Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
Decebal Făgădău ține cu dinții de taxele speciale ale lui Radu Mazăre

Decebal Făgădău ține cu dinții de taxele speciale ale lui Radu Mazăre(2126)

Când a fost ales primar interimar, Decebal Făgădău a făcut un lucru curajos: a anulat carele alegorice atât de dragi lui Radu Mazăre. E drept, nimeni nu și-l putea imagina pe Făgădău îmbrăcat în Ramses sau altă năzdrăvănie, alături de dansatoare cu ațe în fund. A fost un gest prin care nouă ni s-a părut că dă un semnal important: de disociere cu unele acțiuni cel puțin discutabile ale fostului său șef, Radu Mazăre. Am spus că a fost și un gest de curaj, pentru că, atunci când a anulat evenimentele, nu a vorbit cu acesta. Pe plan uman, Făgădău nu s-a dezis însă niciodată de Mazăre.

Ne-am fi așteptat ca această atitudine de discoiere de politicile fiscale proaste sau pur si și simplu discutabile să continue. Nu s-a întâmplat însă așa, lucru dovedit cu prisosință de taxele speciale impuse de administrația Mazăre, taxe (unele UNICE în țară) care sunt păstrate de administrația Făgădău. Ele apar în bugetul Constanței pe 2016 și cu siguranță că vor fi votate de către consilieri în ședința de săptămâna aceasta.

Una dintre cele mai controversate este taxa de liniște. Noi, cei de la Ziarul Timpul, am atras atenția în mai multe rânduri că este o taxă care nu se justifică, pentru că nu este cheltuită în scopul în care a fost înființată. Vă spunem numai atât: una dintre justificări este eliminarea cerșetorilor de pe străzi. Vi se pare că au dispărut? Dacă într-adevăr ar fi rezolvat probleme, poate că ar fi fost necesară. Cu siguranță că nu ar fi deranjat atât de mult. Suspiciunea rezonabilă este însă că această taxă este un simplu instrument de a umple buzunarele firmelor prietene (firme care au acționat și au avut contracte și pe vremea lui Mazăre, care au și pe vremea lui Făgădău).

O taxă unică în țară este și cea de promovare a turismului. Și aceasta a fost păstrată în anul 2016, la presiunea Asociației Litoral, condusă de Corina Martin. Este greu de explicat de ce persoanele fizice care dețin apartamente în Mamaia trebuie să plătească pentru promovarea stațiunii. Recent, Corina Martin afirma că Primăria Oradea a copiat modelul și că a introdus o taxă de promovare. Este însă vorba despre o taxă hotelieră, care se percepe la închirierea camerelor, o taxă pe care deja o plăteau hotelierii din Mamaia. Desigur, există nevoia de promovare și poate că asociațiile profesionale o pot face cel mai bine. În cazul nostru, 80% din suma colectată se duce la asociației Corinei Martin, 20% la bugetul local. De ce plătesc însă persoanele fizice? De ce nu schimbă nimic Decebal Făgădău?

În Constanța se mai plătește taxa pentru spaţii verzi constituie venit cu destinaţie specială, fiind instituită de necesitatea întreţinerii spaţiilor verzi aflate pe domeniul public din staţiunea Mamaia şi Sat Vacanţă, fiind utilizată pentru amenajarea şi întreţinerea spaţiului verde concretizată în activităţi de împrospătare a materialului dendrofloricol reprezentat de noua plantaţie de arbori, arbuşti, conifere şi flori anuale, precum şi de întreţinerea acestuia prin udat la plantare şi ulterior zilnic. Taxa se încasează de la operatorii economici respectiv, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi persoane juridice, care îşi desfăşoară activitatea în staţiunea Mamaia şi Sat Vacanţă, precum şi de la proprietarii spaţiilor de locuit situate în staţiunea Mamaia şi Sat Vacanţă, după momentul primei dări în folosinţă a acestor spaţii de locuit, respectiv după momentul primei vânzări sau cedări a folosinţei prin închiriere, comodat, administrare, inclusiv folosire în regim hotelier. În acest caz, observați, persoanele fizice nu plătesc.

Mai sunt și altele. De exemplu, taxa pentru oficierea căsătoriei după ora 15.00, când se încheie programul la Starea Civilă.

Mai important decât aceste taxe este o meteahnă pe care am văzut-o și la Radu Mazăre, o observăm și la Decebal Făgădău: lipsa dialogului cu constănțenii. I-a întrebat cineva pe agenții economici dacă vor să plătească taxa de liniște? Le-a explicat cineva la ce este folosită, cât este de eficientă? Le-a explicat cineva proprietarilor de apartamente din Mamaia de ce plătesc pentru promovarea stațiunii?

Mâine ne vom putea trezi cu o taxă pe aerul respirat. Oricum, pe noi, cei care plătim, nu ne întreabă nimeni, niciodată, nimic.

OMD MAMAIA CONSTANTA

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

Vergile, nu te dai și tu în roată?
scris de Radu Vladimirescu
De 1 decembrie, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, din vila sa de la Eforie, le-a făcut constănțenilor două cadouri pe c(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii