh, la un factor de capacitate de 94,44%. Compania a raportat un profit net de 133 de milioane de lei, la venituri de 1,79 miliarde de lei.

Interesant este că, în cazul construcției reactoarelor 3 și 4, statul va fi probabil nevoit să le acorde un ajutor important chinezilor. Mai exact, se dorește aplicarea unui mechanism financiar numit ”contracte pentru diferenţă“. Aceasta înseamnă, practic, faptul că statul garantează producătorului un anumit preţ pe MWh de energie. În cazul în care prețul scade și producătorul nu poate vinde la acel preț, statul va acoperi diferența. Există însă și o bilă albă: dacă prețul crește, producătorul va returna statului diferența.

Există și voci care spun că investiția nu este necesară. Radu Crăciun, economistul-şef al Băncii Comerciale Române, se întreba retoric, în primăvara acestui an: ”Să nu punem căruţa înaintea boilor. Trebuie demonstrat că avem nevoie de ele. Chiar va creşte consumul aşa de tare încât să avem nevoie de ele? Nu poţi să te apuci să construieşti capacităţi noi bazându-te pe estimări atât de volatile. Depinde de existenţa unor pieţe de energie stabile în regiune“, a declarat acesta. Se refera și la centrala hidroelectrică Tarnița, o investiție de peste 1 miliard de euro, pe care Guvernul vrea să o realizeze tot împreună cu investitori Chinezi.

Economistul este contrazis de Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, pe care însă o putem bănui de subiectivitate. ”Piaţa de astăzi este piaţa de astăzi, nu avem nicio informaţie că această piaţă va arăta la fel peste 10 ani. Dacă ne uităm cum arată flota de generare în România constăm că în 10 ani foarte multe facilităţi se vor închide şi faţă de excedentul de astăzi vom ajunge să importăm. Unităţile 3 şi 4 sunt necesare şi pentru acest lucru sunt necesare eforturi pe care noi le propunem acţionarilor”, a declarat Lulache. Aceasta câștigă însă circa 142.000 de euro pe an de la Nuclearelectrica.

Dacă ar funcționa toate cele 4 reactoare, centrala nucleară de la Cernavodă ar asigura circa 40% din necesarul de energie al României. Dacă se vor construi, ar însemna un plus în economie, pe verticală. Acest lucru înseamnă bunuri şi servicii în valoare de 1,6-1,8 miliarde de euro ce vor fi contractate din industria românească, un număr de 16.000 de locuri de munca şi un venit anual estimat la bugetul de stat de 55 de milioane de lei, potrivit unui studiu realizat de Romatom. Din cele 16.000 de locuri de muncă, un număr de 8.300 există deja în industria pe orizontală, în vreme ce alte 7.800 se vor adăuga în condiţiile primirii de comenzi pentru unităţile 3 şi 4.

  

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

„Sunt un candidat asumat”
scris de Mircea Lungu
Dețin, de ceva timp, o olografă proslanie de recomandare a distinsului candidat, un candidat asumat, cum se recomandă pe ici-colo, victi(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii