PNL ATACĂ LA CCR MOȚIUNEA DE CENZURĂ DEPUSĂ DE PSD(857)
Totala lipsă de respect față de prevederile constituționale ne obligă să reacționăm. Am luat decizia să sesizăm la CCR un conflictul de natură constituțională între Guvern și Parlament. Nu s-a depus niciodată în vacanță parlamentară, într-o sesiune extraordinară, o moțiune de cenzură. Este neconstituțional.
PSD realizează premiere nefaste pe bandă rulantă, moțiunea de cenzură în vacanța parlamentară vine după ce au fost singura majoritate parlamentară din Europa care a încurcat guvernul în lupta cu pandemia și singura majoritate parlamentară din Europa care a votat unul după altul acte normative care au instituit noi și noi cheltuieli bugetare, fără sursă de finanțare. Să nu uităm nici că au fost singurul partid la putere care a lăsat țara cu stocuri ZERO împotriva pandemiei.
Apetitul PSD pentru încălcarea legilor este de notorietate, este fundamentul carierei politice a lui Liviu Dragnea și a celorlalți lideri pesediști proeminenți, dar Parlamentul nu trebuie să plătească prețul unei majorități toxice și să fie târât în proceduri parlamentare neconstituționale.
Până acum toate moțiunile de cenzură au fost depuse în sesiunile parlamentare, nu în vacanță, legal și constituțional existând obligația ca moțiunile să fie depuse în sesiunile ordinare. Până la pronunțarea Curții Constituționale pe această sesizare, demersul este neconstituțional.
Să nu uităm motivul pentru care PSD forțează procedura parlamentară și încălcarea Constituției: candidatura lui Marcel Ciolacu la șefia partidului. PSD nu a stabilit ziua votului pe moțiune, din simplul motiv că nu va mai conta, acest vot fiind oricum în afara calendarului de interes al lui Marcel Ciolacu: luni au depus moțiunea, sâmbătă are loc congresul PSD, rezultatul moțiunii nu mai afectează rezultatul alegerilor interne. Moțiunea este strict un exercițiu de PR electoral al lui Marcel Ciolacu, nu este nici măcar despre întregul partid și despre rolul lui pe scena politică românească.
2.Guvernul își vede de administrarea țării și face lucruri bune pentru români în ciuda atacurilor PSD. Acte normative adoptate în ultima ședință de guvern:
Guvernul PNL își vede de treabă și continuă să ia măsuri concrete pentru af ace viața românilor mai bună.
Guvernul ia în continuare măsuri în lupta cu pandemia, pentru susținerea capitalului și a firmelor românești, pentru susținerea angajaților români, iar în această perioadă luăm cele mai bune decizii pentru a putea deschide în siguranță școlile în această toamnă. În tot acest timp, deși avem o perioadă complicată pe care o traversăm, deși avem alegeri parlamentare peste doar 3 luni, pesediștii se ocupă cu moțiuni de cenzură, cu speriatul populației și cu scandaluri.
Măsurile bune adoptate în ultima ședință de Guvern:
Decontăm din fonduri europene încă 500.000 de tablete și laptopuri
Achizițiile vor fi făcute de autoritățile publice locale sau Inspectoratele Școlare Județene și Guvernul va deconta aceste costuri către autoritățile locale prin Ministerul Fondurilor Europene.
Cele 500.000 de tablete sunt necesare pentru începutul de an școlar, iar
această achiziție este în valoare de o sută de milioane de euro.
Tot prin Ministerul Fondurilor Europene vom deconta achizițiile făcute de către autoritățile publice locale pentru materiale de protecție sanitară necesare în școli, în valoare de 50 de milioane de euro.
De asemenea, din fonduri europene vom deconta achizițiile făcute pentru cumpărarea de containere sanitare în localitățile unde nu există apă curentă și canalizare. Aceste achiziții vor fi în valoare de 25 de milioane de euro.
În vederea începerii școlii am adoptat un proiect de lege prin care deblocăm posturile pentru personalul nedidactic din unitățile de învățământ, pentru medicii și asistenții de Medicină Școlară și, de asemenea, pentru asistenții comunitari. În acest proiect de lege se găsește și procedura prin care se pot suspenda cursurile școlare în situație de extindere epidemiologică în comunitate.
Au fost aprobate normele de aplicare pentru Programul „Noua Casă”
Guvernul a modificat vechiul Program, Noua Casă, și l-a transformat în Noua Casă, pentru a extinde numărul de potențiali beneficiari care pot accesa acest program. Avem două categorii de beneficiari:
1. cei care până în prezent erau în categoria beneficiarilor conform condițiilor din Programul "Prima Casă", respectiv, credite de până la 70.000 de euro, cu garanții de stat de 50% și avans 5% pentru locuințe noi sau vechi
și
2. cei care vor achiziționa imobile cu valori cuprinse între 70.000 de euro și 140.000 de euro, cu garanții de stat de 60% și avans de 15%.
Programul are plafon de aproximativ 1,6 miliarde de lei, disponibil până la sfârșitul acestui an.
IMM Leasing. Guvernul a adoptat forma finală a programului IMM Leasing și urmează să fie implementat imediat după ce vor fi stabilite normele de aplicare, la propunerea Fondului Național de Garantare și Creditare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii.
A fost adoptat Proiectul de Hotărâre de Guvern în ceea ce privește
atribuțiile Comitetului interministerial de finanțări, garanții și asigurări al
EximBank pentru derularea programului de creditare a companiilor mari.
A fost deja modificat statutul EximBank pentru a permite administrarea schemei de garanții de stat și de ajutor de stat pentru creditarea companiilor mari, după modelul Programului IMM INVEST.
Ajutor pentru aeroporturile din România.Guvernul a adoptat o schemă de ajutor de stat pentru aeroporturile care au suferit pierderi ca urmare a
pandemiei.
Schema de ajutor de stat vizează aeroporturile regionale cu un trafic situat între 200.000 și 3 milioane de pasageri pe an, aflate în subordinea unor județe. Acestora li se vor compensa pierderile înregistrate ca urmare a pandemiei COVID-19.
Pe această schemă se află aeroporturile din Iași, Bacău, Cluj, Craiova și Sibiu, care vor beneficia de o compensare a pierderilor în sumă totală de aproximativ 22 de milioane de lei.
În cazul aeroporturilor cu un trafic mai mic de 200.000 de pasageri pe an, acestea au beneficiat deja de o schemă similară de sprijin, iar alte aeroporturi care se încadrează în categoria de trafic între 200.000 și 3 milioane de pasageri pe an au beneficiat, au accesat în mod individual astfel de scheme de compensare pentru pierderile suferite ca urmare a pandemiei COVID-19.
Memorandumul creează cadrul legal pentru aprobarea unei ordonanțe de urgență pentru acordarea unor ajutoare de stat acestor aeroporturi care nu au fost cuprinse în schemele anterioare de ajutor de stat sau nu beneficiază de o facilitate similară în prezent.
În primă lectură, Guvernul a adoptat măsuri active pentru susținerea
agriculturii românești.
Ministerul Agriculturii va institui scheme de ajutor de stat pentru mai multe domenii din zona fermierilor și zona crescătorilor de animale care au suferit pierderi ca urmare a pandemiei COVID-19.
Schema de ajutor de stat pentru crescătorii de bovine - solicitanții pot beneficia de un ajutor de maxim 100.000 de euro pentru pierderile suferite ca urmare a pandemiei COVID-19. Bugetul acestei scheme este de 35,7 milioane lei şi numărul de beneficiari este de aproximativ 44.000.
În domeniul creșterii porcilor, avem o schemă similară, cu un buget de 119 milioane lei, valoarea maximă a ajutorului este de 100.000 de euro per beneficiar.
Pentru crescătorii de păsări schema de ajutor de stat are un buget de 109 milioane lei.
Pentru cei din sectorul apicol, schema beneficiază de un buget de 50 de milioane de lei, pentru aproximativ 24.000 de beneficiari.
Guvernul îi ajută și pe fermierii care au fost afectați de secetă. Avem un număr estimat de aproximativ 34.800 de beneficiari. Aceștia vor primi până la 925 de lei la hectar.
Infrastructura este o prioritate a Guvernului
În domeniul infrastructurii, au fost prezentate două proiecte de acte normative care vor duce la accelerarea ritmului de lucrări pe anumite proiecte de infrastructură de importanță strategică, adică autostrada Brașov-Târgu Mureș-Cluj-Oradea, Autostrada Transilvania.
A fost adoptat Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru procedurile de
expropriere pentru realizarea tunelului rutier cu profil de autostradă în zona Meseș din județul Sălaj. După realizarea procedurilor de expropriere se vor putea realiza demersurile pentru finalizarea studiului de fezabilitate și contractarea lucrărilor pe acest proiect.
altă hotărâre de guvern stabilește procedurile de expropriere a unor alte imobile, ce se află pe locul în care va fi construită Centura de ocolire Craiova, varianta Sud.
3. Tema alocațiilor
Majoritatea pesedistă din Camera Deputaților a respins cu un populism grosolan ordonanța Guvernului PNL care crește etapizat, cu banii reali și disponibili în buget, alocațiile pentru copii. PSD a ales să voteze împotriva Guvernului, împotriva bugetului României, împotriva economiei care nu poate susține aceste cheltuieli bugetare. Este condamnabil că alocațiile au devenit subiect electoral, ținut pe agenda publică în mod ostentativ de PSD, alături de cel al pensiilor! Ceea ce nu explică PSD este de ce când erau la putere și în afara oricărei crize economice și oricărei pandemii nu au mărit alocațiile, dar românii le înțeleg jocul politic.
Nimeni nu și-a dorit această pandemie. Absolut nimeni nu și-a dorit pentru România o astfel de criză. Dar realitatea este că trebuie să le facem față. Nu este posibil să împarți bani care nu există. În același timp, respingem situația în care categoriile cele mai vulnerabile, adică pensionarii și copiii, să achite nota de plată pentru această epidemie și pentru recesiunea economică. De aceea, Guvernul Orban a venit cu soluția ca alocațiile să crească etapizat, în mod real, cu banii disponibili acum în buget. Pentru lunile care urmează până la finalul anului, înseamnă un efort de 600 de milioane de lei pentru creșterea de 20%, bani care nu au fost prevăzuți până acum în buget, pentru că legea a fost aprobată de PSD fără sursă de finanțare!
De altfel, suntem singura țară europeană care crește alocații și pensii în pandemie și criză economică, dar nu putem să o facem iresponsabil, astfel încât să ajungem în 2021 sau în 2022 să nu avem de unde să le plătim. Toată lumea va suferi dacă se insistă în această aberație populistă! Românii trebuie să știe și să înțeleagă situația reală în care România să afle și să fie conștienți de minciunile din spațiul public.
Mai mult decât atât, Guvernul sprijină familiile prin măsuri adiacente, am alocat resurse suplimentare pentru părinții care stau acasă cu copiii în situația închiderii școlilor.
PSD forțează dublarea alocațiilor în ciuda precizărilor Guvernului privind lipsa de bani la buget pentru un asemenea efort. Copiii au devenit victimele colaterale ale cinismului politic pesedist. PSD și acoliții nu țin cont de realitatea economică în care ne aflăm. România post pandemie nu poate susține o creștere de aproximativ 6 miliarde de lei - acesta ar fi efortul bugetar dacă alocațiile ar fi dublate! Criza a provocat dezechilibre economice, România nefiind exceptată de la efectele grave ale acesteia, care a cuprins toată planeta.
PNL va dubla alocațiile pentru copii în singurul mod economic posibil: cu bani reali și etapizat. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat pe 29 iulie că, la 1 septembrie, copiii vor primi alocațiile mărite aferente lunii august. Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani vor primi 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani cu dizabilități vor primi 369 de lei.
Alte patru creșteri, cu câte 20 la sută, sunt prevăzute în 2021 și 2022.
PSD nu a majorat niciodată alocațiile pentru copii în ultimii ani! PNL a reușit ultimele majorări, inclusiv când era în opoziție. În 2015, PNL a dublat alocația de la 42 de lei la 84, în 2019 a crescut de la 84 lei la 150, mergem practic pe aceeași linie pe care Partidul Național Liberal a urmat-o în acești ani, de creștere a alocațiilor încât acestea să fie dublate până în 2022.
PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL