Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
CAPSULA TIMPULUI sau dovada că existăm

CAPSULA TIMPULUI sau dovada că existăm(12493)

Suntem, cei mai mulți, ipocriți când vine vorba despre CENTENARUL Marii Uniri, căci prea puțin ne pasă de acest moment excepțional, de înălțător patriotism și de de tulburătoare rezonanță istorică.

Ne consumăm - inutil și penibil - energiile în organizarea a cât mai multe ședințe, simpozioane, expoziții, festivaluri, spectacole, târguri și alte făcături jalnice, pe care, de fapt, le-am organizat și în anii trecuți, singura diferență fiind că, acum, le dedicăm... CENTENARULUI!

Ne întrecem în a bate recorduri dintre cele mai imbecile: cel mai lung cârnat afumat, cea mai lungă cunună de ceapă împletită, cea mai mare prăjitură de comemorare, cea mai mare icoană pictată pe sticlă, cea mai lungă trenă a unei rochii de mireasă, cele mai multe agrafe de birou lipite de faţă, cea mai mare halbă de bere, cel mai înalt ou din lume, cei mai mulţi oameni care dansează simultan pe aceeaşi piesă, cel mai lung lanţ de prezervative, cea mai mare pungă din hârtie reciclată și alte multe altele (nu mai amintesc de zilele satelor, comunelor și orașelor, alte ocazii penibile și ticăloase de sifonat bani publici și de dat pâine și circ la… prostime!).

Întrebarea care se pune - obsesiv și cutremurător - este: noi, cei din PREZENT, ce vom lăsa și cu ce ne vom prezenta în fața celor care, deocamdată, sunt din VIITORUL nostru?

Să mă refer la Constanța, acest oraș cu pretenții de municipiu, pe care, așa-numitele „autorități locale‟ de pe întreaga plajă politică, în special de cârdășia P.S.D. și P.N.L.!, l-au declasat la rangul de târg sau raion din vremea lui I.V. Stalin și Gh. Gheorghiu-Dej.

Ați văzut finalizat vreun obiectiv, măcar unul!, dintre cele de strictă urgență și maximă necesitate, cum ar fi: spitale, grădinițe, școli, bazin de înot, sala polivalentă, un nou CET, stadion, pasaje sub și supraterane, parcuri și spații verzi, parcări supraetajate etc.? (autoritățile nu sunt capabile să le întrețină nici măcar pe cele existente, Cazinoul, stadionul și parcurile fiind doar câteva exemple).

În cei peste doi ani de când conduc municipiul și județul, așa-zisele „autorități locale‟ pot raporta cu „mândrie patriotică‟ doar înălțarea unui băț/ par de câțiva zeci de metri înălțime, pe care, evident, în cinstea CENTENARULUI!, vor arbora drapelul tricolor, pentru că așa dă bine… la popor și la televizor! Totul este nerușinat, penibil și ipocrit, dar și ticălos.

Ne mulțumim cu prea puțin(e) și cu lucruri prea mici și lipsite de importanță, pentru că ni s-a inoculat că suntem mici și nesemnificativi, nefiind capabili de cele importante, dacă nu grandioase.

De exemplu, opinez că cei 100 de ani de la Marea Unire ar fi putut fi marcați de un fapt de excepțională importanță în istoria acestei națiuni, și anume denunțarea infamului pact Ribentrop-Molotov și reîntregirea României Mari!

Dar cine să comită un asemenea gest istoric?

Hoții, analfabeții, criminalii, trădătorii de României și ai Neamului Românesc dintre politicienii care, în ultimii 29 de ani, ne-au marcat existența și ne-au lăsat fără Țară?

Noi, românii, cei care, prin lipsa gravă de atitudine, suntem complici cu corupții, impostorii, hoții și trădătorii pe care îi alegem și îi credităm de 29 de ani?

Se spune că istoria este scrisă de învingători, deci avem obligația să lăsăm posterității dovezi elocvente că, în ultimii 29 de ani, ne-am învins singuri! Aceasta este varianta pesimistă.

Ideea unei variante optimiste o prezint mai jos.

 


P R O P U N E R E , (1)
pentru marcarea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918
În atenția
● Ministerului Culturii și Identității Naționale
● Consiliului Județean Constanța
● Primăriei Municipiului Constanța

                                          Numele proiectului: CAPSULA TIMPULUI (2).
Scopul:
- marcarea împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918.
- transmiterea către generațiile din VIITOR a mesajelor și dovezilor despre realizările celor din PREZENT
- se va avea în vedere evoluția societății românești, în toate domeniile, în perioada 1918 - 2018.

Conținut (3):
- lista de inventar a tuturor obiectelor din capsulă.
- mesaje scrise/ înregistrate ale unor personalități din prezent către cei din VIITOR.
- obiecte reprezentative din cele mai diverse domenii de activitate, care evidențiază evoluția civilizației românești fie în intervalul 1918 - 2018, fie într-un alt interval de timp prestabilit (obiectele pot fi originale sau copii ale celor selectate).
- fotografii, hărți, microfilme, monede, bancnote, timbre, cărți poștale, cărți, pliante, afișe etc.
- semințe agricole, eșantioane de țesături, material plastic, băuturi etc.
- referiri la cele mai reprezentative personalități din ultima sută de ani.
- refeririri la cele mai importante evenimente din istoria României (WW1, Marea Unire, WW2, revolte, greve, revoluție, mineriade, inundații, cutremure, catastrofe etc.
- datini, obiceiuri, tradiții, superstiții, legende etc.

Durata conservării (4) : 100 - 500 - 1.000 - 2.000 - 5.000 ani.

Modalități de realizare:
- se va institui o comisie de experți din toate domeniile (5) tehnico-științifice: construcții, economie, istorie, arheologie, medicină, farmacie, chimie, mecanică, fizică, teologie, geografie, biologie, drept, jurnalism, geologie, speologie, matematică, naval, filosofie, psihologie, literatura română, limbi străine, militare, sport, cultură-artă, modă, gastronomie, etc.
- obiectul va fi confecționat dintr-un material/ aliaj neferos (6) de ultimă generație, astfel încât să reziste condițiilor extreme (temperatură, umiditate, cutremur etc).

Forma (7) : cilindrică, sferică, prismă.

Dimensiuni: se calculează și se stabilește în funcție de conținut.

Locul amplasării (8):
a. teran - pe un suport, amplasat într-un loc simbolic/ frecventat.
b. subteran - într-un puț sau buncăr, special realizat în acest scop, la o adâncime prestabilită, amplasat într-un loc secret sau frecventabil, de atracție turistică.

Fonduri necesare: publicitate, sponsorizări, donații etc.

Precizări:
- Capsula ar putea fi realizată într-un singur exemplar, amplasată în municipiul Alba Iulia sau București.
- Capsula ar putea fi realizată în mai multe exemplare, eventual câte unul pentru fiecare reședință de județ. Evident, în acest caz, conținutul acesteia va fi specific zonei respective.
- Capsula va purta o etichetă pe care vor fi inscripționate informații din care să reiasă ce reprezintă, principalele caracteristici tehnice, data și locul amplasării, când să fie deschisă etc.
- Amplasarea/ îngroparea capsulei va avea loc în cadrul unei festivități.
- În situația în care, din cauza costurilor, această capsula a timpului nu va putea fi realizată la un nivel complex și cuprinzător, se va putea executa o variantă minimală cu doar cateva mesaje și dovezi materiale.

Constantin Cumpănă

 

(1)  -  Propunere se rezumă doar la prezentarea unor idei, nu și la detalierea acestora din punct de vedere tehnic.
 

(2) http://www.mediafax.ro/life-inedit/capsulele-timpului-ce-contin-recipientele-care-vor-fi-redeschise-in-anul-6939-foto-video-12584616 - Cu ocazia Târgurilor Mondiale desfăşurate la New York, în 1939 şi 1964, compania Westinghouse Electric a pregătit două capsule ale timpului, programate să fie desigilate în anul 6939. Deşi recipientele îngropate de gigantul american nu au fost primele capsule ale timpului realizate, Capsula I a fost cea dintâi care a purtat această denumire, iar Westinghouse a fost prima companie care a adoptat o abordare ştiinţifică, sigilând conţinutul recipientelor în aşa fel încât să reziste timp de 5.000 de ani, până la redescoperirea lor. Capsula II a fost îngropată în anul 1964, cu ocazia următorului Târg Mondial de la New York. Ambele urmează să fie deschise la 5.000 de ani de la sigilarea primeia, respectiv în anul 6939.
 

(3 Capsula I, îngropată în anul 1939, conţine 35 de obiecte de zi cu zi, 75 de feluri de textile şi materiale, documente înregistrate pe microfilm şi un jurnal de ştiri de 15 minute. Printre obiectele sigilate în prima capsulă se află un pachet de ţigări „Camel”, o pereche de ochelari, un ceas deşteptător sau monede şi bancnote americane. Printre documentele înregistrate pe microfilm se regăsesc un dicţionar, un almanah, tablouri celebre şi alte imagini reprezentând arta contemporană şi mesaje redactate de personalităţile vremii, ca Albert Einstein sau Thomas Mann. Capsula conţine şi un mic microscop pentru citit, instrucţiuni pentru realizarea unui microscop de dimensiuni mari, dar şi explicaţii detaliate însoţite de ilustraţii privind sunetele şi cuvintele din limba engleză, în caz că persoanele din viitor nu ar înţelege limbajul actual.
Capsula II, îngropată în anul 1964, conţine obiecte grupate în cinci mari categorii: produse de uz comun, energie atomică, dezvoltări ştiinţifice, spaţiul cosmic şi diverse. Ultima categorie include înregistrări ale unor voci, sunete şi melodii celebre şi peste 50.000 de pagini de informaţii, pe microfilm de 16 mm. Printre obiectele de zi cu zi se află lentile de contact, detergent, o periuţă de dinţi electrică, un pachet de ţigări cu filtru, lentile de contact sau o cameră de fotografiat automată. În categoria descoperirilor ştiinţifice se regăsesc antibiotice, fibre sintetice, apă de mare desalinizată, un magnet permanent şi pastile anticoncepţionale. Ambele recipiente conţin seminţe ale diferitelor plante folosite în agricultură.

(4)  http://jurnalul.ro/stiri/externe/capsula-a-timpului-deschisa-dupa-un-secol-intr-o-biserica-din-oklahoma-ce-au-gasit-istoricii-e-uluitor-video-641957.html - În anul 1913, Societatea pentru Consiliere a Femeilor a îngropat o capsulă a timpului în prima Biserică Luterană din Oklahoma. După un secol, în aprilie 2013, capsula a fost deschisă. Istoricii au găsit mai multe artefacte, care sunt în stare perfectă: o hartă, o pereche de pantofi, un stilou care a aparţinut preşedintelui William McKinley şi un fonograf pe care au fost înregistrate vocile unor oameni care au trăit în acea perioadă.

(5)   Ordinea este aleatorie. Domeniile pot fi și altele, în funcție de conținutul capsulei.

(6)   Capsula timpului din anul 1964 a fost făcută din Kromarc 55 - un oţel inoxidabil cu conținut de fier - 52,6%, nichel - 21,24%, crom - 15,4%, mangan - 8,2%, molibden - 2,15%, silicon - 0,22%, carbon - 0,05%, fosfor - 0,013% şi sulf - 0,012 %. Obiectele sigilate în recipient sunt protejate de o anvelopă din sticlă, în care a fost pompat azot/ argon.

(7)   Cele două recipiente, în formă de glonţ, măsoară 2,29 metri în lungime şi au un diametru de aproximativ 21 de centimetri. Capsula I cântăreşte în jur de 363 de kilograme, în timp ce a doua este de două ori mai uşoară. Prima a fost realizată dintr-un aliaj neferos care conţine cupru, în proporţie de 99,4%, crom, 0,5% şi argint, 0,1%, ca să reziste la coroziune timp de mai multe milenii.

(8)   Capsula I (1939) și Capsula II (1964) sunt îngropate la o distanţă de trei metri una de cealaltă, în parcul Flushing Meadows, din New York, la o adâncime de 15 metri. Poziţia acestora este marcată de un monument de granit de şapte tone. Deşi au fost realizate cu ocazia Târgurilor Mondiale din oraşul american, recipientele nu au fost îngropate în ziua deschiderii expoziţiilor. Capsula I a fost sigilată pe 23 septembrie 1938, în ziua echinocţiului de toamnă, iar Capsula II a fost adaugată pe 16 octombrie 1965, în ultima zi a Târgului.


 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
Labirint Residence Euro Vial Residence
IMPExpert Birotică și Papetărie
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

DREPTUL DE PORT CARTE
scris de Mircea Lungu
,,Dar inima mea era dăruită lui Lev Tolstoi. Am hotărât atunci și acolo că, într-o zi, aveam să fiu soția lui. După ce a plecat, (...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii