
Decebal Făgădău se agață de taxa de liniște(1948)
Primarul interimar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a anunțat astăzi că valoarea taxei de liniște va scădea.
Taxa aceasta, reamintim, este instituită de fostul său șef, Radu Mazăre, și este unică în România.
”După ce am analizat taxa de liniște, am constatat că erau niște discrepanțe uriașe, în sensul că pragurile erau destul de strânse”, a spus Decebal Făgădău (fără să precizeze de ce până acum, în cei șase ani cât a fost viceprimar, nu a observat acestă creștere uriașă și nu a acționat pentru corectarea ei).
Acesta a dat un exemplu: un spațiu comercial cu suprafața mai mică de 100 metri pătrați plătea 11 lei, spațiul comercial între 100-200 metri pătrați plătea 1.105 lei. De la 11 lei la 1.105, spune Făgădău, e o creștere uriașă, de aceea a propus o reașezare.
Pentru majoritatea firmelor, scăderea nu este altceva decât praf în ochi: în loc de 11 lei societățile care dețin spații de până la 100 mp vor plăti 10 lei. Primarul însuși a afirmat că este mai mult vorba despre o rotunjire.
Noutatea este că s-a introdus un prag intermediar, pentru agenții economici cu spații comerciale între 100 și 150 de metri pătrați, care vor plăti 500 de lei. Nu s-a specificat nimic despre limite maxime ale taxei de liniște, ceea ce ne face să înțelegem că rămân neschimbate.
De asemenea, s-a decis eliminarea taxei pentru creşterea gradului de linişte pentru sediile/punctele de lucru ale contribuabililor situate în incinta Port Constanţa.
”Prin aceste modificări se va resimţi o diminuare a obligaţiilor de plată pentru un număr de 2.185 puncte de lucru deţinute de operatori economici”, a precizat Virginia Uzun, directorul executiv al Serviciului Public de Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Constanța.
L-am întrebat cum vede aceste modificări pe Andrei Popescu, președintele Asociației Constanța Ia Atitudine (ACIA), care a demarat în vara acestui an o campanie de strângere de semnături pentru desființarea taxei de liniște.
”Decebal Făgădău vrea să facă un prim pas spre normalitate, dar și de data aceasta pornește cu stângul. Primăria a renunțat să perceapă taxa celor din port de frica proceselor pe care le-a pierdut, procese pentru care a a trebuit să plăteasca toate cheltuielile de judecată. Îi transmit domnului Făgădău că susține în continuare o taxă abuzivă și aberantă și că peste 7000 de constănțeni au semnat în ultimele luni pentru eliminarea ei. Pentru ce mai percepe această taxă, vor iar să umple buzunarele firmelor de casă? Cer eliminarea taxei de liniște și promit că voi face tot posibilul ca niciun constănțean să nu mai fie nevoit să o plătească”, a precizat președintele ACIA.
Serviciul Public de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Constanţa a precizat că la nivelul anului 2014 a fost încasată suma de 6.611.826 de lei.
Reamintim că taxa trebuie să fie utlizată ”pentru paza unor bunuri publice, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi a faptelor ilicite, antisociale, manifestate prin cerşetorie, furturi, tâlhărie şi prostituţie, pentru combaterea comerţului stradal neorganizat, prevenirea depunerilor de moloz şi gunoi menajer şi pentru prevenirea lipirii de afişe pe faţadele clădirilor, stâlpi şi copaci".
Dacă vi se pare că toate acestea au dispărut din orașul nostru, dumneavoastră decideți. Dacă însă vi se pare că nu au dispărut, întrebăm, retoric, de ce mai plătim taxa de liniște, fie ea și în variantă cosmetizată de Decebal Făgădău?